I sommer fikk vi kjøpt oss en brukt pregemaskin av en kollega. Med maskinen kan vi legge gull- og sølvtrykk på invitasjonskort, takkekort, album, foto osv. Dette er noe vi har ønsket oss lenge og gjør oss mer selvforsynt i produksjonen.
Det er en eldre mekanisk pregemaskin som bidrar til å gi oss et håndverksprodukt. Det er en tidkrevende prosess, men du verden så fint det blir! Man kjenner virkelig at det er et håndverk og som et tilsvarende digitalt preg ikke kan måle seg med.
Trenden med trykk i gull og sølv på album, invitasjon- og takkekort bare fortsetter.
Vi har kikket på “eBay” og der ser vi flere slike maskiner til salg, så det er bare å sette i gang å søke på nett dersom du ønsker deg tilsvarende maskin. Slike maskiner selges til overkommelige priser brukt. Se hvordan vi trykker vår logo i sølv på et albumcover i videoen (Saken fortsetter under videoen):
Under vårt besøk på Photokina nå nylig, så vi at trenden med trykk i gull og sølv på album, invitasjon- og takkekort bare fortsetter. På messen var det også tilbydere av slike maskiner. Vi ble litt gira da vi tenkte på mulighetene vår egen nyanskaffede maskin vil gi oss. Nå har vi utarbeidet flere ideer til skisser og måter å lage presentasjoner av nye produkter – de vil vi vise deg senere.
To pregevarianter
Pregemaskinen varmes opp til over 200 grader før den er klar til å presses mot det som skal preges. Det er to ulike måter vi preger på, den ene måten er med tekst hvor bokstaver settes sammen bokstav for bokstav. Den andre er med en ferdig klisje. En klisje er en avstøpning/stempel av f.eks en logo eller et design.
(Saken fortsetter under bildet.)
Det finnes mange ulike foliefarger å velge mellom til preging. Mest interessant er gull eller sølv fordi dette er noe man ikke kan kjøre ut på fotoprinteren. Man kan igjen velge mellom blankt eller matt folie.
Dersom du er fotograf og ikke selv ønsker å anskaffe deg en slik maskin, kan du få Lundeby & Co til å prege for deg. Jeg vet det er flere fotografer som bestiller Image-bokser til foto fra Lundeby, da kan man samtidig sørge for å lage eget design på boksene, slik vi har gjort i eksemplet du finner i en tidligere bloggpost her.
Fremgangsmåten er å sende inn en fil med ditt oppsett til Lundeby, så sørger de for å lage en klisjé ut av filen. For dette betaler du en engangs-pris som dekker kostnadene for å lage klisjeen. Når du først har klisjeen så oppbevarer de den for deg og du kan du selv bestille bokser med ditt trykk etter behov. Veldig kjekt!
Fikle-arbeid
Det å lage setninger ut av bokstaver til preging er et skikkelig fikle-arbeid. Man setter sammen bokstav for bokstav med mellomrom. Alle bokstavene er bakvendte, så en må konsentrere seg godt når man staver setninger. Bokstavene heter for øvrig «moveable types» på engelsk.
Vi fikk med ett sett bokstaver da vi kjøpte vår pregemaskin. I ettertid har vi bestilt opp flere typer fonter, symboler og størrelser. Vær oppmerksom på at det er ulike varianter «moveable type» til ulikt bruk som selges på nett, noen av dem tåler for eksempel ikke høye temperaturer fordi de er til kaldtrykking. En annen ting er at flere av de internasjonale tilbyderne ikke har norske bokstaver som æ,ø og å i sine fonter.
Dette var et håndverk mange studiofotografer har behersket tidligere, vi synes det er artig å ta det opp igjen.
Nylig kjøpte vi flere ulike fonter som kostet oss omlag 12.000 kroner. De fikk vi pent sammenbundet med en hyssing rundt. Da vi løsnet hyssingen, som holdt fontene sammen, fløt bokstavene utover og det ble et salig kaos. Det sier seg selv at det er helt håpløst å arbeide med hundrevis av fonter som blander seg. Derfor har vi skaffet oss «type case» til å systematisere fontene. Vi har laget flere slike «type case» selv – se video. Så nå er det orden i bokstavrekkene, men det tok oss flere dager å få alt systematisert.
(saken fortsetter under videoen)
En rull med folie som anvendes til trykking (se video) koster noen hundrelapper og rekker lenge. Tiden er den største kostnaden når man først har anskaffet seg slikt utstyr. Selv om det å prege er tidkrevende, så er det absolutt verdt det når man ser resultatet.
Dette er et håndverk mange studiofotografer behersket tidligere, vi synes det er artig å ta det opp igjen. Vi tror også at man kan videreutvikle preging i møte med mange av de nye produktene som er kommet på markedet. Litt lenger frem skal vi vise deg ideer vi har utviklet her hos oss.
(Saken fortsetter under bildet)
I dag finnes det flere maskiner på markedet som er mer automatisert enn vår pregemaskin, men prinsippene er fortsatt samme på nye maskiner, man lager klisjeer og varmpresser. Så finnes det så klart digitaliserte maskiner, men igjen, her får man ikke det håndverksmessige preget, samt at det ser litt billigere ut når det ikke er dybde i trykken.
Vi håper bloggposten har inspirert deg til å prege dine foto, takkekort og album!