Løp og kjøp Fotografi

Fotopapir: Det er et hav av ulike papir til printer. Hva skal man velge? Faksimile av Fotografi Nr1 2012
Fotopapir: Det er et hav av ulike papir til printer. Hva skal man velge? Faksimile av Fotografi Nr1 2012

For noen uker siden skrev vi et blogginnlegg under denne tittelen: «Hvorfor printer profesjonelle fotografer selv?». Her fortalte vi at fotopapir har ulik egenskap som vi fotografer bør kunne en del om.

Denne uken kom fagbladet Fotografi med flere sider om nettopp fotopapir. Under artikkelen «Hvilket fotopapir skal jeg velge?» kan du lese om papirenes egenskaper.

«Det har blitt en nesten uoverkommelig oppgave å sette seg inn i de ulike egenskapene til hvert papir», skriver bladet som kommer med flere gode råd til fotografen.  Artiklen vil være til god hjelp for alle som vil lære mer om fotopapir. Fotografi har også laget et eget særtrykk om de ulike papirtestene som bladet har gjennomført over flere år.

Det er helt klart en utfordring å finne frem i papirjungelen. Det er nok også årsaken til at mange nyetablerte fotografer er usikre på om de bør anskaffe seg en fotoprinter selv. Det er jo tross alt andre som utfører denne tjenesten?

Til alle nyetablerte fotografer som spør oss om råd, svarer vi imidlertid: Kjøp deg egen printer! Det vil på sikt gjøre deg til en dyktigere fotograf. (Se vår sak: Hvorfor printer profesjonelle fotografer selv? )

Til en sammenligning:  Tror du man ville blitt en god snekker av å bare kappe plank hele dagen? Mens kunden selv henter plankene til et annet firma som så setter opp huset?

– Nei!, mener vi.

Både print og etterbehandling av bilder er en del av det endelige resultatet (papirbildet) og bør derfor ligge under fotobedriftens kontroll. Fame-kjeden som nylig gikk konkurs overlot bildebehandling til lavkostland uten hell, skal man tro de nye eierne.

Foto Schrøder som nå tar over konkursboet til Fame sier til Adresseavisen at de vil ta tilbake bildebehandlingen: «Bildebehandlingen har stor betydning for det ferdige produktet, og vi syntes det i større grad bør tillegge den enkelte fotograf.» De sier videre at de ønsker å gi fotografene mulighet til å bygge en merkevare i sitt eget miljø.

Dette er uttalelser jeg vet mange profesjonelle fotografer setter pris på å høre. Foto er nemmelig fotografens personlige uttrykk og det er derfor også viktig at fotografen selv tar hånd om det endelige resultatet.

Vi lot oss også friste av lave kostnader med bildebehandling i utlandet, men innså raskt at vi mistet vårt personlige preg på det endelige resultatet. Dette ble derfor skrinlagt allerede på forsøksstadiet.

Både bildebehandling og print foregår her hos oss. Vi skaper også vår egen design på oppsett i album – noe som gjør at ingen album blir like. I disse dager arbeider vi også med å utvide papirsortimentet.

Med tiden kommer vi tilbake med mer om fotoprint på vår blogg.


Publisert

i

av

Kommentarer

Ett kommentar til “Løp og kjøp Fotografi”

  1. Monica Helén avatar

    Takk for dette innlegget! Der forsvant min tvil om å kjøpe egen printer! 🙂
    skla lese det andre innlegget også…:)
    Klems!