fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Ekte nakenhet

Nakne nordmenn – finnes de? Spørsmålet stilles av Sanna Sarromaa i en kronikk i VG i dag. En glimrende artikkel som inspirerer meg i mine forberedelser foran et foredrag jeg skal holde om aktfotografering i mars. Da samles profesjonelle fotografer fra hele Norge til landsmøte.

Men la meg vedgå at jeg kjente det stakk litt i siden når jeg leste innledningen til artikkelforfatteren tidligere i dag:

“Nakne, normale, uretusjerte kropper i alle former og fasonger – ser vi dem lenger? Det vi ser er perfekte, photoshoppede kropper i glossy ukeblad,” skriver forfatteren i VG.

– Hva vet hun om hva vi driver med, var min umiddelbare forsvarstanke. Men når man leser seg nedover i kronikken kjenner man skuldrene senkes.

Sarromaa har langt på vei rett i sin hypotese: “Jo mindre ekte nakenhet vi ser, dess mer innviklet forhold får vi til kroppen.”

Selv har jeg et ganske avslappet forhold til nakenhet. Litt fordi man hver uke møter nakne mennesker i studio.

Hos oss i Haslien Fotografene tar vi nesten hver uke imot helt “normale” folk som vil bli fotografert nakne – i det vi kaller aktfotografering. Ja, helt vanlige “Ola og Kari Nordmann” som kler av seg for å bli avbildet. (Se våre aktfoto her.)

Noen kan være tykkfallene, andre tynne, mens de aller fleste er formfulle. Og tro meg: De som gjennomfører fotograferingen er veldig fornøyde med seg selv i ettertid. Bilder som de aller fleste i ettertid gir i gave til sin mann/kjæreste.

Det unormale er vel snarere en såkalt perfekt kropp som vises på forsiden av de glansede ukebladene. Så kan vi alle være enige om at jentene og guttene som pryder forsiden av glansede blader ser flotte ut – bilder som stort sett er tatt av “pikefotografer” som har spesialisert seg på denne sjangeren. (Foto som i etterkant også er sterkt retusjert.)

Men som studiofotografer møter vi en helt annen hverdag. Vi møter altså kvinner og menn som ønsker foto av seg selv, slik de er, men med bilder som er tatt av en profesjonell fotograf. Og det fantastiske er at de også er flotte. Nesten alle blir selv positivt overrasket over seg selv etter fotograferingen.

Som med all fotografering handler gode bilder om teknikker. Belysning og hvordan bildeopptakene gjøres. Slik er det også med aktfotografering.

Om vi retusjerer? Ja, det kan vi gjøre: Kviser og arr som man ønsker å fjerne, kan vi ta bort i photoshop. Men vi gjør verken folk tynnere eller lengre under retusjeringen. Les mer her om hvordan vi forholder oss til retusj.

Som fotograf er internett blitt en viktig arena for å vise frem sine fotoarbeider. Og naturligvis er kundene våre tilbakeholden med å få sine bilder publisert på nett. Da må vi løse dette ved å søke etter jenter og gutter som er frimodige nok til å stå frem nakne på våre nettsider. Dette er igjen folk som selv er fornøyd med sin egen kropp, men vi er nøye med at de bør representere et snitt av våre potensielle kunder.

Gjennom de ti årene vi har fotografert akt har vi kun en gang anvendt betalt modell når vi tar bilder til markedsføring av oss selv. Vi er restriktive til betalte modeller fordi vi ønsker å formidle til våre kunder at de vi fotograferer ikke er “profesjonelle modeller” men helt normale “Kari og Ola Nordmann”.

Avslutningsvis vil jeg oppsummere slik: Norske studiofotografer kan heve hodet i debatten om de “perfekte, photoshoppede kroppene som preger glossy ukeblad”. Rett og slett fordi dette er helt bortenfor vår hverdag. Jeg tror norske studiofotografer nettopp kan være viktige bidragsytere i kampen om å nå frem med ekte nakenhet.

Menneskekroppen er et flott skaperverk!

God helg!

Se flere foto på vår egen nettside for aktfoto.

Se flere foto på vår egen nettside for aktfoto.ekte nakenhet