fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Ny inspirasjons-reise

«Norge er et deilig land å reise til utlandet fra.» Ordene tilhører forfatteren Jens Bjørneboe og setter ord på det jeg selv tenker når jeg er ute på reise i utlandet. Det er så mye som er bra med Norge og jeg gleder meg alltid til å komme hjem igjen.

I skrivende stund er jeg på reise tilbake til Norge etter å ha vært noen dager i Frankrike og Tyskland. Full av inspirasjon sitter jeg her med PC-en på flyplassen «Basel Mulhouse Freiburg» for å skrive dette innlegget. (Mitt kamera blir hjemme i Norge på disse turene, så foto i saken er tatt med mobiltelefon.)

Flyplassen ligger i Frankrike på grensen til Tyskland og Sveits og lufthavnen benyttes av folk som bor i de tre landene. Herfra har man kort vei til en rekke store og små byer. En biltur på 3,5 time bringer deg til Italia.

Dette er en region hvor man finner vingårder, slott, sjarmerende små-byer med et rikt kulturliv.

Dette er en region hvor man finner vingårder, slott, sjarmerende små-byer med et rikt kulturliv og fjellområder med nærhet til Alpene som blant annet strekker seg gjennom Sveits, Østerrike, Italia og Frankrike.

Det er den 6. turen min til denne regionen på to år. Tidligere har jeg vært i flere små fjellbyer i Sveits og i Frankrike. På denne turen besøkte jeg de store byene Strasbourg i Frankrike og Freiburg i Tyskland. Det er min andre tur til Strasbourg og denne gangen var det julemarkedet vi besøkte. Her har man hatt tradisjon for julemarked i 440 år og er den eldste i Frankrike.  Les om mitt besøk i Strasbourg i 2017 her.

(Saken fortsetter under videoen)

Som jeg har fortalt tidligere henter jeg mye inspirasjon til min fotovirksomhet på disse reisene. Vi besøker små butikker og vingårder som drives av familier. Det er ofte flere generasjoner som engasjerer seg i driften akkurat som vi gjør det i vår fotobedrift hjemme.

Det er en sterkere kultur for familiebedrifter i denne regionen enn det som er vanlig i Norge. Derfor er det alltid inspirerende å reise hit for å se og kjenne på deres entreprenørskap. Selv om de driver med helt andre ting enn foto, er det alltid lærdom vi kan ta med oss hjem fra disse turene.

Vi har lagt opp til besøk hos studiofotografer på slike reiser. Men det å finne rekvisitter vi kan bruke i fotobedriften er også viktig. Det kan være pledd, gjenstander eller gode løsninger vi tar med oss hjem for bruk i studio under fotografering. Vi har også handlet med oss møbler og klær. En annen lidenskap jeg har er å se etter nye måter å dekorere og bruke overraskende elementer på, enten det er i et butikkvindu eller i bybilde.

Jeg er fascinert av denne delen av Europa som har så mye å by på som for oss nordmenn oppleves eksotisk.

I de små bodene som er i de mange julemarkedene finner man oster og viner man ikke finner andre steder i verden. Dette er noe vi har glede av privat. Jeg er på mange måter fascinert av denne delen av Europa som har så mye å by på som for oss nordmenn oppleves eksotisk.

Gjensidig begeistring

Men fascinasjonen er gjensidig – tyskere for eksempel, de elsker Norge.  Norge har ikke bare en vakker og uberørt natur, men vi har også en langt mer avslappet atmosfære enn det man finner mange steder i Tyskland. Norge er, til sammenligning med Tyskland, større i areal, men Norge har som kjent fem millioner innbyggere mot Tysklands 82 millioner landsmenn. Med så mange mennesker blir det fort mer køer og stress på alle områder, selv om tyskerne er effektive i det meste.

Tyske motorveier tar unna den store biltrafikken mye bedre enn våre veier, men når man kommer inn i byene merker man fort trengsel om parkering og trafikkflyt. Vi besøkte IKEA med noen venner og fikk se køer foran kassen som vi aldri har sett maken til hos IKEA i Norge. 60 meter med kø i alle kassene!!!

At Norge er et land med mindre stress og mas opplever man allerede på vei ut av landet på Oslo lufthavn Gardermoen. Selv om det kan være mange reisende og en hektisk atmosfære på vår nasjonale flyplass, er det ingen ting opp mot de mange flyplassene ute i Europa.

(Saken fortsetter under bildet)

Det var litt rart å sitte i tyskland å se en av tysklands største TV-kanaler sende dokumentar fra Hurtigruten og Norskekysten. Kanalen ONE er en av Tysklands største TV-kanaler og sender over flere land i regionen. Norge er eksotisk for mange.

Mobilbilde jeg tok av TV-skjermen som viser dokumentar i Tyskland om Norge. Det var litt rart å sitte i Tyskland å se dokumentar fra Hurtigruten og Norskekysten. Kanalen ONE er en av Tysklands største TV-kanaler og sender over flere tysk-språklige land. Norge med sin vakre natur og arkitektur er eksotisk for mange.

At Norge oppfattes som et deilig land å reise til merker vi over alt hvor vi kommer i Europa. Å si at man kommer fra Norge er alltid et godt utgangspunkt for en god samtale. Mange drømmer om å reise til Norge for å oppleve naturen. De vi møter forteller at de enten har vært i her i landet eller kjenner noen som har besøkt Norge. Andre sier de har sett foto og filmer fra Norge. Når man snakker med folk så merker man fort et de synes Norge er eksotisk.

Første nyttårsdag, i beste sendetid på tysk tv, gikk det et tyskprodusert program om Hurtigruten. Der fikk man følge med båt og passasjerer som var på vei gjennom norske-kysten med stopp i ulike havner. Vakre bilder fra både sommer- og vinter i Norge gikk ut til millioner av tyske TV-seere. De fikk del av naturopplevelser, men også norsk arkitektur og kultur. Det var litt rart å sitte i Tyskland å se dokumentar fra Norge og man blir stolt av å komme fra Norge når man møter denne begeistringen.

Nå gleder jeg meg til å komme hjem. Norge er virkelig et deilig land å reise til fra utlandet!