Aktfoto på utstilling i Sarpsborg

Denne helgen deltok vi i salgsutstillingen «Kunst og hobby 2015» på Borg Videregående skole i Sarpsborg. Selv om arrangøren Lions i Skjeberg hadde 20-års jubileum i år med sine utstillinger, var utstillingene her et helt nytt bekjentskap for oss.

Her stilte vi med våre aktfoto. Dette er for øvrig den tredje utstillingen vår i år, men den første i vår egen by. Det var veldig gøy å få være med – ikke minst det å møte mange av våre kunder som kom med klapp på skulderen. Tusen takk til dere!

Bildene vi stilte ut er egne prosjekter med aktfoto – prosjekter som altså ikke er en del av den daglige kommersielle driften. (Les mer om dette her.)

STORT ARRANGEMENT

De siste årene har så mange som 3000 besøkende vært innom en utstillings-helg i regi av Lions – det var nok ikke mindre besøkt i år. Det er imponerende å se at glade amatører klarer å dra i gang et så stort arrangement, for det er utrolig mye som skal på plass.

Flere tusen var innom utstillingen på Borg i regi av Lions i Skjeberg i helgen.

Flere tusen var innom utstillingen på Borg Videregående skole i regi av Lions i Skjeberg i helgen.

Fredag ettermiddag startet rigging til utstilling og lørdag morgen var alt klart for åpning. Søndag kveld var alt ryddet ut igjen. At en lokal Lions-klubb klarer å organisere et arrangement av denne størrelsesorden står det respekt av.

I fjor omsatte Lions for mer enn en million kroner i kunst, så dette er en betydelig aktør hva gjelder salg av kunst i vårt distrikt. Hvilket resultat det blir i år vites ikke når dette skrives, men det snakkes allerede om ny rekord.

BREDDE

Flere av kunstnerne som stillet ut på Borg har også vært utstillere på Soli Brug. De to utstiller-stedene kan selvsagt ikke sidestilles. På Soli Brug er det kun plass til de ypperste av våre kunstnere, mens Lions favner bredt. Alt fra lokale hobbykunstnere, til nasjonale og internasjonale kunstnere.

I nabobyen Fredrikstad ser vi at de har et stort miljø for kunst, spesielt i Gamlebyen, mens vi Sarpsborg ikke kan vise til det samme. Men sarpingene viser i alle fall at de kan selge kunst 🙂

Selv elsker vi Soli Brug, fordi stedet også har en sjel og atmosfære som man ikke finner andre plasser. Utstillingene her gir mye inspirasjon til vårt arbeid som fotografer. På Soli er det også flere utstillinger i løpet av året. Sist hadde de besøk av Pushvagner som solgte for 6,2 milioner kroner.

Selv om det er idyllisk på Soli så var det ikke mindre smil og god stemning hos Lions. Folk småpratet, drakk kaffe og spiste vafler. En utrolig god stemning selv om arrangementet altså var på en skole.

KREVENDE

Vi har selv kjøpt fotokunst på reise i New York og London, men dette er det første året vi selv deltar på salgsutstillinger med egne bilder. Det var etter at vi gjentatte ganger ble kontaktet av bedrifter som ønsket å kjøpe våre aktfoto vi kom på tanken om å selge aktfoto. Bedriftene hadde funnet aktfoto på vår hjemmeside som de ba om å få kjøpe. (Dette håper vi kan bli et eget bloggtema senere – hvor vi også viser hvordan bildene dekorerer ute hos bedriftskunder.)

Det er flere år siden vi solgte våre første aktfoto, men det er først i år vi deltar i salgsutstillinger. Ekstra oppmuntrende er det at vi selv ikke har tatt noe initiativ til noen av de tre utstillingene, men har blitt spurt av arrangørene om å delta.

Smigrende, men også en fremmed verden med mye nytt. For selv om vi driver en av de største fotografbedriftene i Østfold, er det en helt annen sak å arbeide med fotokunst. Det føles vel egentlig som man er tilbake som ny-startet fotograf med helt blanke ark. Disse blanke arkene skal fylles med egne foto.

Dette er helt annerledes enn de tilnærmingene vi har til ordinære kunde-fotograferinger. Ved aktfotografering er det ingen krav til smil, hår, sminke eller klær. Bare ens egne iboende skaperkraft – så frigjørende, men likevel så utrolig krevende.

Jeg har flere nye ideer som skal utarbeides. Men i en krevende hverdag med ansvar for tre ansatte er ikke fritid det man har mest av. Men heldigvis har jeg opparbeidet meg mye erfaring som vil komme godt med på enkelte områder.

En av de tingene jeg merker meg når jeg ser fotokunst, også de vi selv har kjøpt, er at det er en del dårlig håndverk i forhold til selve presentasjonen. Her gleder vi oss til å vise hvordan vi løser dette.

Foto av vår utstilling med aktfoto hos Lions i Skjeberg etter stengetid søndag.

Foto av vår utstilling med aktfoto hos Lions i Skjeberg etter stengetid søndag.