I fjor fikk vi en helt ny type fotopapir av Canson som vi inntil denne helgen ikke hadde fått tid til å teste ut. Det angrer vi litt på, fordi dette er et nydelig papir som våre kunder burde fått del av for flere måneder siden. Fredrik, som representerer en av våre leverandører på papir, stakk innom vårt fotoverksted på fredag for å teste dette nye papiret sammen med oss.
Canson lanserte papiret i september i fjor under Photokina i Tyskland. Papiret heter «Canson Infinity Baryta Prestige 340g» og er et syrefritt hvitt papir av svært høy kvalitet. Den forsiktig myke glossy overflaten gir en klassisk følelse av mørkeromsfoto.
Haslien Fotografene er samarbeidspartner til Canson i Norge.
I helgen testet vi papiret i ro og mak på ulike typer fotografier. Vår konklusjon er at vi nå tar inn dette papiret til sort-hvitt bilder. Da tenker vi spesielt at papiret er svært egnet til bilder som er av en hvis størrelse og som går under betegnelsen «fineart». Det henger blant annet sammen med papirets tykkelse som er på 340gr. Vi dropper på-limt bakplate på bilder som har betegnelse «fineart», derfor passer det utmerket med dette tykke papiret.
LES OGSÅ: ALL IN THE DETAILS
Ulempen med papir som er så tykt er at det fort kan deise bort i printhodet dersom man kjører fra rull slik at det blir blekksøl.
Et tips er da å sette papiret på høykant i printeren slik at buen på papiret kommer loddrett i stedet for vannrett. Da måler du opp papiret som skal anvendes – kapper av papiret på rullen – setter så arket på høykant. Dette har gitt oss fine print uten blekksøl. Selvsagt kan man justere printhodet utover papirprofilens egenskaper, slik at det kommer lenger fra printarket, men det kan igjen gå ut over printkvaliteten.
Det er sikkert flere som har erfart at det spesielt mot slutten på papirrullene oppstår litt for krapp bue på papiret, som gjør at printhodet kan sneie bort i arket, fordi det da buler litt ut. Også her kan dette tipset anvendes med stort hell.
LES OGSÅ: FOREDRAG OM PAPIR-PRINT
Per dags dato kjører vi nå 10 ulike type papir regelmessig. Hvert papir har egenskaper som gjør at de egner seg til nettopp sin type formidling. Selvsagt handler det også om hva kunden liker, men veldig ofte handler det også om viktige egenskaper. Dette tykke baryta-papiret egner seg for eksempel ikke til våre album fordi det ‘bygger’ for mye – albumet vil sprike.
Nå gleder vi oss over enda en type papir i vårt print-sortiment. Dessverre klarer vi ikke å formidle fotoprint på nett, så dette må du som fotograf erfare selv ved å foreta testprint av papiret. En skjerm klarer ikke å gjengi papirets egenskaper.
LES OGSÅ: GRAVIDFOTO PÅ LEKKERT PAPIR
Det er veldig gøy når man finner nye typer produkter som utvider horisonten. Som vi har nevnt i et tidligere blogginnlegg er vi stadig i sonderinger i forhold til nye produkter. Som for eksempel da vi for noen uker siden fikk en ny leverandør på en ny type album.
En leverandør som tidligere leverte oss panoramaalbum sluttet å ta inn denne typen album for videre-salg. Leverandøren tilbyr fortsatt panorama-album, men da må vi printe hos dem. Det ønsker ikke vi å gjøre, derfor har vi nå funnet en ny leverandør på tilsvarende album.
Det er et tegn i tiden at leverandører ønsker å gjøre oss fotografer mer ‘effektive’ ved å ‘hjelpe’ oss med etterproduksjonen. Personlig tror jeg det er viktig at studiofotografene holder på nettopp print og etterproduksjon selv. Vi må aldri komme dit at våre leverandører tar over produksjonen. Da mister vi en del av et kompetanseområde som i mer enn 175 år har vært en del av studiofotografens håndverk. For det ligger faktisk minst like mye kompetanse i etterproduksjonen av foto som i selve fotograferingen. Sist, men ikke minst, hvor viktig sammenhengen mellom bildeopptak og selve produksjonen i etterkant er.
En leverandør av fotoprint vil aldri klare å treffe eksakt på fargestyring og kontraster til fotoprint. Samme hvor mye en leverandør sitter på kalibrerte skjermer og utstyr som er identisk likt ditt, så vil du oppleve forskjeller. Det slurves også i forhold til opp-skarping på bilder som er klargjort i riktig størrelse i automatiske albumprogram på web.
Dette med fargestyring skal vi dele mer om i et senere blogginnlegg. Nylig var vi med på et veldig spennende prosjekt hva gjelder fargestyring – det gleder vi oss til å dele. Så følg med på vår fotoblogg!
Fotoprint er interessant og gøy. Vi håper du lar deg inspirere!