fbpx

Digitale filer i RAW

Vi har flere ganger opplevd å få fortvilte henvendelser fra folk som ikke har fått det de var forespeilet hos fotografer som kun baserer seg på å levere høyoppløselige digiale filer. Det kan være bilder som er overarbeidet i Photoshop eller som har fått et filter som ikke ser bra ut. Når vi blir spurt om å redigere bildene deres, ser vi at de sitter med komprimerte JPG-filer og da er det dessverre lite vi kan gjøre. Da er det bare å håpe at deres fotograf har tatt vare på RAW-filen, men her slurves det mye da det ikke finnes en klar og tydelig standard for arkivhold.

Fotografer tilsluttet Norges Fotografforbund har forpliktet seg på arkivhold hvor bildene oppbevares i minimum 10 år, så derfor vil man kunne gå tilbake og redigere filen på nytt dersom man ønsker nytt uttrykk på fotografiet.

LES OGSÅ: Vi anvender aldri JPG-filer til print.

Alle profesjonelle fotografer anvender RAW-format under fotografering. Forsikre deg derfor om at fotografen din oppbevarer RAW-filen for ettertiden i arkiv. Raw-filen er på en måte vår tids negativer da RAW-filen ikke er bearbeidet.

Forstålig nok er seriøse fotografer restriktive med å gi fra seg RAW-filen – kanskje fordi fotografen ikke ønsker å vise helt ubearbeidede filer og at fotografen ønsker å legge sin stil på bildene. Derfor leverer fotografen foto på fotopapir eller som en bildefil i JPG-format etter en fotografering. Men her må man altså forstå at JPG-filen i seg selv kan være ganske begrenset hva gjelder redigeringsmuligheter.

Tidligere kunne ikke en datamaskin vise RAW formatet uten å ha installert en spesiell programvare, men i dag er det vanlig at en PC også kan vise RAW-filen i den eksisterende programvaren på maskinen. Men du må ha programvare for å kunne redigere filen. (Eksempelvis Photoshop.)

Det er ut fra RAW-formatet  en profesjonell fotograf har de beste forutsetningene for å arbeide frem mot et godt resultat. En skal også ha en del kunnskap for å kunne håndtere en RAW-fil.

Les mer om RAW-formatet på wikipedia.

Hos Haslien Fotografene oppbevares alltid RAW-formatet for ettertiden sammen med de bildene som er bearbeidet. Dersom du vil vite mer om hvordan vi arbeider oss frem til gode print fra RAW-filen, kan du lese om dette her: Fra RAW-fil til fotoalbum.

Fordeler med RAW:

  • Ikke noe kvalitetstap grunnet kompromisser i kameraets behandling av bildet.
  • Større fleksibilitet ved manipulering av hvitbalanse, farger, kontrast og lignende.
  • Mulighet for at framtidige konverteringsverktøy kan frambringe enda bedre kvalitet i det ferdige bildet.  (Kilde: Wikipedia)
    wpChatIcon