fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Obligatorisk i et fotoalbum

Det er mange måter å lage et fotoalbum på, men en ting bør være obligatorisk i alle album.

Et fotoalbum kan lages med ulik layout og tematikk. I mange år har folk vært opptatt av scrapbooking når de lager album hjemme, andre velger å lage fotobok. Går man til en profesjonell studiofotograf er det vanlig at fotografen lager album ut av bilder som er tatt i studio. Men uansett type fotobøker, om de er laget privat eller profesjonelt, er det smart å påsette navn på de avfotograferte.

For deg er det opplagt hvem som er på bildene, men det er ikke sikkert det er så opplagt om noen år. Det har vi erfart mange ganger når vi skanner gamle fotoalbum. Hos Haslien Fotografene hjelper vi kunder med fotoskanning av sine gamle album – se egen side her for fotoskanning.

Tanken bak et album er nettopp å bevare minnene for ettertiden, men hvem er personene på bildet?

Album er noe vi ønsker å ta godt vare på gjennom mange år. En gang i fremtiden flytter barna ut og man minnes barna fra fotografier den gang de var små. I et enda lenger perspektiv, så sitter man på et gamlehjem og ser tilbake på livet. Tanken bak et album er nettopp å bevare minnene for ettertiden, men hvem er personene på bildet? Et navn hadde hjulpet.

En gang vil fotografiene arves av dine barn og barnebarn. Selv har vi arvet album fra besteforeldre og foreldre i vår egen familie. De første albumene ble arvet for 27 år siden fra min manns mormor. Senere har det blitt album fra besteforeldre på min side og foreldre på begge sider. I dag sitter vi med mange album som er fylt med levd liv. Men dessverre er det mye mangelfull merking fordi man ikke var bevisst på merking. Det var “opplagt” hvem som var på bildene.

Mangelfull merking i gamle album. Min mann arvet album fra sin mormor som døde for 27 år siden. Mormor visste så klart hvem personene på bildet er, men selv står vi spørrende til hvem personene er. Hvem er fotografert i de u-merkede bildene og hvem er i “Trondheim”? Dette er ikke enkelt å finne svar på nå mange år etterpå.

De første albumene vi arvet har ligget her i 27 år uten at vi har prøvd å finne mer ut av hvem alle er. Ved spesielle anledninger har man bladd i albumene, men det å starte detektivarbeidet med å merke blir nedprioritert i en travel hverdag. I disse dager har vi startet arbeidet med å lage et revidert album til våre barn, fra alle album vi har arvet – og det er litt av en jobb!

Det å bla i gamle album som er arvet bringer vemod, samtidig som man innser at flere av bildene ikke betyr noe. Det i seg selv byr på ettertanke; det å erkjenne at etter hvert som nye generasjoner kommer til, så hviskes båndene ut. En dag er vi selv en del av historien som viskes ut.

Man blir ærbødig i forhold til gamle bilder, det gjør at man selv tar godt vare på dem. Selv jobber vi nå med å samle de mest aktuelle bildene i nye album, som igjen skal gis videre til våre fem barn. En slags revidert album-utgave som er mer aktuell for våre barn . Vi har delt noen tanker om dette på vår skanning-side: Har du arvet gamle album?

LES OGSÅ: Det er heldigvis ikke likes-knapp i familiealbumet.

Men mangelfull merking av bilder er en av de tingene som gjør at man kvier seg for å gå i gang med denne jobben. Mennesker som betydde mye for mormor er ikke lenger mulig å plassere: Er det en søster eller en venn vi ser på bildet?

Selv i nær familie byr u-merkede bilder på spørsmål. Er det min mann, eller hans bror, som baby i familiealbumet? Vi har faktisk ikke svaret. Foreldrene viste det så klart, men de er borte og vi kan bare anta.

Merking av album er ikke noe som behøver å få mye plass i et album, men det bør altså være ett minimum med navn på personene i albumet. Sted og dato er også til god hjelp for de som arver album.

Når vi lager album som profesjonell fotograf, oppfordrer vi til til å i hverfall ha med navn i albumet. Er det et album med foto av lille «Oskar» som nyfødt, så holder det med å merke navn på cover eller inni boken. I et nyfødtalbum er det kanskje også naturlig å ta med fødselsdato og vitale mål.

Dette er noe vi går igjennom med våre kunder om når vi har en visningstime. Visninstimen er nettopp til for å hjelpe våre kunder til måter å gjøre dette på.

Familien til Thea fikk et flott album, mens hun selv sikret seg digitale filer.
Er det kun Thea i albumet holder det med navn på forsiden. Vi har sladdet etternavnet.

Navn er også dekorativt å ha i albumet. Det kan preges med gull, sølv i passende fonter. I tillegg kan man plassere monogram i et album for å dekorere. Se også eksempler på stilig tekst til “Gravidfoto og albumboks

Vår egen lille gull-gutt Loan Emanuel.
Her ser man en måte å få inn vitale mål i et fotografi av et nyfødt barn. Akkurat dette er så klart noe som må avklares før fotografering. På forsiden av albumet kan vi ha navnet på barnet.

Det finnes finurlige måter å få inn opplysninger om personen i bildet. Et eksempel på det er bildet over. Lykke til med å lage album enten det er hos oss eller hjemme hos deg selv.

NB! Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne nyhetsbrev både for studiofotografer og for private som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.

Toppbilde: Adobe Stock