fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

La humla suse

Det gamle uttrykket «La humla suse» betyr å nyte livet fornøyd uten bekymringer. Om livet blir så sorgløst med enda et drivhus skal være usagt, men at humla vil suse i hagen blir i hvert fall en realitet når vi får enda et drivhus i sommer.

Vi har nå tre hager rundt fotostudio som skal fylles med blomster til våre fotograferinger. I drivhusene er det forkultivering av blomster som egner seg godt til portrettfotografering. Snart starter arbeidet med å sette opp enda ett drivhus i tillegg til det vi har fra før.

Tilegner oss kunnskap

Det var i 2015 vi bestemte oss for å satse mer på portrettfotografering med blomster som en del av fotograferingen hos oss i Haslien Fotografene. Det som begynte beskjedent den gang har utviklet seg til å bli en vesentlig del av vår fotografering. Mange kommer til oss nettopp for å få bilder tatt med ekte blomster. (Eks. hovedbilde med blomster i håret.)

Tulipaner kommer tidlig om våren og er blant de første vårblomstene.
Tidlig i juni blir løkene fra tulipaner tatt opp av jorden og plassert i en fuktig kjeller for utsetting om høsten.
Tulipaner satt i jorden på høsten, på våren vil vi se resultatet på nytt. Vi legger tulipanene systematisk utover før vi dekker til med jord.

I vinterhalvåret kjøper vi blomster fra vår lokale blomsterleverandør, Guttas Blomster, mens vi i sommerhalvåret er mer selvforsynt med blomster. Fra tidlig på våren til langt ut på høsten har vi selvdyrkede blomster. I fjor høst hentet vi inn georginer helt frem til november og siste roser klippet vi i desember.

Vi har gjennom de snart åtte årene med aktiv satsing på blomster til portrettfotograferingen fått mye kunnskap. Vi har lært oss hvilke blomster som egner seg godt til fotografering og vi lærer stadig noe nytt om plantenes egenskaper. I 2016 besøkte vi Aalsmeer, blomstenes hovedstad, for å lære mer om blomstenes vei til Norge. All kunnskap vi tilegner oss gjør oss unike innenfor vårt fagfelt.

Det følger med mye arbeid og vi er heldigvis mange i familiebedriften som har samme interesse, slik at oppgavene fordeles. I fjor høst satte vi ned om lag 700 tulipanløker i hagen og vi har flere hundre georginer. Alt skal opp og ned av jorden vår og høst, så det blir helt klart mye arbeid. Nå om dagen gjør vi innkjøp av nye frø og knoller som skal ut i hagen i sommer. Det er sommerblomster og stauder som gir oss blomster fra tidlig vår til langt ut på høsten. I tillegg har vi roser og hortensiaer i pastellfarger.

Bærekraftig

Når vi planlegger hage, tenker vi mye på bærekraftige løsninger. Vi ønsker for eksempel å bruke blomster som kan dyrkes år for år uten å måtte kjøpe nye planter hvert år. Vi ønsker også å bruke sorter som egner seg godt til fotografering samtidig som de dekorerer og er til glede for insekter og oss som bor her.

Til venstre fra vår kjeller: Vi tar inn knoller fra Dahlia og Gladiolus om høsten og planter ut om våren. Til høyre: Blomsterfrø som vi satser på i år.

Når det gjelder vanning har vi også funnet frem til egne løsninger. I fjor hadde vi en målsetning om å ikke belaste det kommunale vann-nettet til vanning av hage. Dermed kom de to gamle private brønnene godt med. Brønner som har vært her siden før det kommunale vannet kom.  

De har gitt oss det vannet vi behøver. Allerede i mai 2022 kom tørken og det varte gjennom hele sommeren. Likevel klarte vi å holde oss med eget vann gjennom sesongen. Vann er kostbart når man har vannmåler og bruker en store mengde vann som vi gjør, så de gamle brønnene har virkelig fått sin renessanse.

Nytt drivhus

I år vil vi få nytt drivhus i tillegg til det vi har fra før. Det nye drivhuset, som er mer enn dobbelt så stort som det vi har fra før, skal stå på nabotomten som vi forvalter. Dette er hagen tilhørende en i nær familie som vi i fjor tok over driften av. Jeanett (datter) bor rett over veien for denne og vår hage, så planen er nå å dyrke frem disse tre hagene for å dekke vårt behov for blomster.

Ettersom Haslien Fotografene er 20 år i år, vil vi gjøre litt ekstra stas på oss selv. Derfor tenker vi å invitere til selskap i hagen i sommer. Det vil også bli holdt vielse og bryllup i hagen i sommer. Det betyr at det blir litt mer eksponering på hage og drift av fotostudio i vårt jubileumsår.

Vi bor på en nydelig plass og gleder oss til å vise frem mer av bygda og studio vi driver her. Les mer om plassen vi bor på her.

Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne gratis nyhetsbrev for private og yrkesutøvende studiofotografer som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.