fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Når fotografier stjeles

Joner har medvirket som danser og skuespiller i musikkvideoer har vært hos oss for fotografering. Bildene hennes brukes nå av flere aktører uten vår tillatelse, balnt annet en frisørsalong i London.

Foto av Alexandra Joner brukes nå av flere aktører uten vår tillatelse, blant annet en frisørsalong i London.

Et foto Haslien Fotografene tok av artisten Alexandra Joner her i vårt fotostudio i Sarpsborg, havnet som reklameplakat hos en frisørsalong i London uten vår tillatelse. Skal man bli smigret eller irritert?

Bildet vårt som er anvendt i reklame i utenfor en frisør i London.

Bildet vårt som er anvendt i reklame utenfor en frisør i London.

Joner har medvirket som danser og skuespiller i musikkvideoer med artister som MadconJustin BieberDrake og Quincy Jones. Det er sikkert fint for en frisør å markedsføre seg med henne. Men bildet er anvendt uten vår tillatelse og rører nok en gang ved noen prinsipp som vi står opp for.

SE VÅRE PORTRETT HER

Med publisering av foto på internett mister vi som fotograf fort kontroll over fotografiene. Man vet at bilder «stjeles» hele tiden og ikke makter vi som fotograf å følge opp alle de som kopierer foto ulovlig. Er vi som fotografer i ferd med å miste fullstendig kontroll over våre fotografier?

Vårt inntrykk er at det ikke ser så mørkt ut som for bare noen få år siden. De yngste nettbrukerne er flinke til å forstå dette med fotografi-rettigheter, mens de som gikk ut skolen før internetts tilblivelse har mindre forståelse. I skolen lærer de unge å forholde seg til åndsverkloven. Så vårt inntrykk er at det har skjedd betydelig forbedring i forhold til å forstå opphavsrett.

Mye av jobben gjøres først og fremt på politisk hold etter påtrykk fra produksjonsselskap, teknologiselskap, media, og opphavsmenn. Teknologiselskap ønsker fri bruksrett til musikk, film og foto, mens de som produserer tviholder på sine rettigheter. I dette skjæringspunktet tvinges politikerne på banen for å finne løsninger som i neste omgang omsettes i lovverk og i undervisning.

I dag diskuteres det på politisk hold i hele Europa hvilken vei man skal gå i forhold til opphavsrett. Skal man liberalisere eller stramme inn? Foreløpig har politikernes signaler vært å styrke opphavsretten. I disse dager behandler eksempelvis Stortinget spørsmålet om vernetid for opphavsrett og her foreslår regjeringen at den økes fra 50 til 70 år. (Egentlig en tilpasning av det norske lovverket i forhold til bestemmelser som allerede er vedtatt i EU.)

Selv om dette ikke berører ulovlig kopiering av bilder på internett, viser det politisk vilje til å styrke opphavsretten. I fjor styrket for eksempel den rødgrønne regjeringen håndhevingen av brudd på opphavsrett på internett.

Trolig er det bare et spørsmål om tid før Åndsverkloven revideres i sin helhet, fordi åndsverkloven slik vi kjenner den i dag har røtter tilbake til 1961. Loven er riktignok revidert en rekke ganger, men det har samtidig gjort loven innfløkt.

For å sitere TV 2, som sa følgende i en høringsuttalelse nylig: «Åndsverkloven er i dag et villniss av bestemmelser som henviser til hverandre frem og tilbake.» De mener loven i dag er lite lesbar for andre enn opphavsrettsjurister.

Slik vi ser det har TV 2 rett i dette. Dersom lovverket blir enklere å forstå blir det også enklere å forholde seg til for folk flest. Dermed blir det også enklere å formidle lovverket eksempelvis i undervisning i skolen. Lovbryterne vil vi aldri få helt bukt med uansett, men en større forståelse av lovverket i befolkningen for øvrig vil helt klart styrke rettighetshaverne.

Men hva gjør vi med de som stjeler foto, slik som i tilfellet vi innleder med i dag?

Det er jo både smigrende og hyggelig at frisørsalongen likte bildet vårt av Alexandra Joner. Så da får vi bare håpe de finner regningen fra oss like hyggelig – for den kommer vi til å sende dem. Flaks at en av våre kunder i London gjør oss oppmerksom på dette. 🙂

Les flere saker på vår fotoblogg.