fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Ærlige og vakre aktfoto

Uretusjert. For oss som studiofotografer er det viktig å få formidlet at et foto kan være ærlig, uretusjert og vakkert på samme tid.

Uretusjert. For oss som studiofotografer er det viktig å få formidlet at et foto kan være ærlig, uretusjert og vakkert på samme tid.

Det er utrolig artig å fotografere kvinner som er «godt voksne» – kvinner fra 30 år og oppover. De er alltid fornøyd og takknemlig etter fotograferingen. Man kan gjøre seg mange filosofiske tanker rundt hvorfor de er så strålende fornøyde.

Det er ikke til å stikke under en stol at kvinner i 30- og 40-årene er de som hyppigst er på besøk i vårt fotostudio for aktfotografering. De er ofte tryggere på egen kropp enn de litt yngre jentene. Men voksne damer føler av og til på usikkerheten i forhold til egen kropp de også.

Den usikkerheten håper vi å feie til side gjennom aktfotograferingen – for lyssetting og positurer har stor betydning for hvordan et foto blir. På lik linje med lyssetting til vanlig påkledd portrettfotografering er lys viktig når man fotograferer uten klær.

Jeg tror mange kvinner får en bekreftelse på hvordan de ser på seg selv når de får se aktbildene av seg selv i ettertid: «Jeg er jo egentlig ganske flott!», tenker de.

Men hvorfor har kvinner likevel tvil til egen kropp? Jeg tenker medias formidling av nakenhet har mye av skylden. De formidler stort sett ungdommelig skjønnhet – og ungdommen er vakker – men skjønnheten er jo ikke mindre til stede når man passerer 30! Det ser og hører vi ikke så ofte i media.

Joda, utensminke og styling. Men er det slik vi vil fremstå når vi tar nakenfoto? Bildet er fra et foredrag vi holdt i Norges Fotografforbund i mars.

VG-oppslag. Joda, uten sminke og styling. Men ville du reist til fotografering hos fotograf uten sminke og styling? Bildet her er forøvrig fra et foredrag vi holdt i Norges Fotografforbund i mars om aktfoto.

Når media en sjelden gang setter fokus på modne nakne kvinner, velger de å presentere bilder av kvinner tatt i et kunstprosjekt. Bilder som er flotte i seg selv, men som ikke nødvendigvis er tatt for å få frem den beste siden av kvinnen. Kunstprosjektet i seg selv kommer kanskje i første rekke, slik det ofte er i kunsten, så ikke noe kritikk fra meg mot fotografen. Bildene er fine de, men det er ikke slike bilder jeg vil ha av meg selv.

Vi snakker om forskjellige segmenter innenfor fotografering. Kunstfotografering, motefotografering, reportasjefotografering, studiofotografer… Alle jobber med ulike sett «regler» som ligger i bunnen, kanskje også med en mix av de ulike sjangerne. (Vi opererer selv i portrett og kunst-sjangeren under aktfotografering.)

For folk flest er det ikke lett å skille de ulike fotograferingene fra hverandre. Spesielt når parallellene som trekkes i media er som å sammenligne pærer med epler. Det blir urimelig å starte en diskusjon om retusjerte ungpikebilder og så komme opp med bilder tatt i et kunstprosjekt.

For oss som studiofotografer er det viktig å få formidlet at et foto kan være ærlig, uretusjert og vakkert på samme tid. Som nevnt innledningsvis er det mange forhold som er avgjørende for hvordan et foto blir. Som studiofotograf har vi som hovedmål at kunden skal få et vakkert foto av seg selv.

Men er dette ærlige foto vil du kanskje spørre?

– Du har sikkert registrert hvor mye belysningen ved et speil har å si når du ser deg selv i det. Kan man påstå at det ene speilet er mer ærlig enn det andre? – Nei, det handler om hvilket speilbilde du helst vil se og tro på. Slik er det også med fotografering, det handler om lys, positur og vinkler.

Vi vil påstå at vi får flere gode bilder av formfulle kvinner enn en ung kvinne med mindre former. Vær derfor ikke redd for å kontakte oss om du ikke føler at du klarer å leve opp til ungpikeidealet som media formidler – la oss få vise at nettopp du er flott!

Les flere artikler om aktfoto her.

Her kan du se galleri med aktfoto.

NB! Vi publiserer aldri foto på nett uten skriftlig avtale med de som er avbildet. Ingen av våre foto blir heller sendt ut av vårt fotostudio for etterbehandling og print. Alt arbeidet gjøres diskret hos oss!