Ærbødighet i kirkerommet

Som fotograf arbeider vi ofte i kirker i tilknytning til bryllup. Selv synes jeg det er få seremonielle rom som kan slå kirker med sin visuelle ramme. Det er også med stor ærbødighet man trår inn i et hellig rom hvor symbolikken ligger ned i den minste detalj.

De protestantiske kirkene er riktignok ikke fullt så symbolikkrike som de katolske kirkene, men også i det vi kjenner som «statskirker» her hjemme i Norge finnes masse symbolikk. Som fotografer bør og kan vi tilegne oss kunnskap om kirkene. Der er ikke til å stikke under en stol at prester kan oppleve noen fotografer slentrende i kirkerommet.

Her ser man orgelet i St. Stefans Basilika kirke i Budapest i Ungarn. En kirke jeg besøkte sist uke. Som man ser er orgelpipene også vakkert i kirkerommet. De gir en mektig lyd i et rom med imponerende akustikk.

Kirkeorgelet i St. Stefans Basilika i Budapest i Ungarn. De vakre orgelpipene gir en mektig lyd i et rom med imponerende akustikk. En kirke jeg besøkte sist uke. (Alle bilder tatt med mobilkamera.)

I tillegg til hellig symbolikk kan kirkene by på kunst, arkitektur og akustikk som få andre bygg kan vise til. Ute i Europa er kirkene blant de største turistattraksjonene. Man merker også at kirken har en viktig plass i folks liv. Selv i sekulære Frankrike kom dette til syne når Notre-Dame stod i brann. Vi så folk stå sørgende i gatene og medfølelse kom fra ledere verden over. Det er ikke bare fordi Notre-Dame er et historisk bygg oppført på Verdensarvlisten, men kirken representerer noe som er større enn dem selv.

Som jeg har delt på bloggen tidligere, besøker jeg gjerne kirker på mine reiser, og  Notre-Dame i Frankrike besøkte jeg i 2017. Sist uke var jeg i «St. Stefans Basilika» i Budapest i Ungarn. Dette er kanskje en av de finest dekorerte kirkene jeg har besøkt. Kirken som er katolsk, er bygget i klassisk arkitektur med innslag av nyrenessanse.

St. Stefans Basilika i Budapest i Ungarn er blant de vakreste kirkene jeg har besøkt.

St. Stefans Basilika i Budapest i Ungarn er blant de vakreste kirkene jeg har besøkt. Enn kirke som er proppfull av symbolikk som møter deg allerede på kirketrappen.  (Mobilfoto)

Kirken er forholdsvis ny sammenlignet med mange av de andre kirkene jeg har besøkt i Europa. Det tok over 50 år fra planlegging til kirken stod ferdig i 1905. Den er oppkalt etter Ungarns første konge Stefan I (år 975-1038 e.kr.)

Både parlamentsbygningen og kirken er 96 meter høye. Høyden på de to byggene har også sin symbolikk: At det jordiske og det åndelige skal stå like sterkt. Ingen andre bygg får til dags dato overstige disse to bygningene i bykjernen.

Som jeg fortalte i et blogginnlegget i 2017, etter et besøk i Paris, at må det ha vært en stor opplevelse for folk å komme inn i de mange enorme kirkene før lydforsterkere var oppfunnet. Tenk deg  «Inntrykket fra de enormt utsmykkede kirkene med sitt lyshav og et kirkeorgel med lyden av «Toccata & fugue» av Bach (1685-1750) måtte ha gått igjennom marg og bein på de besøkende»

Kirken jeg nå besøkte, St. Stefans Basilika, er kjent for nettopp sin fantastiske akustikk. Under dette kirkebesøket fikk vi invitasjon til å være med på konsert i kirken. Hvilken mektig opplevelse det var å få overvære den pent opplyste kirken på kveldstid når kirkeorgelet startet hele konserten med Bach sin «Toccata & fuge». Det var det en liten drøm som gikk i oppfyllelse. Konserten fortsatte med mange store verk av kjente komponister som har skrevet seg inn i historiebøkene.

Dette må bare oppleves – vil du ha en smakebit på hvordan «Toccata & fuge» høres ut kan du gå hit for å lytte.

Donau som er Europas nest lengste elv renner gjennom Budapest. Egentlig to byer, Buda og Pest som ble slått sammen til en by i 1873. Til venstre ser man Vajdahunyad slottet som i dag rommer landsbruks-museum i Ungarn. (Mobilfoto)

Budapest kan for øvrig by på mange fine monumentale bygg og god mat. Jeg besøkte byen for snart 30 år siden og det var et hyggelig gjensyn. Det blir nok ikke 30 år til neste gang 😊

    Menu