Tips til hvordan ta nyfødt/babybilder selv

hvordan-få-gode-mobilbilderNye rimelige kameraer gjør det fullt mulig ta gode bilder selv. Spesielt dersom du kun skal ha bilder til nett, her stilles det ikke så høye krav til oppløsning når man fotograferer. Skal du derimot ha bilder som skal printes råder jeg deg til å ta kontakt med en profesjonell fotograf. Det ligger mye kompetanse bak det å lage designalbum og veggbilde-løsninger. En profesjonell fotograf som leverer produkter koster gjerne litt ekstra der og da, men det er absolutt verdt det – det er tross alt foto som skal følge familien i generasjoner.

En profesjonell fotograf anvender alltid raw-format også, noe som krever en del kompetanse i forhold til etterbehandling. Raw-filen har en høy oppløsning og er et helt ubehandlet filformat. Det er dette formatet profesjonelle fotografer bruker når de utarbeider album. Går du til profesjonell fotograf bør du sørge for at han/henne oppbevarer disse filene for ettertiden, da dette er filer uten effekter. (Dette er veldig viktig!) De er på en måte vår tids negativer – husk at alle jpg-filer er komprimerte filer, selv om de er høyoppløselige. De kan ikke endres dersom fotografen legger effekt på dem og du ikke lenger liker effekten. (Les mer om dette her.)

Men jeg har altså fått spørsmål omhvordan man kan ta gode bilder selv med mobilen og enkle kameraer.  Her kommer tipsene til hvordan tar gode digitale bilder av de små 🙂

1) Nyfødtfoto bør tas når barnet er så fersk som mulig, og innen 10-12 dager. De er kun nyfødte en liten periode, – så kropp og ansikt vil stadig bli mer og mer baby. I tillegg til å få nyfødtlooken, sover de en god del – noe som gjør det lettere for deg å fotografere barnet. Når barnet blir eldre kan de få hormonutslett, kollikk, selvlagde kloremerker osv på huden – noe som man helst vil unngå å ha på bildene.

Er det babybilder du ønsker, så trenger du ikke ta hensyn til hvor mange dager gamle barnet er. Ved alder 6-8 mndr klarer de å sitte med litt støtte i ryggen, løfte seg opp om de ligger på mage osv. Du vil da få litt mer varierte bilder annet enn at barnet bare ligger der.

2) Lys er det nesten aller viktigste om man skal ha gode bilder!! Du har selvsagt ikke tilgang på studiolamper, så da benytter man seg av det nest beste: DAGSLYS! Sørg for at du tar bildene når det er lyst ute, og hold deg unna direkte sollys. Indirekte sollys som kommer inn et vindu er din beste mulighet. Desto større vinduet som slipper inn sol er, desto bedre. Hvitt reflekterer lys, mens mørke farger absorberer lys – så er rommet malt i lyse toner kan det bidra til at du får enda finere bilder._G5A3806

3) Gode bildet får du fra et fornøyd barn. Gjør alt for at den nyfødte skal ha det bra, og gå for et tidspunkt du vet barnet er i sin dypeste søvn. Gi en skikkelig melkeoverdose før fotografering, så barnet glir rett i drømmeland..  ..men husk å få ut luft av magen i form av rap eller promp, ellers vil barnet gnu mye og slite mer å falle til ro. Skru også opp tempraturen i rommet slik at det blir nærmest badstue, barnet blir mer døsen av dette – og syntes da at det er deilig å ligge uten klær på. Sett gjerne på litt beroligende musikk, eller noe småstøy som kan virke avslappende. Dersom barnet under noen omstendigheter viser misnøye til tross for full mage og dyp søvn, bør du lytte til mammahjertet å avbryte den stillingen/settingen barnet er i. Det kan være at barnet ikke ligger behagelig i stillingen, eller er ømfintlige på diverse overflatestrukturer.

4) Stæsj på bildene. Liker du bilder med litt rekvisita som bamse, hodepynt, tuttuskjørt, skilt, kurv osv – eller er du mer av den enkle typen som syntes et teppe holder? Finn frem det du liker slik at du har det lett tilgjengelig når du skal ta bilder, og pass på at fargene passer sammen og matcher. Prøv å unngå for mye stæsj rundt barnet, man vil at barnet skal være mest synlig. Varier heller på rekvisita på de ulike bildene, istedet for å putte alt inn på ett og samme bilde.

5) Klær på bildene. Det er finest å vise mest mulig hud på barnet, men om du skal ha på litt klær – så unngå mye lag på lag eller klær med store logoer eller som er store i størrelse. Skal det være med familiemedlem på bildet så sørg for at de matcher.

6) Bakgrunn. Mange fokuserer så mye på motivet(altså den nyfødte) – at de glemmer helt bakgrunnen. Et fint bilde avhenger ikke bare av et fin nyfødt. Gå for en enkel og ren bakgrunn. Heng gjerne opp et mønstrete teppe eller ensfarget – bare pass på at det matcher den lilles antrekk og rekvisita.

7) Bildetagningen. Varier utsnittene dine, gå nærme – langt ifra. Ta gjerne litt bilder ovenifra, inn fra siden nedenifra osv. Ta varierte detaljer av f.eks føtter/hender/nakke eller andre småting du syntes er søtt. Dersom du skal ha baby oppi en kurv eller lignende så sørg for at pappa eller en annen som kan hjelpe til er rett ved siden av. Dette er for sikkerhetensskyld dersom den nyfødte skulle skvette/røre på seg eller kurven falle. Sikkerheten til barnet skal alltid være førsteprioritet under en slik fotografering, så bruk sunn fornuft og ikke begi deg ut på en setting som kan sette barnet i fare/smerte.

8) Ikke gi opp. Noen ganger er det mer mat som skal til, andre ganger kan det være at barnet har magevondt og ikke vil falle til ro. Bruk god tid, nyfødtbilder er faktisk noe av det mest krevende som går ann å fotografere. Stress for all del ikke, for det smitter oftest over på barnet – men snakk med beroligende stemme og stryk barnet. Noen ganger er det rett og slett ikke “dagen” til barnet, så prøv igjen ved en annen annledning (bare ikke la nyfødttiden fly forbi uten å bli foreviget).

9) Bildebehandlig. Siden jeg driver som profesjonell fotograf, bruker jeg Adobe Photoshop CS5 ene og alene, men dette er et avansert program som i tillegg koster litt. Men på mobil benytter jeg meg av bilderedigering på Instagram i tillegg til geniale apper som Rookie, VSCOcam og Whitagram. Dette er programmer der man kan skru opp lysstyrke, lysne skyggepartier, legge på konstrast og endre fargemetning.

_G5A3747Som en nybakt mor, og yrkesutøvende profesjonell fotograf vet jeg viktigheten av begge sider når det kommer til fotografering..  Jeg vet hvor artig det kan være å ta bilder av barnet selv for å redigere på mobilen, poste på sosiale medier eller legge i scrapbooken. Så kos, lettvindt, tidsbesparende og økonomisk for lommeboken. På mobilen min er det uttallige bilder av lillegutt, til tross for at jeg har et proff kamera, studio og alt som medfølger lett tilgjengelig. For det er slik at jeg hver dag knipser bilder av min sønn med mobilen – men av og til tar jeg meg bryderiet av å ta noen bilder på “ordentlig vis”. Jeg vil jo selvsagt ha et skikkelig album og flotte veggbilder utstilt hjemme. Derfor vil jeg minne deg på å ta turen til en proff fotograf dersom du skal ha et skikkelig kvalitetsprodukt. Å gå til en god profesjonell yrkesutøvende fotograf koster litt ja, men jammen får du god valuta for pengene. Ikke bare vil bildene dine bli bevart trygt og bli behandlet av profesjonelle på sitt fagområde. Du får veiledning av folk som ønsker å utforme et perfekt produkt tilpasset dine behov, ønsker og interiør. Materialene som blir brukt er av høy kvalitet.  Bildene vil mest av alt være en engangs-investering som du vil ha glede av livet ut – og dine barn, barnebarn og o.s.v! Det spiller ingen rolle hvor mange digitale filer du har, – det viktigste er å kunne sitte igjen med noe fysisk  i hånden enten i form av veggbilde eller album. La albumet være en del av interiøret , still det ut på en hylle eller kommode. Eller gjem det i skuffen og finn det frem ved spesielle familie-sammenkomster. Et godt håndverk er noe som står seg livet ut og som man blar i for å minnes, – ikke noe digitalt som man brownser og swiper over for å vise frem i godstolen. Så når den tid kommer, at du/dere velger å investere i en god, profesjonell fotograf; vit at det absolutt er verdt hver eneste krone og at du får så mye mer enn kun det digitale ut av det. En fotograf skal kunne levere fra A-Å, ikke bare gode bilder – men også gode produkter og unike løsninger tilpasset deg.produkter

takkekort_G5A3787_G5A3752_G5A3740haslienHASLIENNHASLIEN-FOTOGRAFENE

One thought on “Tips til hvordan ta nyfødt/babybilder selv”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *