Planlegging og inspirasjonsmøte på Mormors Café

Når ansatte i Haslien Fotografene møtes til inspirasjon- og planleggingsmøte er det ikke et tilfeldig valg av sted. Mormors Café er en liten koselig cafe i Gamlebyen i Fredrikstad som satser på gammelt godt håndverk når mat skal produseres. Når de i tillegg har en god atmosfære er det lett å velge Mormors Café.

Du tenker kanskje vi er sponset av Mormors Café? Nei, vi kjenner ikke stedets eiere, men liker stedet og konseptet! (Ingen ting av det vi skriver på vår fotoblogg er sponset. Vi får av og til spørsmål om å inngå sponsoravtaler, men det takker vi alltid nei til!)

Et tilbakeblikk

I en travel hverdag er det godt med noen pustehull der bare vi i bedriften kan sette oss ned sammen og legge planer for bedriften. Alle gode ideer blir satt opp på en liste som vi jobber etter. Det er alltid artig å se tilbake på listen fra forrige møte som nesten er fullført punkt for punkt. 35 av 42 punkter på den gamle «ønskelista» var fullført 😊

Innledningsvis tok vi noen tilbakeblikk til den første tiden vi startet bedrift. Det kan være godt å minne hverandre om hva vi har fått til. Vi har bygget oss opp stein for stein uten lånte penger. Når noe skal kjøpes har vi betalt med penger vi har.

Før jeg startet studio jobbet jeg med pressefotografering. Men drømmen om å skape noe eget var der hele tiden. Det var alltid trist å måtte levere fra seg gode bilder og se de i elendig trykk i aviser og blader 😊 ….sånn er det selvsagt når man leverer reportasjefoto.

Jeanett Haslien på Mormors Cafe i Gamlebyen i Fredrikstad.

Jeanett Haslien på Mormors Cafe i Gamlebyen i Fredrikstad.

Når vi startet studio for 14 år siden hadde vi et betydelig mindre studio. Og selv om det var lagt opp til toaletter i lokalene våre, var det verken satt opp toalettskål, vask eller fliser. Kundene måtte inn i vårt privathus for å gjøre sitt fornødne.

Etter hvert utvidet vi studio til å bli dobbelt så stort. Det skjedde i 2011 etter at vi slo ut noen vegger og sørget for drenering av noe som tidligere hadde vært møkkakjeller.  Året etter flytter vi inn i andre etasje fordi vi trengte mer plass til kontorer. Samme år startet vi bygging av en stor takterrasse som skal brukes til fotografering og oppholdssted om sommeren for kunder og ansatte.  Her har vi blant annet hatt fest med fotografkollegaer.

I 2013 fikk vi ideen om å bygge eget basseng. Etter planen skulle det stå ferdig allerede i 2014. Men da begynte vi å forstå at vi trengte nye studiolamper, dermed fikk bassenget vente. Det var bare å sette tæring etter næring. Litt etter litt bygget vi på bassenget og i sommer fikk vi lagt fliser – noe vi for øvrig gjorde selv. Mye arbeid men absolutt verdt strevet når man ser hvor mye gøy vi kan ha det med fotografering under vann.

Vi har hele tiden strevet med plassproblemer. I julerushet i 2013 måtte vi ta studiogulvet til hjelp for å få ferdig produkter. Det fløt helt over i vårt lille produksjons-verksted. Det var derfor deilig når vi i 2015 fikk oss et helt nytt produksjonslokale i tillegg til studioet. Vi fikk leid lokaler i et nabohus hvor vi i dag har all produksjon av fotoprodukter.

Vi har besøk fra hele landet her i vårt fotostudio. Derfor merker vi et stort trykk i vårt produksjonslokale. I sommer bestemte vi oss for å kjøpe enda en storformatskriver.   I disse dager er vi i ferd med å gjøre om et uthus til lydstudio. Her har vi en ny forretningside som vi skal implementere til fotobedriften.

Hva er viktig?

Hva har egentlig vært viktig for oss i alle disse årene? Jo, det er å skape en arbeidsplass for familien, men også for Kristina som kommer utenfra. Det handler om å skape et sted der kreativiteten kan få utfolde seg.

For oss har fokuset på selve produktet vært hele drivkraften. Det å se at fotografier blir til lekre album og veggbilder i moderne hjem. Vi reiser derfor på inspirasjons-reiser og besøker messer som har fokus på hus og hjem.

Vi baker mye av pengene vi får inn tilbake i bedriften. Noen ganger har vi virkelig følt at vi har strukket strikken langt da investeringer slår direkte inn på lønna. Men vi har alltid hatt mat og vi har kjøpt og betalt cash alt vi har investert. Vi har aldri lånt en eneste krone!

I gjennom alle de årene vi har drevet fotovirksomhet har vi møtt utrolig mye hyggelige folk. Folk som har vært viktige bidragsytere til jungeltelegraf om Haslien Fotografene som holder til på «plassen der ingen skulle tru at nokon kunne bu». 😊

Når jeg i dag ser tilbake på det vi har fått være med på er jeg veldig takknemlig. Ikke minst at barna er med på det vi driver med. Vi har fem barn og fire av de er direkte og indirekte engasjert. Vår datter som utdanner seg til advokat er familiens «sorte får», men også hun kan komme til å engasjere seg, men da kanskje som støtte i juridiske spørsmål. 😊

Summen av dette har vært viktig i hele fasen med å bygge bedrift. Det har vært mye arbeid, men det har virkelig vært en reise jeg ikke ville vært foruten.

Vi har forresten en følelse av å alltid være nyetablert, men det er kanskje slik det skal være. Det er stadig ny mark som skal inntas 🙂

 

Menu