Filmskaper Margreth Olin

I dagens bloggpost har jeg funnet frem portrett av filmskaper Margreth Olin som er aktuell med filmen om Snåsamannen.

Portrettene av Olin tok jeg i samband med at hun fikk «Livsvernprisen» i 2008. Hun har også mottatt en rekke andre utmerkelser for sine filmer, blant annet Amanda for beste dokumentar. Hun er filmskaperen som “ser mennesket”.

Filmskaper Margreth Olin ble portrettert av meg i 2008. I dag er hun aktuell med filmen om Snåsamannen.

Filmskaper Margreth Olin ble portrettert av meg i 2008. I dag er hun aktuell med filmen om Snåsamannen.

Filmskaperen som ser over det politisk korrekte og engasjerer seg i mennesker i nød og lidelser. Når VG skriver at hun er en «våre beste og kanskje mest kompromissløse av våre dokumentarfilmskapere», ligger det en stor anerkjennelse i ordene. Det var også noe av begrunnelsen for tildelingen av Menneskeverd-prisen i 2008.

«I en tid som måler og vurderer oss etter funksjonalitet og egenskaper, bruker Margreth Olin kameraet til å fange opp og formidle enkeltmenneskets iboende verdi», sa organisasjonen Menneskeverd den gang.

I kveld skal jeg selv på kino for å se filmen av Olin om Snåsamannen. «Mannen fra Snåsa»

Jeg håper filmen vil bli nok en påminnelse om hva vi kan bety for medmennesker. Både hun som filmskaper og vi som fotografer har for øvrig en stor mulighet til å bruke bilder for å sette menneskeverdet i sentrum.

Det har alltid vært en stor drivkraft bak min egen fotografering. Det er ikke alltid så enkelt å formidle i en fotoblogg når man samtidig driver en kommersiell fotobedrift. Men det ligger der alltid som en bakenforliggende drivkraft. Med Olins film fikk jeg også en ny mulighet til å berøre temaet i bloggen 😉

Jeg har flere ganger møtt mennesker som står på “kanten av livet”. Det er sårt, men også godt å kunne være til hjelp gjennom min profesjon. Hjelp i den forstand at man kan være med å gi gode minner. Jeg husker spesielt familien som kom hit med en kreftsyk far – de ville ha de siste lykkelige bildene av familien samlet. Man blir så berørt i møte med mennesker som er i en slik fase av livet!

Jeg har også vært med om historier som har en dramatisk, men også lykkelig side. Et eksempel på det er lille Ole som jeg er så heldig å få fotografere gjevnlig. Bildene av Ole skapte politisk furore takket være fotografiene vi tok og en fighter av en mor. Bildene av Ole ga også en annen familie håp.

Slike historier varmer et fotografhjerte! At bilder kan si mer enn tusen ord er ikke bare en floskel i en slik sammenheng. Hvilken mulighet vi har til å fremme livet!

Filmskaper Margreth Olin er aktuell med filmen om Snåsamannen.

Filmskaper Margreth Olin er aktuell med filmen om Snåsamannen.

    Menu