fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Dette bør du besøke i Sarpsborg

Sarpsborg kommune har mye fint å by på. Derfor håper vi og vår ordfører, Sindre Martinsen-Evje (bildet), at du som kommer utenbys fra tar deg tid til å kikke litt rundt i byen vår når du først avlegger Haslien Fotografene et besøk.

Nederst i saken finner du en punktliste med aktiviteter og attraksjoner. Klikker du på lenkene i listen finner du egne saker som vi har laget med foto og tekst til de stedene vi anbefaler. Her ligger også historiske bilder.

I Sarpsborg kan du se Europas største foss og du kan avlegge et besøk i byens blomsterpark helt gratis. Bildet over er av vår ordfører Sindre Martinsen-Evje som her er fotografert i gågata i Sarpsborg.

Vi i Haslien Fotografene holder til i bygda Haslien noen kilometer utenfor Sarpsborg sentrum. Les mer om Haslien og bygdas historie her. Studioet ligger i naturskjønne omgivelser med 3 kilometers avstand til Ågårdselven naturreservat. Vi har populære turstier som går forbi vårt studio. Sarpsborg kommune har uttalt at de ønsker å satse på Eidet-området, både som en friluftslivsperle og for å ivareta og løfte fram fløtningshistorien.

Sarpsborg er rikt på kulturminner også helt tilbake til steinalderen. På tomta hvor Haslien Fotografene har sitt produksjonslokale og kontor, er det funnet redskap fra yngre steinalder. Tre kilometers gåtur fra studio finner man hellerisningene ved Kalnes.

Glomma deler seg i to elveløp gjennom Sarpsborg, hvor Ågårdselva er det vestlige sideløpet som renner videre forbi til innsjøen Visterflo et par hundre meter fra vårt studio. I flere hundre år frem til 70-tallet ble tømmer fraktet på Glomma gjennom området. I bygda Haslien jobbet flere i tømmerlensa som ligger bare 11 minutters gange fra vårt studio, som er omtalt lenger ned.

Ved Ågårdselven finner man Soli Brug som var Nord Europas største sagbruk en gang i tiden. I dag ligger det bare ruiner igjen fra selve sagbruket, men stedets hovedbygning er ivaretatt og det er i dag et anerkjent galleri.

Her er våre tips for aktiviteter i Sarpsborg:

(Listet etter avstand fra vårt studio.)

  • Rød løype i Kalnesskogen; Avstand fra studio: 0 meter. Forbi vårt studio går rød turløype i Kalnesskogen. 100 meter opp i skogen går både gul og grønn løype. Dette er et populært turområde. (Sak kommer snart)
  • Eidet tømmertunell og lense. Avstand fra studio; 1 km I gammel tid var Eidet en viktig plass for tømmerfløting i nedre Glomma-regionen.
  • Soli Brug. Avstand fra studio; 5,8 km Stedet ligger idyllisk til langs Ågårdselva og har en sagbrukshistorie som strekker seg flere hundre år tilbake. Det også en liten koselig kafé på området.
  • Sølvstufoss. Avstand fra studio; 6 km. Området ved Sølvstufoss er vilt og vakkert, og for Østfold et særpreget landskap som ligger i Ågårdselven. Området rundt Sølvstufoss er fredet nasjonalpark.
  • Blomsterparken i Sarpsborg. Avstand fra studio; 8 km. Det er bare imponerende hvordan kommunens gartnere har forvandlet byens park til en turistattraksjon for blomsterinteresserte. Norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører har utnevnt Kirkeparken og Kulåsparken i Sarpsborg til Årets Grønne Park 2021.

(Flere tips vil komme.)

Foto i saken; Arkivfoto, Marion Haslien

Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne nyhetsbrev både for studiofotografer og for private som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.