fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Få fotografiene ut på fotopapir

I høst er vi invitert til å holde foredrag om hvordan vi arbeider med produkter hos Haslien Fotografene. Er det noe som ligger oss på hjertet, så er det at man som fotograf også sørger for at kundene får foto på papir. Derfor ser vi frem til å dele noen av våre tanker om produkter.

Tradisjonelt har studiofotografer alltid levert et håndverksprodukt ut av sine kunstverk: Da snakker vi om foto som forstørrelser på papir, i album og som innrammede bilder. I vår tid står dette sterkere enn noen gang, kanskje fordi vi ser en flom av foto som slår imot oss i alle kanaler; på pc-skjermer, TV, mobil og nettbrett – foto som møter oss i form av digital visning.

“Alle” har eget digitalt kamera og i de tusen hjem har det nok aldri vært tatt så mange foto som i vår tid. Men de aller fleste fotografiene forblir på en harddisk. Derfor får bilder på papir en helt egen verdi i vår tid.

Hos Haslien Fotografene har vi alltid vært påpasselig med å gi kunden nettopp noe mer enn digitale filer. Som studiofotografer er vi en del av den gammeldagse håndverkeren som sørger for at kunden får et ferdig produkt. Selvsagt får kunden digitale kopier som kan brukes på internett, men vi selger altså ikke høyoppløselige filer til selvprint.

Å gå til en studiofotograf kan sammenlignes med å besøke en gourmetrestaurant. Man ber ikke om å få lage noe av maten selv når man avlegger et besøk. Slik er det også når man besøker studiofotografen: De sjeldne gangene man vil påkoste seg en profesjonell fotograf, ønsker man at fotografen tar seg av alt fra fotograferingen helt til ferdig produkt.

Som studiofotografer ønsker vi altså at våre kunder skal opplevelse helheten: Et album, en innramming og takkekort som er profesjonelt utført.

Nylig hadde jeg samtale med en restauranteier som sa noe treffende – noe som kan sammenlignes med fotografens hverdag: «Det er mye fokus på mat i media, derfor er folk veldig bevisst på mat. Folk har selv tilgang på gode og rimelige råvarer. De har selv et godt utrustede kjøkken. Derfor nøyer kunden seg ikke med opp-tint mat i en mikrobølgeovn når de går ut for å spise. Nei, de vil ha helheten; alt fra gode råvarer, tilberedelse, servering og miljø.»

Alle som har avlagt kvalitetsrestauranter et besøk vet at mye av resultatet ligger i selve tilberedelsen av måltidet. Samme er det hos fotografen: Derfor blir det kunnskapsløst å hevde at “studio-fotografer tilbyr produkter fordi de vil tjene penger på fotografiene i etterkant”. (Sitat fra en fotoblogg hvor fotografen kun solgte digitale filer.)

Selv har jeg stor respekt for folks fotokunnskaper. Vi sitter nesten daglig med kunder i visningstimer og her merker vi at folk er flinke med foto.  De fleste har også bra kamerautstyr hjemme – og med daglige knips med mobilkamera lærer de seg en del om komposisjoner som er bra å ta med seg når speilrefleksen hentes frem. De har tilgang på foto i ulike fora på nett og med litt studier lærer man seg en hel del om foto. Kamerautstyret er det heller ikke så mye galt med:  De rimelige speilreflekskameraene er nå så gode at det byr på små utfordringer for amatørfotografen å ta praktfulle bilder også under dårlige lysforhold.

Den essensielle forskjellen mellom en fotoamatør og en profesjonell studiofotograf ligger i helheten: Fra fotografering, til etterbehandling og komponering i album. Derfor har alltid studiofotografer stolt satt sin signatur på alle ferdige produkter – de er som små kunstverk fra fotografens hånd.

Så dette gleder vi oss til å si mer om i et foredrag. Hos hvem skal dere holde foredrag, spør du kanskje? Det skal vi røpe litt senere 🙂

Bildet som vi publiserer i dag er fra en gravidfotografering vi gjorde her i vårt fotostudio i august.

Bildet vi publiserer til vårt blogginnlegg i dag er fra en gravidfotografering vi gjorde i august 2014.

Bildet vi publiserer til vårt blogginnlegg i dag er fra en gravidfotografering vi gjorde i august 2014.