fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Familiefotografering med små barn

Bildeserien vi har publisert i dag er tatt i sommer forbindelse med Jeanetts (min datter) graviditet. Det var ønskelig å få gravidbilder kombinert med en familiefotografering. Altså å slå to fluer i en smekk. I bildeserien har vi latt barna få være naturlig rundt mor og far uten å presse på for mye for posering under fotograferingen.

En bildeserie som er arbeidet frem på denne måten har sin styrke og sin svakhet:

  • Slike bilder passer bra til en collage i et album, fordi bildene sammen skaper en helhet som en naturlig serie, uten for mye oppstilling.
  • Har man ønsker om å få «ett» stort veggbilde av hele familien i stuen, kan det by på utfordring å velge «det» ene bildet.

Utfordringen med å få det «ene» familiebildet der hele familien smiler og ser lykkelig ut, samtidig som posering er riktig, kan virkelig være krevende dersom man fotograferer med flere små barn samtidig. Det er noe du skal være oppmerksom på når du oppsøker fotograf og har store forventninger.

Gjør du noen søk på internett på familiefoto med små barn vil du se at de fleste familiebildene er oppstilt og det med god grunn.  Det henger sammen med at fotografen ønsker bilder der alle i familien ser i retning av fotografen. Man ønsker ikke se bakhodet til minstemann, mens resten av familien ser i kamera. I tillegg skal positurene stemme overens på alle som er med i bildet, det er det optimale.

I bildeserien har Jeanett fått effektfull drahjelp med blomster fra Eucalyptus i Sarpsborg. Både blomsterkrans og bukett er fra Eucalyptus Blomster. Det å bruke blomster er noe man gjerne forbinder med bryllup, men blomster egner seg også godt til mange andre type fotograferinger. Vi har forøvrig laget egen brosjyre om fotografering med blomster her.

Mor og far poserer naturlig for fotografen. Et foto som kunne egnet seg til ramme på veggen. Hovedbildet på toppen mangler imidlertid oppmerksomhet fra eldste barn. Tanken var å få tydelig fokus på barna mens mor og far står i bakgrunnen og bivåner.

Som jeg skrev over kan det virkelig by på utfordringer med familiefoto. Desto større søskenflokken er, desto større er sjansen for at man får et oppstilt foto, dersom man skal ha det «ene» familiebildet til stueveggen. Selv om det ser idyllisk ut på bildene, kommenterer Jeanett i ettertid at hun var «helt svett» etter fotografering 🙂

Vi tar relativt ofte bilder av familier både i studio og for eksempel som en del av bryllupsfotografering, der brudeparet poserer sammen med barna. I de aller fleste tilfeller får vi lirket ut noen bra bilder, men det kan også være tilfeller der vi føler at vi ikke lykkes fullt ut. Man skal forøvrig ikke være redd for regisserte bilder, de fleste bryllupsfoto som mottar “heder og ære” er faktisk oppstilte bilder.

Barn er ærlige og skjuler ikke skuffelse, det vil også synes på bildene. Et barn som gråter er jo egentlig helt naturlig og det kan være ganske så søtt, likevel ønsker de fleste å få foto der barnet stråler blid mot fotografen. Men det å få flere småbarn i en søskenflokk til å stråle samtidig kan altså være utfordrende.

Det er få enkeltbilde i denne serien som er representativ for familien samlet. Men som en fotoserie fungerer de bra sammen!

Ingen barn er like og de aller fleste barn har mye «vilje» og da kreves det både energi og engasjement for å få barnets oppmerksomhet. Har man kun ett barn i studio, klarer vi alltid å få lirket frem gode bilder selv om barnet ikke er med på «leken». Men med flere små barn i en søskenflokk samtidig kan det altså by på utfordring å få alle til å se tilfreds ut i samme sekund.

Det er stor forskjell på barn, også innad i søskenflokken. Noen er med på «leken» foran kamera, mens andre kan være lite samarbeidsvillig… eller de kan være blyge. I tillegg kan barn ha dagsform som er ulik fra en dag til neste. «Barn» er «barn»! Og det har vi respekt for. Er barna i søskenflokken eldre vil så klart jobben være enklere.

Som jeg skriver innledningsvis bør man tenke gjennom hva en ønsker med fotografiene. Er det et ønske om det «ene» bildet til stueveggen, eller en fotoserie på linje med det vi viser i denne bloggposten? Hvis du studerer denne serien vil du se at det er få enkeltbilder som er representativ for familien samlet. Men som en fotoserie fungerer de bra sammen!

Det er mye som skal stemme når bilder tas. En arm kan virke forstyrrende. Man kan da jobbe mer med den ene settingen for å perfeksjonere, men barn mister fort tålmodigheten. Derfor må man forsøke å få barna med på leken. Ikke alltid like enkelt når det er flere sammen på samme bilde, men noen ganger får vi det til.
Ett av de bedre bildene med familien samlet.
Mor og far er flinke til å posere. Legg merke til hvor effektfullt det er med blomster i fotoserien. Buketten, som er spesiallaget hos “Eucalyptus Blomster” i Sarpsborg, krydrer fotografiene. Blomster gir oss som fotograf “drahjelp” under fotograferingen.
Blomsterkrans fra Eucalyptus Blomster i Sarpsborg.
Blomsterbukett og blomsterkrans krydrer bildet.