Bruk hagen og naturens blomster

I dag legger vi ut en serie nyfødtfoto som ble tatt i våres. Her brukte vi blomster fra egen hage. Jeg tenkte disse bildene kunne passe bra i anledning dagens bloggpost.

I denne serien med nyfødtfoto har vi valgt en minimalistisk stil, der blomstene ikke tar for mye av oppmerksomheten, samtidig som de er til stedet. Vi har brukt blomster fra egen hage, blant annet syriner.

Syriner finnes i mange ulike sorter, de vi har i vår hage blomstrer fra midt i mai til tidlig i juni. Syrinene finnes med lys lilla og hvite blomster. Blomstene er både nostalgiske og romantiske synes vi, i tillegg dufter de veldig godt.

(Bloggposten fortsetter under bildeserien)

Understrek årstiden

Vi i Haslien Fotografene har laget et eget temahefte for bruk av blomster til fotografering av gravide kvinner og nyfødte barn. I temaheftet anvender vi for det meste blomster som er hentet fra blomsterbutikken – men selvsagt kan man bruke blomster fra egen hage og fra naturen.

Bregne og syrin i egen hage. Bregnen har vi med oss hele sommeren mens syrinen blomstrer tidlig i juni. Vi har flere typer bregner i hagen. De er fine som dekor i tillegg til blomstene.

Bregne og syrin i egen hage. Bregnen har vi med oss hele sommeren mens syrinen blomstrer tidlig i juni. Vi har flere typer bregner i hagen. De er fine som dekor i tillegg til blomstene.

Noen blomster ser vi bare på visse tider av året, som for eksempel hvitveis og blåveis. Hvorfor ikke ta de med i fotograferingen av barnet dersom det er født på våren. Det vil understreke hvilken årstid barnet er født. Se et eksempel her fra en tidligere fotografering.

Når dette skrives er sesongen for blåveis og hvitveis over for lengst, men naturen er nå full av blomster som egner seg til fotografering. Det er bare å kikke rundt seg.

Blomster som gror vilt i naturen er vakre selv om de ikke finnes i noen butikker. Bare ta hundekjeks, de er nesten som brudeslør der de står i veikanten. Selv liker jeg å få hundekjeks med i bildene hvis jeg fotograferer brudepar langs en landevei.

Det er ikke slik at blomster som selges i en butikk har høyere status enn blomster vi finner i naturen. Mange av de blomstene som selges i butikkene er også villblomster å regne i de områdene disse blomstene har sin opprinnelse. Blomstenes må oppdages og sees!

Barna og naturen

Innledningsvis i vårt temahefte om blomster og fotografering skriver jeg om at blomster til alle tider har fasinert kunstnere i billedkunsten. Blomster har vært anvendt som dekorasjon i malerier opp gjennom tidene. Kunstnerne har også gitt ulike blomster en bestemt symbolsk betydning, ja flere hundre år etter lever symbolikken videre.

Selv tror jeg naturen og blomstene har en egen klangbunn hos barn. Selv kan jeg huske hvor fascinert jeg var som barn av vakre farger og formasjonen som blomster gir – og de gode duftene som mange blomster har. Det er gode minner som tar meg tilbake til barndommens år når jeg ser dem og kjenner duften.

Eføy er en plante som er kjekt å ha til fotografering. Den blir anvendt ofte hos oss sammen med f.eks roser. En plante som forøvrig gror vilt i Sør-Europa.

Eføy er en plante som er kjekt å ha til fotografering. Den blir anvendt ofte hos oss sammen med f.eks roser. En plante som forøvrig gror vilt i Sør-Europa.

Det å kjenne smaken av bringebær, jordbær og blåbær. Det å kunne sitte i skyggen av et tre en varm sommerdag og drikke kald saft. Følelsen av at sommeren er her når hvitveisen stikker frem i skogholtet og optimismen man kjenner i duften av syrin. Det å løpe etter sommerfugler med sterke farger, se vakre blomster som er omsvermet av bier og humle, det er gode minner!

Du har sikkert som meg plukket blomster til bestemor og mor. Små barnehender som kommer med markblomster er rørende vakkert. Det er noe med naturen som vi mennesker har godt av å ha kontakt med. Den som har naturen som venn har en venn for livet. 😊

Som fotograf henter jeg selv mye krefter og inspirasjon nettopp i Guds natur i en travel hverdag. Vi er så heldige at vi har vårt studio midt i naturen. Derfor tar vi gjerne fotograferingen ute dersom været tillater det.

Jeg tror alle barn berikes av kontakt med naturen, noe de bærer med seg resten av livet. Det sies at sansehager gir positiv effekt på eldre mennesker med demens. Derfor har man bygget sansehager. Dette er noe man gjennom flere år har testet effekten av både i Norge og utlandet. Det vitner om kraften i opplevelsene fra naturen.

Jeg håper denne bloggposten kan inspirere flere til å legge merke til de blomstene vi har rundt oss, ikke minst til å ta de med i fotograferingen. Akkurat nå bugner naturen av blomster!

Over alt i naturen finnes det vakre blomster som venter på å bli sett. (Bilde fra mitt mobilkamera.)

Menu