fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Bryllupsfoto av Veronica & Martin

I dagens bloggpost viser vi frem bryllupsfoto som ble tatt i sommer av Veronica & Martin. Fotograferingen ble gjennomført på 1,5 time. Dette er bare et lite utvalg av fotografiene. I tillegg fotograferte vi også i kirken. Les mer om vår bryllupsfotografering her.

Så til dagens bloggtema som også omhandler bryllupsfoto:

I disse dager pågår det en diskusjon innad i fotografmiljøene om hva som skal til for å løfte norske bryllupsfotografer til nye høyder. Den handler også om hvem som kan påberope seg å være best på bryllupsfoto. En diskusjon som er interessant å følge, som også skaper mye engasjement.

I utgangspunktet er det en diskusjon jeg tenker det er greit å holde i lukkede fagforum, fordi flere fotografer da deltar i diskusjonen. Likevel håper jeg deler av denne diskusjonen når norsk offentlighet fordi debatten på mange måter handler om hva kundene sitter igjen med etter en bryllupsfotografering.

Jeg har blogget om dette tema tidligere, det er mange kunder som er fortvilte over bryllupsbildene de sitter igjen med. Av og til får vi spørsmål om å vurdere bilder der andre fotografer har tatt bildene. Vi er ikke alene om å få slike henvendelser, mange etablerte fotografer hører det samme. Hos oss takker vi nei til å vurdere andre fotografers bilder fordi oppfattelsen av hva som er bra og dårlig fotoarbeid er så ulikt innad blant fotografer. Ikke minst risikerer man å bli brikke i et drama mellom en annen fotograf og dens kunder.

Tidligere hadde man et nøytralt klageorgan som bestod av Norges Fotografforbund i samarbeid med forbrukermyndighetene. Sist jeg sjekket fikk jeg til svar at et slikt tilbud ikke lenger eksisterer. Det betyr i praksis at kundene nå står alene ansikt til ansikt med fotografen i siste runde av en tvist. Det er ikke alltid like enkelt for kunden.

Det er lite man kan gjøre i etterkant dersom man ikke er fornøyd med bryllupsbildene. Det er klart man kan forsøke å ta bildene på nytt, men det er jo gjerne på selve bryllupsdagen man vil ha tatt bildene.

I tidligere tider var det ofte de etablerte studiofotografene som påtok seg bryllupsfotografering. Siden digitaliseringen på slutten av 90-tallet kommer mange nye fotografer stadig til, fotografer uten studio og som kun opererer med en kamerabagg. Dermed oppstår et problem med å skille de seriøse aktørene fra de useriøse. Hva skal man som profesjonell fotograf gjøre for å skille seg ut når man ikke en gang har eget studio å vise til? Tidligere stod et helt studio med store investeringer på spill – i dag kan man for en langt lavere sum etablere seg som seriøs (og useriøs) bryllupsfotograf.

«Fotograf» er ikke en beskyttet tittel, det betyr egentlig at hvem som helst kan kalle seg fotograf. Noe som i neste omgang kan gjøre at bryllupskundene går fem på når de ser fine bryllupsfoto på en blankpolert nettside. Det er en lett sak å lage en tiltalende nettside, men det gir ingen garantier for kvaliteten som de gjennomsnittlige bildene den fotografen tar.

Fotografer uten studio har ofte et stort fokus ovenfor kunden på fortreffeligheten av å sitte med høyoppløselige digitale filer etter en fotografering. Kanskje ikke så rart at høyoppløselig filer blir fremhevet når fotografene verken har kompetanse eller forretningsplan for sine bildeprodukter.

Diskusjonen om man skal levere høyoppløselige filer eller produkter er for øvrig en del diskutert blant fotografer. Hos oss holder vi på den tradisjonelle utøvelsen av faget der produktene er en del av helheten. Det er fordi vi vet det ligger minst like mye kompetanse i etterproduksjonen som i selve fotograferingen. Vi mener det er en del av helhetsopplevelsen av å gå til en profesjonell fotograf.

Som bransje lever vi godt med at det er ulike tilbydere. Noen anser seg ferdig når filene leveres kundene, mens andre velger den tradisjonelle modellen med produkter. Så er det opp til kundene å velge.

Et tips i jungelen kan være å se på et større utvalg av fotografens portefølje og referanser, ikke bare noen enkeltbilder på en nettside. I Norge har vi et stort fotografforbund som har både lokale og regionale fotokonkurranser (Norges Fotografforbund). Her er det objektive kriterier som legges til grunn for premiering av bilder. Da er det ikke fotografen selv som sier den er best på foto.

Takk for at du følger vår fotoblogg! Senere denne uka vil vi vise deg et nytt produkt vi tilbyr. Da vil vi også fortelle litt om hva det kan være kjekt å ha i et studio.