Fotograf Haslien » Sarpsborg / Fredrikstad

«Du blir ikke musiker selv om du kjøper deg et instrument…»

 

I dag fredag 30. mars klokken 12:00 lanserer Norges Fotografforbund (NFF) en landsdekkende kampanje rettet mot private og næringsliv for å fremme bruken av profesjonell fotograf.

Haslien Fotografene er medlemmer i Norges Fotografforbund og er derfor med på kampanjen. Her på våre nettsider finner du pressemelding og plakater som fotografer i hele Norge sender ut i dag.

Digitale filer på CD » Fotograf Haslien – Sarpsborg - […] Lurer du på hvorfor det er slik? Les vårt svar til Petter i dette blogginnlegget som ble postet i samband med Norges Fotografforbunds kampanje “Bruk en profesjonell fotograf“. […]

Rune - He he. Artig skrevet! Jeg tror vi skal satse på Fjorland når vi skal ha bryllupsmiddag. Fordelen er jo at bryllupsgjestene kan velge mellom de mange forskjellige middagene som Fjorland har. Det blir også langt rimeligere. Så kan vi heller bruke mer penger på fotograf.

admin - Hei Petter. Fint du spør om dette. Det gir oss anledning til å si noe om saken.

Nesten alle fotografer selger digitale høyoppløselige filer, men da må du også finne deg i å betale en del mer for hver enkelt fil. Når det gjelder bedrifter er det nesten alltid digitale filer man selger – og bedriftene betaler selvsagt deretter for bildene.

Dersom du ønsker å gå til en fotograf som selger deg alle bilderettigheter til en billig penge, er det fullt opp av dem også. Vi har sett fotografer som tilbyr fotografering til en pris av 2500 kroner, her får du CD med 20-25 ferdigredigerte bilder inkludert i fotograferingen. Det finnes sikkert andre eksempler der det er enda lavere priser.

I eksemplet over betaler du altså 100,- kroner for bildefilen. Men alle fotografer som har holdt på noen år forstår at dette ikke er bærekraftig. Det er nemlig ganske enkle regnestykker som ligger til grunn: Medgått tid, utgifter og inntekter.

Skal man drive som seriøs fotograf – som klarer å holde det gående i mange år – må man ha betalt for jobben man gjør. Fotografens hverdag består av så utrolig mye mer enn det å ta bilder. Og da snakker vi om arbeid som er konkret rettet mot jobben som fotograf. (Når vi svarer deg her på bloggen – er dette også en del av jobben.) Noen liker å tro at det å være fotograf er å trykke på utløseren på kamera – og så er jobben gjort – slik er det ikke. (Se utfyllende linker sist i saken.)

Så med andre ord: Det ville ikke være noe problem å basere seg på å selge bildefiler til en langt høyere pris for å sikre inntekter. Vi har derimot valgt en modell der vi selger en hel pakke. Du betaler først for fotograferingen og deretter for de bildene man ønsker. Vi leverer altså et helt produkt. De aller fleste profesjonelle fotografer baserer seg på denne modellen. Også fordi de aller fleste kundene er fornøyd med en slik løsning.

For oss er det helt uproblematisk at noen velger å gå til “billig” fotografer – kanskje blir man fornøyd også. Så kan man i tillegg forstørre, lage album – uten begrensninger, som du sier.

En liten sammenligning; Skal du by kona på en riktig staslig middag kan du heldigvis velge mellom mange ulike måter å gjøre det på:
1. Kjøpe alle produktene på Rema 1000 og mekke maten hjemme. (Rimelig og kan bli veldig bra!)
2. Du kan kjøpe Fjorland. (Ferdiglaget mat på få minutter!)
3. Reise på IKEA og spise dagens middag til 49 kroner.
4. Eller by kona på tre stjerners Gourmet Restaurant.

Du må betale mest for middagen i det siste eksemplet. Man skulle kanskje tro at potet var potet og flesk var flesk. Men det er altså flere faktorer som spiller inn når produkter prises.

Det er ikke meningen å være frekk når vi svarer slik, men dette koker ned til at man betaler for hva man får når man går til fotograf. Heldigvis er det mange som vil betale for våre produkter. 80-90 prosent av kundene kommer til oss fordi andre kunder har anbefalt oss. Likevel blir vi ikke rike av dette – men vi trives i jobben når vi får bedriften til å gå rundt.

Her er noen linker som kan bidra til refleksjon rundt prising:
* Råd om hva man bør man tenke på når man skal fakturere: http://frilansweb.no/timepris/
* En fotografs hverdag. Se grafen som ligger nederst på denne linken.: http://www.haslien.no/blogg/partying-like-rockstars-say-what/

NB! Selv spiser jeg alltid middag når jeg besøker IKEA :-) Gourmet Restauranten brukes kun ved helt spesielle anledninger. Så du har kanskje et poeng i at man kunne gått oftere til fotografen om prisen var lavere. Men “billig-fotografene” de er der de – så da er ikke noe til hinder for å komme seg til fotografen.

Petter - Hei,

Vil bare komme med en liten kommentar her. I både arbeidssammenheng og privat sammenheng har jeg ofte tenkt på, og har hatt lyst til – å benytte profesjonelle fotografer. Prisene på fotograferingen er det heller ikke noe å si på.

Men. Dette er ene og alene grunnen til at jeg ikke benytter fotografer: Jeg vil ha produktet jeg føler jeg betaler for. Om jeg tar et bilde av et produkt i arbeidssammenheng, vil jeg ha en høyoppløslig fil jeg kan benytte til hva jeg vil – uten begrensninger.

I privatsammenheng gjelder det samme. Tar jeg et bilde av mine barn selv, kan jeg gjøre hva jeg vil med det. Forstørre, lage album – uten begrensninger. Benytter jeg en fotograf til det samme, kan jeg ikke gjøre noe annet enn å betale skjorta for det. Jeg kan kanskje få en lavoppløslig fil som er “låst” med masse rettigheter.

Hadde det vært en fotograf jeg kunne betalt for å ta bildene – og så gitt meg høyoppløslige filer i etterkant, skulle jeg gjerne benyttet det MYE oftere.

Når det er sagt – du tar fantastiske bilder! Stor fan!

– Petter

Your email is never published or shared. Obligatoriske felt *

*

*