fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Foredrag hos Oslo Kameraklubb

Mandag kveld var jeg på besøk hos Oslo Kameraklubb. Her møtte jeg en engasjert og aktiv gjeng, og jeg fikk et inntrykk av at det var mange dyktige fotografer der.

Min jobb var å bidra med foredrag om aktfoto. Etter foredraget ble det åpnet for spørsmål og tilhørerne kunne studere våre fotoprint; album, innrammede bilder og forstørrelser. Det er alltid artig å kunne vise frem fysiske produkter! I tillegg fikk jeg i oppdrag å juryere en intern konkurranse som klubben hadde gjennomført nettopp på aktfoto.

Å organisere seg i en fotoklubb er å anbefale dersom man er fotointeressert. I hele Norge finnes det lokale fotoklubber. Oslo Kameraklubb er Norges største klubb og har møter en gang i uka – det sier ganske mye i seg selv: Her får medlemmene ukentlig utvekslet inspirasjon og erfaringer og det er nettopp slikt som skal til for å bli en dyktig fotograf.

Mange tenker nok at det rekker å bruke nettet for å utveksle erfaringer – og det kan man jo – men det er nok likevel mye man aldri får med seg ved bare å sitte foran sin datamaskin. I et miljø der mennesker møtes ansikt til ansikt skapes en nærhet som gjør at man utvikler seg som fotograf.  Foto handler jo også mye om mennesker.

Jeg synes det er flott at fotoklubben i Oslo har anskaffet en egen fotoprinter som medlemmene kan anvende. Som jeg har skrevet mange, mange ganger tidligere handler foto mye om hvordan det ser ut på papiret. Spesielt når man arbeider med aktfoto er det viktig med egen fotoprinter. Her er det små nyanser i printen som skiller et godt eller dårlig resultat.

Selv har vi hatt egen fotoprinter i mange år og det skjer ofte at vi må printe både tre og fire ganger før vi føler at vi treffer med printen. Så derfor ville det blitt håpløst å løpe frem og tilbake til et sted som printer for oss.

Husk også at de som går til fotograf for å få aktbilder ikke akkurat er ute etter bilder til Facebook 🙂

Et papirfoto som kommer fra fotografens “hånd” er også mer verdifullt enn et digitalt foto. Hvem som helst kan laste ned et bilde av den anerkjente fotografen Annie Leibovitz gratis på nettet – men et papirfotografi fra fotografens hånd må man bla opp et sekssifret beløp for.

Jeg kunne sagt utrolig mye mer om dette, men tror jeg får stoppe her 🙂

Mitt tips i dagens blogginnlegg for fotointeresserte er:

Meld deg inn i en kameraklubb der du bor for å utveksle erfaringer.

Sørg for å lære deg fotoprint. Det er et samspill mellom det å fotografere og printe foto.

Vi som er profesjonelle fotografer er også medlem i organisasjoner. Selv er vi medlem i Norges Fotografforbund. Her møtes vi som studiofotografer og utveksler erfaringer oss i mellom.

Vi som er profesjonelle fotografer har også behov for et møtested der man inspireres og utvikles, ansikt til ansikt, i et kollegialt fellesskap – og ikke bare i en virtuell verden.

LES OGSÅ:

Foredrag hos Oslo Kameraklubb. Her viser vi at fotoprint kan by på utfordringer. Selv med egen storformatskriver må vi ofte printe flere ganger før vi er fornøyd med resultatet.

Foredrag hos Oslo Kameraklubb. Her viser vi at fotoprint kan by på utfordringer. Selv med egen storformatskriver må vi ofte printe flere ganger før vi er fornøyd med resultatet. Foto: Christer Bell