Tirsdag holdt jeg foredrag om akt under Norges Fotografforbund sitt landsmøte. Det skal sies at det var mye nerver i sving før man går på scenen i en forsamling der en finner kremen av norske studiofotografer. Nå etter at det hele er overstått er jeg utrolig glad for at jeg fikk denne muligheten.
Vi har tidligere holdt foredrag om akt både for fotoklubber og på Høstseminaret til FotoVideo , men det blir ekstra krevende når man står overfor Norges dyktigste fotografer. Vi så behovet for å fokusere på det mer organisatoriske rundt en aktfotografering enn den tekniske biten av aktfotograferingen.
Vi utelukker ikke at vi kan komme til å holde kurs om selve aktfotograferingen på et senere tidspunkt i våre lokaler i Sarpsborg, for de som eventuelt føler de har behov for å lære mer om selve aktfotograferingen. (Gi oss gjerne en tilbakemelding dersom du mener det er noe for deg.)
Se våre aktfoto her.
Norges Fotografforbund avviklet i år sitt landsmøte i Strømstad Spa Hotell i Sverige. Forbundet er Norges største fotografforbund med 450 medlemmer. Omlag 200 av dem deltok i landsmøtet.
Det var noen inspirerende dager vi fikk være med om i Strømstad. Noen av høydepunktene for vår del, var nok foredraget til fotografene Hans Jørgen Brun og Eir-Jørgen Bue. (Jeg fikk gikk forøvrig glipp av et par foredrag.) Begge de to nevnte fotografene viste ærlige og fantastiske foto.
Hans Jørgen Brun som er en mester i lyssetting, viste tilhørerne mange eksempler på hvordan han jobber med lys i bildene. Han påpekte at han tror trenden innenfor fotografering igjen vil gå mot mer avansert lyssetting under fotograferingene.
Det er noe vi selv også har påpekt. I et innlegg i januar 2013 delte vi noen tanker om trender innenfor fotografering: Fotostiler i stadig endring. (I innlegget berører vi noen av mekanismene bak trendene.)
At fotostilene endrer seg stadig ser vi også på bildebidragene til Landskonkurransen. Tidligere var det mye lyse bilder som var innsendt, mens det nå er en dreining mot overvekt av mørke foto. En interessant betraktning som en av våre gode kollegaer i Strømstad påpekte.
Det er selvsagt markedskrefter som styrer mye her. Kundene ønsker seg helst noe spesielt som andre ikke har, dermed oppstår nye trender.
Det samme skjer nå også i forhold til hvordan folk ønsker sine fotografier i etterkant av fotograferingen. Det har vært en periode nå, kanskje mye på grunn av Facebook, at kunder ønsker digitale filer etter en fotografering. Nå ser vi en klar dreining over til at kunder ønsker helt spesielle produkter etter en fotoshoot; album og rammer. Det er tilbakemeldingen vi fikk av kollegaer i Strømstad.
Det ser vi også påvirker leverandører av album og rammer. Selve produktene blir stadig mer avanserte nettopp fordi man strekker seg etter å tilby noe markedet ikke har sett før. Vi snakker om en renessanse for produkter som et “opprør” mot den digitale flommen av foto.
Det vekker til live både kunstneren og håndverkeren i oss som fotografer. Å skape gode komposisjoner, ikke bare i enkeltbilder, men i rytme, farge og sammensetning i album. Ingen er dyktigere på dette enn kunstneren bak fotografiet.
For å ikke glemme mulighetene i selve papiret. Langt flere foto trykkes nå på matt papir enn det vi har sett tidligere, kanskje nettopp fordi vi daglig ser enorme mengder foto på blanke skjermer. I det matte papiret trekkes betrakteren inn i dybden av fotografiet. Av en eller annen grunn føles det som om øynene hviler mer når man betrakter det matte papiret.
Det er fantastisk spennende å studere utviklingen – og det utfordrer oss som fotografer!
Til slutt vil vi i Haslien Fotografene si til alle kollegaer som deltok i Landsmøtet i Strømstad: Takk for noen fabelaktige dager og for noen fantastiske kollegaer!
NB! Følg gjerne Haslien Fotografene på Facebook eller Google+.