fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Fra RAW-fil til fotoalbum

Raw filen er vår tids negativer – det betyr at filen ikke er komprimert. En JPG-fil er derimot alltid en komprimert fil, selv når den er i høy oppløsning. JPG-filer er også vanskelig å endre på dersom de har en effekt du ikke lenger ønsker – i RAW-filen har man derimot alltid tilgang til råformatet.

Alle profesjonelle fotografer fotograferer i RAW-format. RAW-filen er helt uunnværlig for en fotograf som arbeider seg frem til et profesjonelt album.

Les mer om RAW-filenes egenskaper her på Wikipedia: Digitale filer i RAW 

Vi gir deg her et innblikk i hvordan vi arbeider med RAW-filene hos Haslien Fotografene. Her vil du se at vi aldri anvender JPG-filer til print:

  1. Raw-filene lastes fra kamera over på vår server. (Vi sikkerhetskopierer alltid RAW-filen – det er denne som blir oppbevart for ettertiden.)
  2. Vi går gjennom hver eneste RAW-fil for å sortere ut bilder som er ubrukelige.
  3. Raw-filene som vi ønsker å vise kundene blir grovjustert før de konverteres til JPG-format.
  4. Kunden kommer til en visningstime som fungerer som et slags arbeidsmøte. Her velger kunden hvilke bilder de liker og vi gir råd om bildene og produktene underveis.  Kunden gjør opp hele sin bestilling av forstørrelser, takkekort, veggbilder og album. (Les hvordan vi arbeider i visningstime her.)
  5. Når vi senere begynner på bestillingen til albumet – hvilket er det mest krevende – setter vi opp en skisse ut fra kundens utvalgte JPG-bilder. Når denne tidkrevende prosessen er tilbakelagt, går vi tilbake til RAW-filene. Nå fin-justeres farge og lys i RAW-formatet, det er viktig å tilpasse hvert enkelt fotografi slik at de matcher den settingen de skal stå i. Det gjelder spesielt bilder som skal stå sammen på en og samme side i et album eller i en collage. Bildene blir konvertert til en PSD-fil (Photoshop-fil).
  6. Når bildene er konvertert til PSD-fil, begynner arbeidet i photoshop, der vi f.eks kan fjerne skjemmende flekker. De ferdige PSD-filene blir byttet mot JPG-bildene i skissen. JPG-bildene er av så dårlig kvalitet at de aldri anvendes til print.
  7. Når alle bildene er plassert på print-arkene blir de til syvende og sist oppskarpet. Det er viktig at oppskarpingen skjer i de bildestørrelsene man tenker å printe bildene.
  8. Når bildene så er printet går man gjennom hvert enkelt bilde, for å kvalitetssikre dem. Noen ganger ser vi at printen ikke ble helt slik vi ønsket, da må vi tilbake i prosessen. En sjelden gang helt tilbake til RAW-filen for justeringer og da har man hele prosessen på nytt.

Når bildene er printet og godkjent begynner jobben med å plassere bildene i album eller rammer.

I saken har vi ikke berørt kvaliteten på printpapir og blekk. Det kan du lese mer om her.