fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Kraften i blomster

Bildet over kan sees i sin helhet lenger ned i saken. Fotografiet er tatt i vårt studio med friske og egendyrkede blomster. Dette innlegget handler om hvorfor vi satser på bruk av blomster på fotografering av portrett. 

Av Marion Haslien

I 2015 startet vi opp med blomster som dekorasjon på bildene ved portrett fotografering i vårt studio. Det er så klart helt frivillig om man vil ha blomster som en del av fotograferingen eller om man heller vil gå for en helt ren bakgrunn i en minimalistisk stil.

Blomster handler om skjønnhet, estetikk, metaforer, dekorasjon, stemning og har vært brukt mye som symbolsk betydning. Blomstenes allsidighet har derfor gjort dem til et tidløst og populært motiv blant kunstnere gjennom historien.

(Saken fortsetter under illustrasjonen.)

Typisk motiv fra 60- og 70-tallet hvor flowerpower var tema i interiør, klær og plakater. Blomstene hadde kraften til å samle. Illustrasjon Adobe Stock
Typisk motiv fra 60- og 70-tallet hvor flowerpower var tema i interiør, klær og plakater. Blomstene hadde kraften til å samle. Illustrasjon Adobe Stock

I et blogginnlegg i 2015 kunngjorde vi at «blomster er et symbol på nestekjærlighet, respekt og fred som den nye generasjonen barn representerer.» Siden den gang har vi hatt blomster som en fast del av vårt tilbud ved fotografering. Vinterstid har vi avtale om levering av blomster til fotografering fra en lokal blomsterforhandler, mens vi på sommerstid dyrker selv. Les hele innlegget fra 2015 her.

“Flower power var et av hippienes slagord i andre halvdel av 1960-årene. Det skulle gi uttrykk for kjærlighetens makt, symbolisert ved blomster, i motsetning til det etablerte samfunnets makt, grunnlagt på våpen og penger.”  (Store norske leksikon)

Samler oss

I en tid med mye negative nyheter og dragkamper om innflytelse er det igjen behov for noe som samler oss. Hippiebevegelsen hadde en enkel og naiv tilnærming til tilværelsen. Kanskje har vi mennesker godt av å være litt enkle og naive noen ganger.

At en uskyldig blomst som egentlig «bare» gror opp av jorden kan ha så mye symbolsk kraft i seg er forunderlig, men det lar seg forklare. Tenk deg at du kommer inn i et rom hvor det står en stor bukett med friske blomster. Det vil være naturlig at dine øyne trekkes mot blomstene.

(Saken fortsetter under bildene)

Mye rot i studio før bildeopptak kan skje. Fotoet til venstre viser oppsettet med sengen før bildeopptak.  Vi har plukket egendyrkede blomster i  vår hage som brukes under fotografering.
Mye rot i studio før bildeopptak kan skje. Fotoet til venstre viser oppsettet med sengen før bildeopptak. Det er ikke noe KI-tilvirkning – alt er reelt opptak. Vi har plukket egendyrkede blomster i vår hage som brukes under fotografering. Foto: Marion Haslien

Blomstene er tause, de har ingen politiske oppfatninger, de er bare naturlig vakre, likevel “taler” de til oss. Uansett hvor vi kommer fra kulturelt, politisk, religiøst eller aldersgruppe, så kan vi samle oss om at blomster er skjønne. Blomstene er derfor befriende – de forener oss alle.  

Blomsten, med sin naturlige skjønnhet og delikate fremtoning, har derfor blitt sett på som et symbol på fred, kjærlighet og harmoni med naturen. Dette harmoniserte godt med hippiebevegelsens idealer om fred og kjærlighet.

Vårt fristed

Vi som dyrker frem egne blomster til våre fotograferinger, merker at blomstene også beriker følelsene våre. De er ikke bare vakre i sitt utseende og duft, de gjør oss glade. Det å berøre en blomst gir oss mulighet til å utforske deres tekstur. Noen blomster er myke og skjøre, mens andre er harde, ruglete eller taggete. Selv om blomster ikke gir lyd fra seg, så kan vi se og høre summingen av insekter der vi går blant blomstene i hagen en stille og varm sommerkveld.

Blomster gjør noe med vår tilstedeværelse som igjen har innvirkning på våre sanser. Vi er til stede i det øyeblikket der bildet skapes. Det er også verdt å nevne at blomstene har en behagelig duft som kan være beroligende på de små barna vi fotograferer. Vi bruker også blomstene som naturlig aroma og dekorasjon i vårt studio.

(Saken fortsetter under bildet)

Et bilde som skal legges ut til salg i vår nettbutikk som kunstbilde. Vi kan også ta slike bilder for private kunder som ønsker tilsvarende bilder i sitt hjem.
Et fotografi som blir å finne under kunstbilde i vår nettbutikk. Vi kan også ta slike bilder for private kunder som ønsker tilsvarende av seg selv til sitt hjem. Foto: Marion Haslien

Når jeg selv tenker tilbake på min egen barndom kan jeg huske fasinasjonen jeg hadde til de flotte fargene og formasjonene som blomster hadde. Rik på skjønnhet og detaljer som mange tiår senere gir meg gode følelser. For å ikke glemme de fargesprakende sommerfuglene som satt på blomstene, det er sterke og gode inntrykk som sitter klistret fast i minnet.  

Så blomstene gir en rik stimulering til syn, berøring, lukt og hørsel. Det gir oss selv og våre kunder ekte opplevelser i vårt fristed som stedet Haslien er og har vært i familiens eie i over 120 år. Les mer om dette her.

Som vi har skrevet tidligere, så har vi skapt vår egen «Edens hage» her på Haslien hvor vi kan la humla suse. Vi er en internasjonal familie med bakgrunn fra fem ulike nasjonaliteter og her på Haslien er vårt fristed hvor vi samles.

(Saken fortsetter under bildet)

Dahlia som vi har dyrket selv i vår egen hage brukes under fotografering. Vi har tre hager rundt studio som vi dyrker.
Dahlia som vi har dyrket selv i vår egen hage som brukes under fotografering av blant annet barn. Vi har tre hager rundt studio som vi dyrker. I mars vil vi starte dyrking av nye Dahlia-knoller for årets sesong. Vi kjøper blomsterknoller på Finn.no og dyrker de frem inne før de kan settes ut. Foto: Marion Haslien

I et eget blogginnlegg, som kommer senere, skal vi ta for oss hvorfor blomster har hatt så stor betydning i billedkunsten. Til alle tider har nemlig blomster vært en viktig del av kunsten. Det er ikke slik at man bare tilfeldig «kaster inn en blomst», den har sin funksjon.

Vi vil også lage et eget innlegg om blomstene vi bruker. Vi kjøper frø og finner Dahlia-knoller blant annet på Finn.no. Dahlia er nydelige blomster i fotograferingen.

Se flere bilder vi har tatt med blomster på vår Instagram profil under #haslienblomsterfoto

Vi har egne gratis nyhetsbrev for private og yrkesutøvende studiofotografer som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.