fbpx

Fotostiler i stadig endring

Som fotograf møter man mange lykkelige mennesker. For det er hovedsaklig ved de store hendelsene i menneskers liv vi fotografer blir kontaktet. Det være seg et lykkelig brudepar eller når et nytt barn er på vei. Bryllup, gravidfotografering eller nyfødtfotografering er alle hyggelige begivenheter. Eller når datteren/sønnen i huset står konfirmant.

Vi kan vel si at det å være fotograf er en stor fest 🙂

Men det er samtidig utrolig krevende. Hver eneste dag bruker vi mye tid på å tenke fornyelse. For innenfor fotografering oppstår stadig nye trender. Også måten foto presenteres på endrer seg – det gjør i neste omgang noe med hvordan vi fotografer gjør opptak av bilder.

Tidligere var alle bryllupsfoto mer eller mindre oppstilte, i dag er en av trendene at bildene skal ha en reportasjestil. Men også innenfor reportasjefotografering endrer stilen seg. Vi husker vel alle tabloidavisene med ansikt som kunne prege en hel avisside. Kanskje også med foto skalert ned til kun å vise munn og øyne til den avbildede.

Tett på ansikt er i dag “harry” i avisene, med noen få  unntak. Nå skal politikerne helst være i farta på vei fra et møte til et annet. Fotografert på vei ned trappa – eller løpende til slottet slik vi så stasminister Jens Stoltenberg nylig.

Som nevnt er reportasjefotografering av brudepar en populær sjanger akkurat nå. Stilen er ærlig og gir mye følelser. Hvor lenge denne stilen vil holde seg er ikke lett å spå, men den kan endres fort.

Kameraene blir stadig bedre og med litt iver innenfor fotografering kan helt vanlige folk ta gode reportasjefoto. Tidligere krevdes det av fotografen at man hadde litt peiling på innstillinger i kameraet. I dag kan man sette kameraet på autoinnstilling å meste vanskelige lysforhold.

Men dette gjør igjen noe med vår oppfattning av fotoet: De blir alle så utrolig like.  Det er slående å se hvor lik stilen er, ikke bare i Norge, men rundt om i hele verden. (Gjør eksempelvis et søk i google på “wedding photography in reportage style”) Vi fotografer kan trygt sies å være revet med i den globale utviklingen. Vi i Haslien Fotografene er  innett unntak, men vi jobber kontinuerlig med å fornye og spesialisere oss.

Hvilken retning bryllupsfotograferingen vil ta er ikke godt å spå. Kanskje vil det igjen gå mot mer krevende fotografering med studiolamper? For foto er lys – og lyssetting med studiolamper vil nok aldri bli noe alle kan eie og mestre, slik man kan med et kamera alene.

En ting er i alle fall sikkert; nye stiler vil komme og dagens fotostiler vil gå av mote! Når noe blir “vanlig” oppstår nye trender – det er slik markedsmekanismen fungerer.

Slitsomt å ha det slik? Nei, det er spennende og gir masse utfordringer!

Denne uken avsluttes med to bryllupsfotograferinger her i vårt fotostudio i Sarpsborg – så får vi gruble på hvordan vi løser denne oppgaven først 🙂

——–

Bildet vi presenterer under her er av en nyfødtfotografering vi gjorde nylig med Lucas Matheo.

Nyfødtfoto tatt i vårt fotostudio i Sarpsborg.

Nyfødtfoto tatt i vårt fotostudio i Sarpsborg.

X
    wpChatIcon