Ordene i tittelen vekker litt oppsikt, men hvis vi sier «aktbilde av seg selv på veggen» så vil mange senke skuldrene. Valg av ord har mye å si for hvilken oppfatning man inntar. Ordet «nakenbilder» vekker kanskje seksuell nysgjerrighet, mens «aktbilder» vekker den kunstneriske nysgjerrigheten.
Når jeg fotograferer akt, så er det bilder for kunstens skyld, ikke for å spille på en seksuell fantasi. Likevel kan våre bilder ha både en erotisk og sensuell undertone. Kanskje er det nettopp her det blir komplisert for mange.
(Saken fortsetter under bildet.)
.jpg)
Kroppen er forbunnet med seksualitet, derfor er det naturlig at man blir litt nysgjerrig når man hører om nakenhet. Tilsvarende vil den som selv er naken kjenne på en viss blyghet. Det er en naturlig iboende bluferdighet i oss.
For meg som fotograf blir bildene til for kunstens skyld, derfor er det godt å ha begrepet «akt» når vi beskriver våre bilder. Problemet er at «akt» fortsatt er et ukjent begrep for mange, og i mangel på kunnskap og ordforråd kan det derfor bli vanskelig å forklare kunstformen til det brede lag.
(Saken fortsetter under bildet.)
.jpg)
At det kan det være utfordrende å forstå kunstformen, merker vi spesielt med menn, når de vil booke en slik type fotografering. Noen av de har ikke helt skjønt hvordan vi arbeider. Vi får de merkeligste henvendelser, selv om det har blitt noe bedre med årene. Vi forstår også at det kan være vanskelig for de som ikke er bevandret i dette.
For å illustrere hvor vanskelig dette temaet er, kan man se til verdens største nettselskap; Facebook. De begrenser all nakenhet, også nakenkunst «fordi enkelte personer i samfunnet vårt kan være spesielt følsomme overfor denne typen innhold,» som det heter på deres nettsider. Det er ikke alle som ser på akt som kunst.
Vi opplever en større forståelse for nakenkunst nå enn tidligere, selv om kunsten «utestenges» i sosiale medier. Samtidig må jeg føye til at jeg har en viss forståelse for Facebooks etiske utfordring med bilder som viser nakenhet – jeg har selv tanker om hva som er «innafor» og «ikke innafor». Enda mer komplisert kan det bli når kunstneren «rett ut» byr på «erotisk kunst», som vi for eksempel ser i kunstsamlingen til Stein Erik Hagen.
Samlingen til Hagen er så klart kunst, men ligger trolig enda lenger unna «Facebooks» aksept, for å si det litt humoristisk. Vår bildestil er langt mer uskyldig og spiller mer på kroppens linjer i møte med lys og skygge. Men vi har også bilder uten skyggelegging hvor kroppen alene byr på opplevelser.
(Saken fortsetter under bildet.)
.jpg)
Vår bildestil har endret seg en del i løpet av de 20 årene vi har fotografert akt. Jeg tror endring i bildestil har skjedd av flere grunner. To av de viktigste er at samfunnet er i endring og at jeg selv blir mer trygg på min egen uttrykksmåte. Når jeg sier at samfunnet er i endring, så handler det om større aksept rundt nakenhet enn det var for 20 år siden da jeg startet med aktfoto. Det gir utslag i at jeg tør å spille mer på de erotiske og sensuelle strengene når jeg arbeider kommersielt.
Noen kunder velger å ha bildene på veggen i stua som ett hvilket som helst kunstfoto, mens andre velger å ha bildene helt privat i et lite album.
Nakenhet er noe vi alle har ulike oppfatninger om og som kan by på utfordringer. Det ser vi også gjenspeiler seg hos våre kunder i bildene av dem selv, noen velger å ha bildene på veggen i stua som ett hvilket som helst kunstfoto, mens andre velger å ha bildene helt privat i et lite album.
Jeg tror også at vårt forhold til nakenhet endrer seg gjennom livet. Min oppfatning er at eldre mennesker generelt har et mer naturlig forhold til nakenhet enn de yngre. I 2009 ble jeg invitert til å ha en stor akt-utstilling på kjøpesenteret Moss Amfi. Her opplevde jeg mest fnising blant de unge, mens de eldre kom bort og ville snakke hyggelig om bildene. Det var ikke slik jeg hadde forestillet meg det på forhånd.
(Saken fortsetter under bildet.)
.jpg)
Jeg har skrevet flere innlegg om aktfoto på vår fotoblogg som du kan lese her. Det er vanskelig å ordlegge seg i dette farvannet, vi oppfordrer derfor alltid våre kunder til å se på vår bildestil i vårt galleri slik at de vet hvilken stil vi fotograferer våre kunder. Man kan trygt si at bildene sier mer enn tusen ord med forklaringer på vår blogg.
Det er viktig å få sagt at vi skiller tydelig mellom kommersielle og egne kunstneriske prosjekt, noe du kan lese mer om her. I våre egne kunstneriske akt-prosjekt selges bildene i vår nettbutikk og på utstillinger. I de kommersielle oppdragene handler det om at fotografering skjer på oppdrag av kunden. Det er der kundene (i større grad) skisserer hvilke typer bilder de ønsker av seg selv, mens egne kunstneriske prosjekt fremstilles uten noen innblanding fra aktmodellen.
NB! Vil du vite mer om hvordan vi jobber? Vi har egne nyhetsbrev både for studiofotografer og for private som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på. (Du melder deg på og av når du selv ønsker.)