fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Mellom kunst og kommers

I våre kundearkiver har vi flere hundre foto av høy kunstnerisk kvalitet som ingen får se fordi kunden ikke valgte bildet etter fotografering.

Av: Marion Haslien

Når man har vært til fotografering hos oss kan det bli flere hundre bilder å velge mellom i etterkant. Når kunden kommer tilbake på visningstime noen dager etter fotografering får de se helt uretusjerte bilder. Her velger kunden selv ut de bildene de tenker er best blant de mange fotografiene vi tar under en fototime.

LES OGSÅ: Hvor mange fotografier blir det etter en fotografering?

Det hører også med at vi alltid oppfordrer kundene til å si noe om hvilken stil de ønsker på bildene før de kommer til fotografering, slik at vi fotograferer omtrent i den stilen de ønsker. Vi ber de også tenke litt gjennom materialvalg og hva de ønsker med bildene. Vil de ha album, veggbilder eller albumbokser? Ut fra dette kan vi gjøre fotograferingen litt mer målrettet.

Bestillingsverk

Man kan si at fotografiene våre er bestillingsverk. Kunden kan ha et ønske om et spesielt uttrykk, en type farge, minimalistisk stil eller hva det måtte være.

Betydningen av ordet «bestillingsverk» handler om at kunst lages på bestilling. Det er vanlig innen mange kunstarter at en kunstner blir satt til å utføre jobben ut fra noen begrensede kriterier. Det kan for eksempel være Stortinget som ønsker et portrett av kongen, så er det opp til kunstneren å bestemme hvordan bildet skal fremstå. Det er vanlig at man aksepterer kunstnerens sjanger og måte å jobbe på når man inngår avtale om bestillingsverk.

Riktignok kan det oppstå diskusjoner om den kunstneriske fremførelsen i etterkant, men da er det gjerne andre enn bestilleren som kommer med kritikk. Mange av oss husker sikkert debatten rundt bestillingsverket av kong Harald, fremstilt av maleren Håkon Gullvåg. Maleren Odd Nerdrum kalte portrettet respektløst mens andre brukte ordet «stygt» om maleriet.

Kunstnerisk frihet

Det som skiller et bestillingsverk i kunstnerisk ånd og vår fotografvirksomhet som portrettstudio er at kunden ofte ned til detalj bestemmer uttrykk og utvelgelse. Som jeg skriver innledningsvis så involverer vi kundene også i selve planleggingen. Disse bildene får en stor betydning for de som bestiller fotografiene, fordi de matcher inn i interiøret hos kunden med farge og stil.

En fotografkunstner vil imidlertid ikke ha mye innblanding verken i planlegging, fotoutvelgelse eller materialvalg når fotografier fremstilles. De vil ha kunstnerisk frihet i hele prosessen. Kunstnerisk frihet handler om friheten til å utvikle kunst uten innblanding. Idealet er at kunsten så langt som mulig skal reflektere frie kreative prosesser og ikke være styrt av verken kommersielle, politiske eller personlige føringer.

Vi skiller mellom kunstprosjekter og kommersiell fotografering.  Her er noen skillelinjer. Men det er ingen regel uten unntak, som man kan lese i denne artiklen.
Vi skiller mellom kunstprosjekter og kommersiell fotografering. Her er noen skillelinjer. Men det er unntak fra reglene, som man kan lese i denne saken.

Her hos oss i Haslien Fotografene skiller vi klart mellom kommersielle oppdrag og egne kunstprosjekter, det oppsummerer vi her i en egen sak fra en workshop vi holdt om akt-foto hos Scandinavian Photo i 2015. I kunstprosjektene er det vi som velger tema, planlegger prosjektet, velger motiv og modell. Det er vi som velger ut hvilke bilder og materialer som benyttes til fremstilling av bilder. Målet er kunstnerisk kvalitet som vi står inne for i hele prosessen. Bildet på veggen i stuen øverst i denne saken er et eksempel på det, kjøpt av en kunde utenfor Oslo.

LES OGSÅ: Vi er sertifisert for print av kunst gjennom Digigraphie™

Hva som er kunstnerisk kvalitet, er gjenstand for mang en diskusjon, så her må man være lyttende og ydmyk. Forskning.no har skrevet en artig og interessant sak om dette tema som du kan lese her: Hva er egentlig god kvalitet i kunst?

Kommers eller kunst?

Så kommer et viktig men, kundebilder som er produsert med kundepåvirkning kan også ha høy kunstnerisk kvalitet i seg. Mange av disse bildene henger rundt om i norske hjem, men vi har også flere hundre fotografier i våre arkiv som ingen fikk se fordi bildene aldri ble valgt ut av kunden selv. Kunden velger kanskje bilder som er pent og pyntelig, med smil og trygge positurer. Det er bilder som naturligvis får en affeksjonsverdi for kunden selv, mens andre bilder som vi anser som kunstneriske kan forbli ubenyttet i våre arkiv.

Kundebilder som er produsert med kundepåvirkning kan også ha høy kunstnerisk kvalitet i seg, sett med våre øyne.

Det er tross alt kunden som skal leve med bildene, derfor ønsker vi ikke blande oss for mye opp i valgene. Dessuten vil det alltid være ulike meninger om hva som er kunstnerisk kvalitet, som saken i lenken over viser med all tydelighet.

Vi ønsker likevel å gi våre kunder noen signaler dersom vi ser bilder som vi vurderer å ha god kunstnerisk verdi, så kan kunden selv velge etter å ha fått noen hint fra oss. Vi jobber nå med måter vi kan gi “hint” uten at vi blander oss for mye inn i kundenes egne valg.

Vi som er fotografer i Haslien Fotografene har flere ganger hatt bilder ustilt i kunstgallerier. Vi har også en egen nettbutikk med kunstbilder (…dette er aldri kundebilder!) Kunstneriske bilder får alltid vår signatur, mens kommersielle bilder får vår logo. Du kan lese mer her hvordan vi skiller mellom logo og signatur på våre fotografier her.

Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne gratis nyhetsbrev for private og yrkesutøvende studiofotografer som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.