fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Haslien Fotografene 20 år

Tenk at det har gått 20 år siden vi startet opp fotostudio på Haslien. Gjennom hele 2023 vil vi markere dette på ulike vis her hos oss. Når det blir varmere i været vil vi invitere kunder, kollegaer og venner til enkle og nære opplevelser i vår feiring av oss selv.

Begynte egentlig tidligere

Det har vært en utrolig reise de 20-årene med egen bedrift, men egentlig begynte det enda tidligere etter å ha fått mitt første speilreflekskamera i bryllupsgave den 13. mars i 1993. Da fikk jeg et kamera med flere ulike objektiver, paraply og blitser, og fotograferingstrangen begynte for fult. Så selv om jeg har hatt kamera helt tilbake til tenårene, var det først når jeg fikk speilreflekskameraet det ble fart på fotointeressen.

Fotograferingen ble stadig mer seriøs med speilreflekskamera og jeg endte opp med å fotografere for aviser og magasin. I flere år var jeg medlem i Stortingets Presselosje hvor jeg fulgte rikspolitikere med levering av bilder til ulike aviser derifra. Det ble også en del fotografering av venner, bekjente og deres venner igjen.

(Saken fortsetter under faksimilen)

Slik så vår første nettside ut 18. juli 2003. Dette året var kongehuset på besøk i Hankøsundet i forbindelse med avduking av en statue til ære for kong Olav. Bildene herifra preget nettsidene den sommeren, ellers var det bilder av barn og andre presseoppdrag på nettsiden. Allerede året etter kom nye sider som den gang var i Flash. Disse nettsidene hadde vi frem til for 13 år siden hvor vi startet fotoblogg. (Faksimile fra archive.org)

Men det var altså i 2003 jeg bestemte meg for å starte eget fotostudio i et bygg på tomten der vi bor. Det året laget vi nettsider og begynte å samle kvitteringer og fakturaer med mål om å bli registrert i foretaksregisteret. Det var først året etter, den 25. oktober vi ble registrert i foretaksregistret. Vi måtte vise til omsetning fra 2003 og 2004 for å bli registrert som enkeltmannsforetak.

Familiebedrift

Interessen for foto spredde seg fort innad i familien. Jeanett kom med i bedriften i 2010 etter to års utdanning ved «Bilder Nordic School of Photography» i Oslo. Hennes engasjement og kunnskap kom godt med og tilførte masse ungdommelig kreativitet. At hun har et øye for foto har hun blant annet vist gjennom å vinne «Daguerreprisen» til odel og eie to ganger i fotokonkurranser i Østfold Fotograflaug. Siste gang det skjedde var i 2022, les mer om utmerkelsene her. Det er ikke mange som kan vise til tilsvarende.

Etter hvert har resten av familien kommet med i bedriften. Vi har fem barn og alle har bidratt, noen mindre andre mer.

Jeanett for nøyaktig 15 år siden i dag den 9. januar i 2008. Hun startet elevbedrift som fotograf. Høsten det året begynte hun på «Bilder Nordic School of Photography» i Oslo. Siden høsten 2010 ble hun fast ansatt i bedriften vår.

Maria, nest eldste datter, har satset på juss og er i dag advokatfullmektig i Deloitte. Men eple faller ikke langt fra stammen som det heter, for her jobber hun med immaterielle rettigheter og kontrakter for en verdensledende bedrift innen bildebehandling. Av og til er hun med i diskusjoner rundt driften av studio og var tidligere med som gjesteskribent på bloggen vår. Her kan du lese et intervju med Maria i lokalavisen om hennes vei til å bli advokat i London.

Guttene våre har engasjert seg grafisk og på retusj. Martin er grafisk nerd og vår ekspert på det grafiske til våre fotoprodukter. Markus og Mathias har begge jobbet med retusj og montering hos oss i flere år. Sistnevnte startet bedriftsstudier i Oslo i fjor. Min ektemann, som i mange år har jobbet som journalist, er både regnskapsfører og med i det administrative arbeidet her hos oss i Haslien Fotografene.

Vi må ikke glemme barnebarna heller. Håpet er noen av de også vil engasjere seg i familiebedriften når den tid kommer. De stiller ofte opp som modeller når nye ideer skal testes ut her hos oss. Bildet øverst i saken er av barnebarnet Viola på engen utenfor studioet vårt en fin sommerdag.

Plassen, fotografi og håndverk

Familie, plassen vi bor på, fotografi og håndverk er nøkkelord vi anvender når vi oppsummerer disse årene med fotostudio. Familien har alltid vært en viktig støttespiller gjennom 20 år. Som jeg har fortalt i bloggen vår tidligere, er det flere land i Europa der det er mer vanlig at storfamilien lever og bor sammen, samtidig som de driver småbedrift. Dette har inspirert oss i Haslien Fotografene, les mer om dette her. Selv hadde jeg en pappa som drev en egen håndtverks-bedrift hvor hele familien til tider var med å hjalp til.

Selve håndverket i fotofaget har engasjert oss i alle de årene vi har drevet Haslien Fotografene. Til dags dato har vi ikke solgt en eneste høyoppløselig fil til selvprint til våre privatkunder. Vi har ikke bare et ønske om å være en spesialforretning innenfor foto, men også være en bedrift som leverer kvalitetsprodukter. Vi opplever at våre kunder ser verdien i håndverket.

(Saken fortsetter under videoen)

Videoen over er fra hagen og engen på nedsiden av vårt fotostudio.

Vi arbeider for å skape et engasjement rundt plassen vi bor på. På fritiden og i helger legger vi ned mye tid i å skape en god plass til å leve våre liv på. Vi har en hage hvor vi har frukttrær og dyrker blomster, blomster blir stadig mer en del av vår fotografering. Hagen og området rundt studio danner kulisser for fotografering sommerstid.

I år er det ellers 120 år siden familien slo seg ned i bygda som har fått familiens navn. Du kan lese mer om plassen Haslien her. Haslien Fotografene har gjennom alle år vært stolt sponsor av det lokale historielaget og vi er selv opptatt av å dele bygdas historie.

Våre planer videre er å inkludere fotointeresserte, men også vanlige folk til å komme til bygda vår. Vi ønsker å inspirere til fotoglede gjennom kurs, men også gjennom blogg og nyhetsbrev. Til de som bare vil gå gjennom gjennom bygda, ønsker vi å bidra med rastemuligheter og foto-utstillinger hos oss.

(Saken fortsetter under bildeserien)

Alle bilder i serien er av barnebarnet Viola fotografert på engen og i hagen ved vårt fotostudio.

Vi er stolt av plassen og kommunen vår, derfor har vi også utarbeidet turforslag til kunder som besøker vårt fotostudio. Vi har kunder som kommer fra hele landet til vårt studio, til disse gir vi tips til andre aktiviteter når de først besøker Sarpsborg.

Gjennom 2023 vil vi dele mer fra vår historie og våre visjoner.

Takk for oppmerksomheten!

Daglig leder, fotograf Marion Haslien.

Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne gratis nyhetsbrev for private og yrkesutøvende studiofotografer som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.