fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Kundebilder eller prosjektbilder til konkurranse?

Årets Laugskonkurranse er tilbakelagt, det ble fine resultater for Haslien Fotografene også i år. Snart må vi planlegge innsending av bilder til Landskonkurransen som skal finne sted en gang rett ut på nyåret. Konkurransen har de samme elementene som Laugskonkurransen, bare i et større format hva gjelder deltakelse.

Jeg tror ikke det er bare vi som grubler på hvilke foto som skal sendes inn. Ikke mist i hvilken av kategoriene bryllup, portrett, barn, familie/gruppe eller åpen klasse skal man sende inn? Hvilken stil tror man treffer godt i år? Skal vi anvende kundebilder eller skal vi gjøre egne prosjekt med modeller?

Personlig har jeg alltid likt å sende inn kundebilder, men jeg ser samtidig at det kan være gode grunner til å sende inn egne prosjekter. Grunnen til at jeg synes det er mest gøy å sende inn kundebilder er at det er disse kundebildene vi lever av. Da er det også gøy å se at disse fotografiene blir premiert.

Samtidig er det av og til nødvendig å sende inn egne prosjekt. For eksempel er det helt naturlig at våre lærlinger får gjøre det. Lærlingens «jobb» består av mange egne prosjekt – prosjekt de er blitt satt til av oss som opplæringsbedrift. Men også prosjekter de har fått i «hjemmelekse» av opplæringskontoret. Derfor er det lærerikt for lærlinger å få testet ut sine «jobb-prosjekt» i en juryering.

Andre grunner til å sende inn egne prosjekter tatt med modell, er når man har en bilde-ide som man vil teste ut før man anvender de på vanlige kunder. Kontinuerlig utvikling av nye ideer og eksperimentering setter i gang kreativiteten hos oss fotografer. Er bilde-ideen bra eller ikke? Det får man testet i en juryering.

Når vi fotograferer akt og boudoirfoto er det nesten alltid nødvendig å ha modeller. Vi unngår så langt det lar seg gjøre å spørre kunder om å bli eksponert på nett. Samtidig har vi behov for å vise våre bilder på nett og i markedsføring. Også disse bildene ønsker vi å teste i konkurranser. Når vi henter inn «modeller» til denne type fotografering, forsøker vi å ikke hente inn profesjonelle modeller. Rett og slett fordi disse bildene skal kunne assosieres av «vanlige kvinner».

Dette har vi blogget om i et tidligere blogginnlegg som heter «ekte nakenhet».

I dag stilles det ikke krav til om bilder som sendes inn til Landskonkurransen kan være kundebilder eller såkalt egne prosjekt med modeller, med unntak av kategorien for bryllup. Vi så en utvikling der stadig flere så etter flotte modeller til konkurranse i bryllupskategorien. Derfor synes jeg det var en fornuftig avgjørelse når kravet om at brudeparet måtte være reelt, kom for to-tre år siden.

Når dette kravet ikke automatisk kan overføres på andre kategorier, så ligger nok mye av forklaringen i noe av det jeg skriver over her: At det er mange fornuftige grunner til delta med bilder fra egne prosjekt. Når jeg selv nå annonserer at mine premierte foto i år kun består av kundebilder, blir det en annonsering med noe bismak. For man risikerer samtidig å stemple andre fotografer som har deltatt med egne modellprosjekter og som har gode grunner for å nettopp bruke modeller. Det ønsker jeg ikke å gjøre. Jeg har også selv sendt inn egne prosjekt ved noen anledninger og kommer sikkert til å gjøre det igjen 🙂

Vi kommer med flere blogginnlegg i løpet av noen dager. I mellomtiden ønsker jeg deg en riktig fin uke!

Takk for at du føler fotobloggen vår.

I dag legger vi ut et nyfødtfoto som nylig ble tatt her i vårt studio. Bildet er ikke relatert til dagens bloggtema. Det ene bildet er med ramme – det andre uten. Det for å vise hvordan et bilde kan ta seg ut i en ramme.

ramme-haslien-nyfødt-sarpsborg-oslo.halden-fredrikstad-portrett-veggbilde-pris-fotografene-fotograf

ramme-haslien-nyfødt-sarpsborg-oslo.halden-fredrikstad-portrett-veggbilde-pris-fotografene-fotograf