fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Bakgrunner til fotografering

Det å ha fine bakgrunner til fotografering er noe vi skal ha som tema i noen blogginnlegg fremover. Vi har kjøpt opp et parti med ekte studiolerret fra en eldre fotobedrift som har stengt dørene. Disse lerretene skal vi male med egne motiv. I tillegg har vi laget flere type bakgrunner med ulikt materiale som vi skal vise deg.

I dagens bloggpost skal vi ta for oss stukkatur på en sponplate-vegg. Stukkatur var populært på 1500-, 1600- og 1700-tallet. Den gang ble det anvend gips som materiale til stukkaturen.  Fortsatt blir gips anvendt til stukkatur og rosetter, men gips er skjørt og er absolutt ikke fleksibelt.

I studio foretrekker vi løsninger som ikke veier for mye når det skal flyttes på.

Gips er i tillegg et forholdsvis tungt materiale som gjør det enda mindre håndterbart. Vi har ved flere anledninger arbeidet med ekte gipsstukkatur, men i studio foretrekker vi løsninger som ikke veier for mye når det skal flyttes på.

Det var i fjor høst vi satte opp en vegg med stukkatur i studio. Veggen har vært anvendt flittig i våre gravid og boudoirfotograferinger, men også til fotografering av barn som du ser over her.

(Saken fortsetter under bildet.)

Om man fotografer med en fake stukkatur-bakgrunn (lerretsbakgrunn med bildet av stukkatur) i studio, så kan man ikke sette objektet inntil slik vi har gjort her.

Det er riktignok en forholdsvis kostbar affære å sette opp stukkatur sammenlignet med å kjøpe et lerret fra Kina med bilde av stukkatur. Men ulempene er mange med lerret bakgrunner, spesielt handler det om perspektiver som ikke alltid blir så bra. For eksempel når du skal fotografere fra siden, da vil man oppleve at perspektivet fordreies og det ser ikke ekte ut.

Det å kunne ta fotoobjektet helt inntil stukkaturen og faktisk se at den stikker ut fra veggen fjerner en hver tvil om det er ekte eller ikke.

Det å kunne ta fotoobjektet helt inntil stukkaturen og faktisk se at den stikker ut fra veggen fjerner en hver tvil om det er ekte eller ikke. Det å ha ekte stukkatur byr på mange flere muligheter.

Hva skal man velge?

Det er flere typer stukkatur på markedet laget av ulike typer matriale. Forutenom den mest orginale som er laget av gips, så finnes det de som er laget av gjennomgående plast, isopor eller polyuretan. Isopor er det materiale vi foretrekker minst fordi det er alt for mykt og skades lett. I tillegg er det veldig sårbart for kjemikaliebassert gull- og sølvspray, selv om man grunner eller primer først.

Vi synes Deco Systems har det beste matriale av tre ulike systemene vi har testet. Deres lister består av polyuretan hvor kjernen ser ut som fugeskum. Dette matriale gjør det enkelt å kappe listene med en manuell gjæringssag. Elektrisk sag er ikke å anbefale, selv om vi gjorde det og resultatet ble bra.

Decolistene har også en fin matt overflate som gjør det enkelt å anvende sparkelmasse for å fylle sprekkene i sammenføyningene av skjøtene. I tillegg er Deco Systems litt mer fleksible enn de som er laget i gjennomgående plast. Det gjør det mulig å bøye listene ørlite dersom ikke alt er 100% i vinkel, kjekt siden man ikke er proff på dette ?

Deco Systems anbefaler ikke annet enn vannbasert maling på deres produkter. Vi anvendte likevel kjemikaliebasert produkt på en rosett i taket. Det gikk helt utmerket. Vi grunnet imidlertid først men en vannbasert maling, slik at spraymalingen ikke skulle trenge ned i polyuretan-rosetten. Disse sprayflaskene inneholder aceton som igjen kan føre til hevelser eller smelting av polyuretan som er i listene fra Deco Systems.

(Saken fortsetter under bildet)

stukkatur-rosett-krystall-krone-male-gull-hvordan-sarpsborg-stukk-interiør-vegg-list-dekor-veggdekor-border-lage

1. Det er smart å lage en skisse før man måler opp og streker med en laser. 2. Ved å grunne og fuge får man bort alle sprekker mellom list og vegg. Det er ikke spesielt pent dersom man ser sprekker. 3. Et laservater gjør jobben mye enklere og mer nøyaktig. Et verktøy alle studiofotografer bør ha og som også er kjekt å ha når man skal henge opp bilder. 4. Veggen du ser her kan trekkes ut i rommet da den er hengslet i ene enden og har hjul på andre enden.

Grunnen til at vi trosser anbefalingene med vannmaling, er at kjemikaliebassert gull-lakk er mye finere enn tilsvarende vannbaserte produkter. Hvis du går til Deco Systems sine nettsider finner du tips og ulike typer lister og rosetter. Der finner du også en liste over deres forhandlere i Norge.

Kjemikaliebassert gull-lakk er mye finere enn tilsvarende vannbaserte produkter.

Vi testet for øvrig med gullspray på isopor, men det gikk galt, isoporen smeltet selv om vi hadde grunnet. Det skjedde altså ikke med listene fra Deco Systems. Men legg merke til at de heller ikke anbefaler dette, så man får gjøre noen tester for å se om det funker.

Uttrekksvegg

Hos oss har vi en vegg som er satt utenpå den veggen vi har. Dette er en vegg som vi kan trekke ut og som gjør at vi kan anvende den på begge sider. På den ene enden er sponplateveggen hengslet i rommets vegg, mens den andre siden har hjul som gjør at vi kan trekke den ut.

I en eldre bloggpost kan du se hvordan veggen trekkes ut. Bloggposten er fra før vi utvidet studioet, nå blir veggen utelukkende anvendt til fotografering.

Vi har litt ulike løsninger på veggens innside og utside. Utenpå har vi stukkatur, inni har vi tapet som er delt opp i ulike felt. I tillegg er det verdt å nevne at vi har fått opp et skinnesystem i taket til gardiner. Dette kombineres med veggen av stukkatur.

(Saken fortsetter under bildet)

stukkatur-rosett-krystall-krone-male-gull-hvordan-sarpsborg-stukk-interiør

Rosett og krystallkroner hører fint sammen. I vårt venteromet malte vi rosetten sort og dekorerte den ytterste linjen i rosetten med gullspray. Vi synes oljebassert gullspray ser mest ekte ut, men som vi skriver i bloggposten risikerer man å smelte materialet i rosetten hvis man ikke er forsiktig. Den andre krystallkronen som vi har i studio er satt på en skinne som gjør den lett om rigges hvor det skulle passe. 

Det å kunne trekke ut veggen i rommet gir også en del fordeler hva gjelder perspektiver og plassering av fotoobjekter. I tillegg har vi egen skinne i taket for vår store krystallkrone, det gjør at vi fleksibelt kan trekke både gardiner, vegg og krystallkrone i ulike vinkler. Vi har to store krystallkroner, den du ser avbildet under er 90 cm bred og veier 30 kg – se den til salgs her. Vi har kontakter som gjør at du kan få kjøpt krystallkronen noe rimeligere gjennom oss. Krystallkronene er å få enten i både gull eller sølv versjon. Bare ta kontakt så hjelper vi deg.

Vi har kontakter som gjør at du kan få kjøpt krystallkronen rimeligere gjennom oss. Bare ta kontakt så hjelper vi deg

Vi har kontakter som gjør at du kan få kjøpt krystallkronen noe rimeligere gjennom oss. Bare ta kontakt så hjelper vi deg.