fbpx

«De nære ting»

Det er en fin tid nå med vår som snart etterfølges av en sommer. Hvert år har vi nye prosjekter som skal utarbeides i vår egen hage på denne tiden av året. I år skal vi blant annet utvide med en blomstereng til fotografering.

Blomsterengen blir sådd på en nabotomt som min datter, Jeanett, kjøpte i vinter. Familien disponerer nå fem hus som danner en liten husklynge i skogkanten på endeveien der vi bor. Her har vi fotostudio, produksjonslokale, kontorer, hage og våre hjem.

I videoen er du med på en blomsterfotografering hos oss. Vi bruker blomster til foto av nyfødte, barn og gravide.

Som vi har delt flere ganger tidligere har blomster blitt en viktigere del av vår fotografering med for eksempel nyfødte. Som bildet du ser eksempel på i toppen på denne bloggposten. Sist uke og denne uke har vi hatt flere fotograferinger med blomster og flere er på gang.

Ekte blomster har en glød som vi ikke finner i plastikkblomster. En del av de blomstene vi bruker kjøper vi, men vi dyrker også frem egne blomster i hagen. Ved egen dyrking satser vi en del på stauder, mens sommerblomster såes i potter inne tidlig på våren.

Blomster i hagen tidlig på våren
Blomster setter farger på hagen.
Blomster i egen hage. Vi fotograferer gjerne kunder ute i hagen, men også i studio med blomster. Se video under.
Fotografering med ekte blomster

Nyfødtfoto denne uka. Blomsteroppsatsene lager vi selv i studio. Det blir derfor alltid ulike oppsatser. Vi har egen brosjyre med fotografering av gravide og nyfødte med blomster.

Publisert av Haslien Fotografene Søndag 26. april 2020

Videoen over er tatt for noen dager siden i forbindelse med fotografering av det nyfødte barnet som er i toppen av blogginnlegget. Vi lager alltid nye oppsett og ingen bilder blir derfor helt like….og det blir mange bilder fra hver fotografering. Bilder med og uten blomster i ulike settinger.

Vi legger veldig mye arbeid ned i alt fra planlegging frem til fotografering og ferdig produkt, les mer her om vår stolthet for håndverket som gjør at vi skiller oss ut.

Et annet prosjekt i disse dager er oppsetting av drivhus. Planen er å dyrke ennå mer selv, men da behøves drivhus for å komme i gang tidligere på våren. Ideen er å benytte drivhuset til alt fra fotografering til mer egenproduserte planter og et større blomsterutvalg. I tillegg ønsker vi å benytte drivhuset til en plass der vi kan sitte på regnværsdager, men også høst og vår. Planen er å ha peis her som kan gjøre det litt koselig på kjølige dager.

Les også: Bli med ut i vår hage

Det å dyrke i egen hage er også forbundet med rekreasjon. Etter en lang dag er det godt å kunne sette seg ned med en kopp kaffe for å nyte stillheten. Dette er en av fordelene med å bo på ute på landet. 🙂

Hver høst samler vi frø fra planter vi har i hagen. Nå er det igjen tid for å så.
Nå er det tid for å så frø som vi sanket i fjor. Snart kommer nye planter som vi kan sette ut i hagen.
Fra fjorårets erteblomster som såes tidlig på våren og som settes ut når det blir litt varmere i været. Erteblomster dufter godt og er fine til å pynte i studio med, men også til å fotografere små barn.

Det ligger en stor tilfredshet i å dyrke frem blomster og grønt i egen hage. Det passer fint sammen med det å drive eget studio. Vi bruker som nevnt blomster i fotograferingen, men også til å pynte i studio.

Tilfredshet i å skape

«Du skal ikke jage i hvileløs ring, men lære deg elske de nære ting,» heter det i sangen «De nære ting.» Det er en av våre største diktere, Arne Paasche Aasen, som kom med diktet på 50-tallet. Et dikt som ble tonesatt av sangerne Kurt Foss og Reidar Bøe, og som senere er fremført av artister som Ole Paus, Trond Granlund og Anne Grete Preus.

Ordene i strofen passer så utrolig godt inn i den tiden vi er i nå. Sangen handler det om å finne tilbake til det som er viktig for oss. Sangen kom til i en tid der de store verdens-ideologiene var på retrett og de nære ting igjen ble viktig.

Svenske bladet “Flori Magazine” har skrevet om Haslien Fotografene og vår fotografering med blomster. I bladet har de sett nærmere på hvordan vi tenker farger fra planlegging av fotografering til ferdig bilde på veggen. Alt basert på hvordan vi kan jobbe ton i ton. Les mer i denne saken her.

Der nyhetsbildet preges av negative nyheter, synes det som om folk finner tilbake til de nære ting. Slik tolker jeg også tidsånden i dag hvor nyhetsbildet preges av corona. Vi trenger å ha fokus på noe som kan løfte oss opp. Det å skape noe selv er et eksempel på det.

Jeg synes det er så fint å se at folk legger ut bilder på internett der man baker hjemmelaget brød, ordner i hagen eller der gamle hobbyer finnes frem. Det å lage ting fra bunn gir en ekstra tilfredshet.

Selv synes jeg det er er en egen sjarm med å servere kunder frukt fra egen hage om høsten. Vi har blant annet laget gelé fra egne plommer og epler til eplekake. Vi sanker også inn moreller fra hagen, de er fine å ta opp fra fryseren på andre årstider.

Vi serverer av og til noe godt i en visningstime. Dessverre har corona satt en stopper for servering akkurat nå, men håper det blir mulig igjen til høsten.

Plommer i egen hage. Litt ut på sommeren plukker vi plommer i egen hage som vi gir våre fotokunder i studio. Noen ganger lager vi også plommegelé som vi serverer.
Vi serverer ikke deserter i visningstime under corona-tiden. Men tidligere har vi laget gelé av plommene i fra hagen, som serveres kunder. Her eksempel på desserter som vi serverer kunder. Noen ganger påfører vi desserten vår egen logo.
Nylig hentet vi opp moreller fra fryseren. Her har vi krem og bananlikør i også. Ikke for kunder, men til privat bruk. Godt en lørdags kveld etter middag.

Nylig oppfordret vi folk til å finne frem sine gamle familiealbum for å merke dem for etterkommere. Dette ble godt mottatt da vi publiserte oppfordringen i våre nyhetsbrev og på vår Facebook-side. Også dette handler om de nære ting.

«Gå inn i din stue, hvor liten den er, så rommer den noe ditt hjerte har kjær,» heter det videre i sangen til Aasen. La oss finne frem de tingene som kan skape glede – de nære ting.

Samler familien

Når hagen skal rustes opp for sesongen blir barn og barnebarn med. Det er så gøy å se at barnebarna engasjerer seg. Forhåpentligvis får vi noen gartner- og fotografspirer etter hvert i barnebarna. 🙂 Vi avslutter hagedagen med pølser og brus, til glede for liten og stor.

Bildet er fra våren 2019 hvor barnebarna var med på vår-puss i hagen. Vi prøver å engasjere alle i arbeidet.

Som fotograf er man med å skape bilder for vår tid. Corona-krisen har gjort noe med min bevissthet her og hage og familie blir mer nært. Det bobler nå over av ideer for hvordan vi skal skape bilder fremover. Fotografiet har alltid endret uttrykk i møte med samfunnsendringene. Det kommer til å gjøre seg gjeldende nå også. Vi vil se helt nye trender vokse frem, tror jeg.

SE OGSÅ: Vår brosjyre for fotografering med blomster.

Vi kommer til å dele mer med dere på våre nettsider i tiden som kommer, det blir mer blomster og mer nærhet. Vi gleder oss til å vise dere mer av de nære ting!

NB! Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne nyhetsbrev både for studiofotografer og for private som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.