fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Eidet tømmertunnel

Stedet «Haslien» ligger i Eidet i Sarpsborg kommune. I gammel tid var Eidet en viktig plass for tømmerfløting i nedre Glomma-regionen. Tømmerfløting var måten man fraktet tømmer på i gammel tid.

I 1908 ble det åpnet en 3,2 kilometer lang tunell som skulle frakte tømmer fra «Vestvannet» til Eidet. Tømmertunellen løste problemet med tømmer forbi fossen ved Borregaard fabrikker i Sarpsborg. Her fikk tømmeret hard medfart i den store fossen i tillegg til at tømmeret kom i veien for aktiviteten ved fabrikken i Sarpsborg. Løsningen ble derfor en tømmertunnel som kunne frakte tømmeret utenfor Sarpsborg-fossen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bildet er fra 30-tallet da tømmerføting i Eidet var et vesentlig innslag på elva. De lange flytebryggene som strakk seg ut i elva fra tømmertunnelen lå her til 80-tallet. I dag er det bare rester igjen, men selve tunnelen ligger her fortsatt. Foto: Gustav Larsen Sollem/Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.1980-00480

I høysesongen kunne det bli sendt gjennom 300.000 stokker i uka i tunnelen som munner ut ved Eidet. Arbeidet rundt tømmertunnelen ga mange arbeidsplasser i gamle Tune kommune. (Tune kommune er nå en del av Sarpsborg kommune.) Selve byggingen av tunnelen skulle tiltrekke seg anleggsfolk fra andre landsdeler som var eksperter på sprenging og bygging. Flere bosatte seg her og familie til anleggsfolk bor fortsatt i Eidet.

(Saken fortsetter under kartet)

.

Våre tips til steder du kan besøke i Sarpsborg: Eidet tømmertunnel

Byggingen av tunnelen ble regnet som en stor ingeniørbragd. Mannen som konstruerte tunnelen, Wilhelm Eriksen Blakstad, ble senere ordfører i Fredrikstad og stortingsrepresentant. Du kan lese mer om historien til tømmertunnelen her i wiki.

Gangavstand fra vårt studio

Selv anvender vi området ved Eidet tømmerlense til utflukter og bading om sommeren. Stedet ligger i gangavstand fra vårt studio. Her er vi ute med barnebarna Viola og Leona.

Forfedrene til oss i Haslien Fotografene slo seg ned på gården Haslien i 1904. Gårdens eiendom strakk seg den gang helt ned til området ved tømmerlensa. Tømmertunnelen ga arbeidsplasser i sesongen. Spesielt for den yngre generasjonen var det en fin sommerjobb helt frem til avviklingen av tømmerfløting på Glomma i 1985. Selve fløtingen i tunnelen opphørte på slutten av 70-tallet.

Om sommeren var de lange «gangene» (bryggene) ved tømmerlensa en yndet badeplass for alle som bodde i bygda. De som drev lensa så ingen problemer med at folk koste seg her når arbeiderne ved lensa var reist hjem fra jobben. Her var det også lensebåter (robåter) som alle fikk låne gratis mot lovnader om å sette båten tilbake godt fortøyd.

I dag er det ikke mye igjen av de gamle bygningene som lå staselig til i vika i Eidet, men noe er bevart av «venner av Eidet Lensemuseum». De jobber i dag med å bevare historien om tømmerlensa. Reiser man ned til tømmerlensa kan man fortsatt se munningen av tømmertunnelen som er bevart slik den var. Det er også satt opp skilter som forteller historien om tømmerlensa og tømmertunnelen i Eidet.

Våre foto ved Eidet Tømmerlense

Vi i Haslien Fotografene bruker av og til stedet som lokasjon til fotografering av brudepar, familier, konfirmanter og gravide. Vi har også hatt forlovelsesfest for Jeanett som i all hemmelighet ble fridd til her. I tillegg benyttes Glomma for å fiske og bading om sommeren.

Vi har tatt flere gravidbilder ved Eidet tømmertunnel, du kan gå hit å se en stor bildeserie.
Bryllupsfoto av Veronica & Martin ble tatt i Eidet tømmerlense. Se flere bilder i serien her.
Bryllupsfoto "The beautiful summernight"
Brudeparet Mavi & Mehvan. Bildene ble tatt ved Eidet tømmerlense. Se enda ett bilde her.
Brudeparet Anita og Morten ble fotografert ved Eidet tømmerlense i september 2015. Se flere bilder her.
Vi har fotografert kjærestepar i Tunejolle ved Eidet tømmerlelse. Se bildeserien her.
Bryllupsfotoet av Hilde og Robert fikk Infografikkprisen og bronse.
Bryllupsfotoet av Hilde og Robert ble tatt ved Eidet tømmerlense. Se hele bildeserien her.
Familiefotografering som er gjort i Eidet tømmerlense. Se flere bilder her.
Konfirmantfotografering som er gjort i ved Eidet tømmerlense. Se flere i foto fra fotograferingen her.

NB! Våre nettsider fri for sponsing av tredjeparts produkter. Våre anbefalinger er derfor våre egne subjektive oppfatninger. Når vi omtaler produkter eller tjenesteytere, skjer det ut fra samme prinsipp om selvstendig råderett og vurderinger uten motytelser. Les mer her.

Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne nyhetsbrev både for studiofotografer og for private som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.