fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Det perfekte og det uperfekte

Nylig hadde Min Mote i VG en interessant artikkel om en ung fotograf som ønsket å skape bilder som en motpol til det perfekte og polerte. Det er en kjensgjerning i vår tid at mange unge søker å være en del av denne bølgen. En interessant trend som er viktig å fange opp som etablert fotograf – for oss som arbeider som studiofotografer gir trenden positive signaler.

Det er viktig at det som kommer fram er «ekte», forteller fotografen til VG.

Det er ikke bare innenfor fotografi dette går igjen, også innenfor design oppstår fenomenet.  En av Sveriges mest innflytelsesrike trendeksperter, Stefan Nilsson, fremhold eksakt det samme under Oslo Design Fair i januar i år.

Mange unge blåser elegant i alle etablerte merkevarer og finner frem til hva de selv liker å oppfatte som fint. Bedriftseiere i store merkevarehus verden over sitter igjen som store spørsmålstegn. “Hvordan kan noen like dette”, spør de seg?

Selv tror jeg dette er en reaksjon på det litt glatte bildet vi får presentert gjennom blant annet rosablogger og polerte ukemagasin. Likevel tror jeg ikke en slik trend vil utslette vår hang etter å dyrke det perfekte. Den har alltid vært der og vil fortsatt være der på tross av slike trender.

Vi ønsker å vise at det uperfekte også kan være fint. Spørsmålet er bare hvor langt man skal spille på dette i bildestilen.

Som studiofotograf havner vi litt mellom den “nye trenden” og “polerte ukemagasin” fordi vi søker å få frem det perfekte ut av det som kan være uperfekt. Vi ønsker å vise at det uperfekte også kan være fint. Spørsmålet er bare hvor langt man skal spille på dette i bildestilen. Jeg vil tro de fleste ønsker å bli fremstilt fra de beste sider når man først går til en studiofotograf.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildene i denne bloggposten er ikke relatert til saken. Bildene er fra en helt vanlig kundefotografering i vårt studio. Boudoirfotografiene er publisert med bildetilladelse av vår kunde.

Fotografiene i denne bloggposten er ikke relatert til saken. Bildene er fra en helt vanlig kundefotografering i vårt studio. Boudoirfotografiene er publisert med bildetilladelse av vår kunde.

Ved juletider var det en hendelse der slottet la frem bilder av kongehusets medlemmer i «lett slentrende» fotostil. Det skapte mange diskusjoner innad i ulike fotografforum på nett. «Er det virkelig kongehuset verdig», spurte mange fotografer.

Fotografen som tok bildene er en dyktig pressefotograf som jeg selv jobbet side om side med i ulike preesseoppdrag da jeg var pressefotograf for femten år siden. Ingen tvil om at dette er en svært dyktig fotograf. Har fotografen kastet seg på den nye moten?

Selv om jeg aldri deltok i debatten rundt kongehusets bilder, støtter jeg mange av mine kollegaer som var kritisk til bildestilen. For er det noe vi studiofotografer er opptatt av, så er det nettopp å få frem det vakre der situasjonen ikke nødvendigvis er perfekt. Er det egentlig nødvendig å gi «beng» i slagskygger fra studiolyset, slik man så i bildene? For da kunne man i utgangspunktet kanskje ha droppet studiolamper?

Som studiofotografer forsøker vi å få frem det som er vakkert ved alle situasjoner og mennesker. Det er noe av det jeg elsker med jobben min. Det å få en kvinne i studio som ikke er så fornøyd med sin egen kropp til nettopp å se at hun faktisk er flott likevel, det er veldig givende.

Jeg tenker at det å ikke skulle skape det perfekte også vil være en søken etter å skape det uperfekte perfekt.

Jeg tror mye handler om hvordan vi ser på oss selv. Hvis vi legger for mye fokus på det «uperfekte» vil det fort ta fokuset bort fra det som faktisk er perfekt. Det er noe vakkert ved alle mennesker som vi ønsker å få frem. Det er langs disse linjene jeg jobber som studiofotograf.

Les også vår sak “ekte nakenhet” som vi skrev så tidlig som i 2014 og som berører dette temaet.

Jeg tenker at det å ikke skulle skape det perfekte også vil være en søken etter å skape det uperfekte perfekt. Det betyr at de som jakter på å gjengi det uperfekte trolig bruker like mye energi på å skape det uperfekte fotografiet, som vi studiofotografer bruker på å skape det perfekte fotografiet.

Som studiofotografer søker vi mot det perfekte der «vi» ikke nødvendigvis er perfekte. Jeg tenker det er slik vi alle kan forsone oss med hvordan vi er. Vi er perfekte i alt det uperfekte!

NB! Bildene i denne bloggposten er ikke relatert til saken. Bildene er fra en helt vanlig kundefotografering i vårt studio. Boudoirfotografiene er publisert med bildetilladelse av vår kunde.

Bildene i denne bloggposten er ikke relatert til saken. Bildene er fra en helt vanlig kundefotografering i vårt studio. Boudoirfotografiene er publisert med bildetilladelse av vår kunde.

Bildene i denne bloggposten er ikke relatert til saken. Bildene er fra en helt vanlig kundefotografering i vårt studio. Boudoirfotografiene er publisert med bildetilladelse av vår kunde.