fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Det underlige året 2020

Bildet over er fra en nyfødtfotografering vi hadde nå før jul. Blogginnlegget skal imidlertid handle om helt andre ting enn nyfødtfotografering. Vi skal ta et tilbakeblikk på året 2020 som snart ligger bak oss. Lite visste vi hva som skulle møte oss da vi gikk inn i 2020.

Ved inngangen til dette året la vi bak oss et 2019 som var et godt år for oss i Haslien Fotografene. Vi startet det nye året med mange bestillinger i ordrebøkene, oppdrag som vi ikke hadde fått tid til å starte på høsten 2019. Grunnlaget for en god start var dermed lagt ved innledningen til det nye året.

Vi håpet å få jobbet oss et godt stykke nedover i ordrebunken frem mot 7. mars hvor jeg hadde booket inn en ferietur til sydligere strøk. Men, både i januar og februar strømmet det på med mange nye jobber. Vi hadde blant annet blitt omtalt i et magasin om vår fotografering med blomster av nyfødte. Som et resultat av det kom flere nye jobber. I mars vurderte jeg derfor å avbestille hele sydenturen fordi vi hadde for mye å gjøre i bedriften.

På det tidspunktet var det kjent at korona ville skape utfordringer. Nyhetsbildet bar preg av at mange mennesker var døde av viruset i Italia og det hadde vært flere smittetilfeller i Norge. De første dagene i mars gikk vi noen runder med oss selv – både ordrepågangen og koronasituasjonen gjorde at jeg vurderte å bli hjemme.

Jeg fikk meldinger fra reiseforsikringen om at det ikke ville bli noen kompensasjon dersom jeg ble hjemme. Det ble etter hvert klart for oss at vi burde reise likevel. Jeg følte at jeg trengte å ta noen dager fri med sol og varme etter en lang og hektisk periode, hvor medarbeidet Jeanett hadde vært borte i flere månder i barselperminsjon. Mye av jobben i bedriften hadde stått på meg, og det hadde vært et fortjent mål å se frem til denne ferieturen . Jeg og mannen min hadde bestilt en 11 dagers tur, hvorav 6 dager forløp som normalt mens de siste 5 dagene skulle bli i isolasjon i leiligheten i Spania.

Bilde tatt ute på terrassen vår i Spania 15 mars 2020.

Selv med isolasjon ble det en fin ferie når man har terrasse, sol og leilighet med utsikt over Middelhavet. Det mest skremmende var nok tanken på hjemturen – ville vi i det heletatt få flyreise hjem? Flere flyselskap begynte å kansellere flyruter og usikkerheten var påtakelig. Heldigvis kom vi oss hjem som planlagt.

Vel hjemme ble det 14 dager karantene. Vi hadde en betydelige mengde produktordre inne og vi kunne endelig få «ro» til å jobbe utelukkende på produksjon. Samtidig sendte jeg ut permittering til alle medarbeiderne, men da jeg fikk oversikt over situasjonen ble de tatt inn igjen ganske raskt.

Vi var tidlig ute med å få på plass smittetiltak ettersom alle i bedriften hadde gjennomgått kurs for hvordan man utarbeider smitteverntiltak. Så sent som høsten 2019 hadde vi ansatte på kurs. Med nye rutiner og tiltak klare, samt noe små ombygginger, var vi derfor blant de første studioene som åpnet igjen etter nedstenging.

Ikke ble det mange avbestillinger av fotograferinger heller, noen ble bare utsatt. Mange fotografer opplevde at bryllup ble utsatt, vi opplevde kun en utsettelse. Allerede i juni 2019 hadde vi gått ut med at vi ikke ville påta oss så mange bryllupsfotograferinger i 2020, dermed ble det heller ikke de helt store utslagene for vår del. Derimot fikk vi i løpet av året flere bryllup da mange nettopp valgte å gifte seg under korona ved å gjøre bryllupsdagen langt enklere uten mange gjester.

Noe av grunnet til at vi valgte å tone ned andel bryllupsfotograferinger var at vi ønsket å satse mer på andre segment innenfor bryllup. Vi satset mer bevist på akt- og boudoirfotografering for kvinner som ville ha morgengave. Vi fikk flere nye fotograferinger som et resultat av vår satsing mot akt- og boudoirfotografering, blant annet gjennom en annonse i Bryllupsmagasinet. (Faksimile av annonsen under)

En helsides annonse i bladet Bryllupsmagasinet om vår akt- og boudoirfotografering kom rett før koronapandemien slo ut. Annonseavtalen ble inngått allerede høsten 2019 som et ledd i vår satsing mot boudoir- og aktfoto.

Likevel trodde vi at 2020 skulle føre til nedgang i omsetning på grunn av korona. I stedet kan vi se tilbake på et 2020 som har skrevet seg inn i historien som vårt beste år noensinne, både i resultat og omsetning. Vi har hørt at andre fotografer opplever det samme, men det er også godt kjent at mange fotografer sliter. Hvorfor vi fikk et godt år er derfor gjenstand for evaluering.

Jeg tror noe av forklaringen ligger i at etablerte seriøse fotografer står seg bedre i vanskelige tider. Det henger nok igjen sammen med at folk søker seg mot det trygge i slike tider. En seriøs fotograf tar smittevern på alvor og holder stø kurs selv om det er vanskelige tider.

Dessuten tror jeg at mange ser at vi legger ned mye arbeid i alt vi gjør. Gjennom de siste årene har vi jobbet mye med å involvere kundene i fotograferingen, både før de kommer til studio for fotografering, og videre gjennom produktutvikling etter fotografering. I dag holder det ikke å bare ha et studio og kamera samt ta gode bilder, man må også kunne veilede og hjelpe kundene med gode løsninger.

Man må ha en genuin interesse for utforming og materialvalg. Det handler om farge, estetikk, holdbarhet, skjønnhet, balanse og nytte. Dette er noe av det vi kommer inn på i samtale med våre kunder både før og etter fotografering i studio. Her forsøker vi også å trekke med kunden i kreativ utforming – gode resultater handler om et samarbeid mellom oss som fotografer og kundens behov.

Vi har mange ideer og gleder oss til å fortsette å arbeide med disse inn i 2021. Det tar riktignok mye tid, men jeg tror vi blir belønnet av våre kunder for nettopp det, det er sannsynligvis det som har gjort seg gjeldende når vi ser tilbake på det litt underlige året 2020 som tross alle odds ble et godt år.

Ha en fin uke!

NB! Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne nyhetsbrev både for studiofotografer og for private som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.