Det er kanskje ikke så enkelt å forstå at et bilde av deg selv eies av fotografen. Men slik er det, det er alltid fotografen som eier bildene – uansett om du har betalt fotografen for å ta bildene av deg. Med mindre fotografen ikke har solgt deg rettighetene. Husk også at det å ha kjøpt et bilde ikke betyr at du dermed har kjøpt rettighetene til bildene – det er to forskjellige ting.
Selv om fotografen eier bildene betyr ikke det at fotografen gjør som han vil med bildene av deg. Fotografen har for eksempel ikke lov til å publisere bilder av deg uten ditt samtykke.
Hovedregel er at fotografen eier bildene, mens du som er avbildet bestemmer om fotografiet får publiseres. Alt dette er regulert i Personopplysningsloven og i Åndsverkloven.
- Les mer om fotografens eierskap til fotografiet
- Les mer om dine rettigheter i Åndsverkloven 45 C
Er det er foto av deg tatt i en sammenheng der flere er avbildet samtidig, er det ikke automatisk slik at du kan nekte publisering. Det gjelder for eksempel i en konsert der noen tar et litt generelt bilde av en folkemasse hvor du også er blant mange andre. Dette kalles et situasjonsbilde – altså der situasjonen er det bærende i bildet – og ikke deg spesifikt.
Når du har vært hos en fotograf kjøper du i etterkant bruksrett til bildene av deg. Det betyr at du kan bruke bildene til det du og fotografen har blitt enige om i bruksretten.
Denne teksten er skrevet av vår gjesteskribent Maria Christina Haslien. Maria har bachelor i juss ved Middlesex University i London. Tekst av henne vil bli liggende i vårt arkiv under fotorettigheter.