fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Premiert undervannsbilde

I videoen lenger ned i bloggposten kan du se hvordan vi gjorde bildeopptak til det premierte bildet. Det å fotografere under vann er ganske komplisert sammenlignet med det å fotografere vanlig i studio.  I en vanlig studiofotografering jobber man mye med lys og positur, noe vi også gjør under vann, men det byr på flere utfordringer.

Ved fotografering i studioet kan være at vi ber kunden vri seg mer mot venstre for at lyset skal treffe riktig. Dette kan vi ikke gjøre med de som befinner seg under vann. Dessuten er tiden man kan oppholder seg under vann begrenset, noe som gjør at det blir vanskelig å finne tilbake til samme positur neste gang man går under vann.

Man kan ikke regne med å få mange bilder etter en fotoøkt under vann, men sjansene for å få spesielle bilder er selvsagt stor. Vi arbeider mye med blitslyset, noe som gir en ekstra piff.

Sydd egen bakgrunn

Med egen symaskin lager vi bakgrunner både i studio og til bakgrunn i bassenget.

Med egen symaskin lager vi blant annet bakgrunner både i studio og til  bassenget. Til det premierte bildet som du ser lenger ned i saken, har vi sort bakgrunn.

I sommer gikk vi til innkjøp av egen symaskin som vi anvender blant annet til å lage egne bakgrunner til bruk under vann. Også her møter man på utfordringer i det kloret vann bleker farget tøy. Vi må derfor være nøye med skylle ut alt som blir brukt i bassenget.

Bakgrunnen er satt sammen av flere deler som dekker vegger og bunn i bassenget. Når vi lager ulike bakgrunner er det for å slippe å få den typiske bassengfargen på alle bilder. Vi har også lagt ned eget rørsystem som gjør at man kan tilsette bobler, noe som gir en spesiell effekt.

Krystallklart vann

Vår anbefaling er at man bør bruke objektiver som gjør at du kommer nært opp til den du skal fotografere når fotografering skjer i basseng. Det henger sammen med at personen blir mer og mer uskarpe jo lenger unna man kommer. Fotograferer man i krystallklart vann i havet vil det selvsagt bli noe annet da man kompenserer med undervanns landskap. Med portrett i et basseng vil mye av fokuset ligge på personen.

Vi har også jobbet med ulik dekor som kan senkes ned i vannet – blant annet blomster. I tillegg har vi anordnet trinser og takoppheng som gjør at vi kan tilføre objekter over vannflaten. Vi gleder oss til å vise det frem med tiden.

Hos oss har vi et saltvannsanlegg som omdanner salt til klor i bassenget, noe som skaper glitrende vannforhold. I tillegg har vi kraftig pumpe som gir stor utskifting av vannet, vannet renses mange ganger i løpet av et døgn.

Når man har kunder i vannet stilles det også store krav til nivåene i vannet. Alkalitet, PH-verdier, saltinnhold og klorverdier har blitt en del av arbeidsrutinene. Vi lagrer alle verdiene på en egen app som gjør at vi kan dokumentere vannforhold.

Kostnader og inntekter

Det er forholdsvis dyrt å bygge eget basseng, men det gir fantastiske muligheter. Jeg tror ikke det lønner seg å bygge alt for stort. Både med tanke på oppvarming av vannet og med tanke på hvor mye tumleplass du egentlig trenger. Det kan bli sløsing med resurser å bygge for stort.

Vi jobber med å kartlegge driftskostnader og vedlikeholdskostnader.  Dette må igjen smøres jevnt utover på våre kunder som ønsker undervannsfotografering. Et annet element er at undervannsbilder ikke gir mange bilder, som jeg skrev innledningsvis.

Det gjør igjen at vi får en høyere kostnad pr. bilde. Så skal man satse på undervannsbilder er det ikke noe man får gjort hos fotograf for å primært få noen likes på Facebook. Det er noe man gjør hvis man ønsker fotografier  på veggen i hjemmet.

Det andre bildet, som jeg selv viser opp, ble lagt på en glassplate i dag. Nydelig fotografi å kunne ha på veggen hjemme av sin graviditet og vi gleder oss nå til å overlevere det til vår kunde. Bildet av den gravide kvinnen kan du se i en tidligere bloggpost her.

Går du med planer om å bygge deg eget basseng vil vi anbefale deg å kontakte en fagmann. For vår del samarbeidet vi med Bassengspesialisten i Moss. De har hele tiden kommet med gode råd vedrørende de tekniske sidene ved å bygge basseng. De har også alt du trenger når du skal bygge basseng.

Premiert bilde

Vårt bilde av Lise Marie Sommerstad ble premiert under Laugskonkurransen i Østfold Fotograflaug nå nylig. Vi ble også premiert med det enkeltbilde med høyest poengsum i konkurransen – dette bildet kan du se her.  I videoen kan du se et kort klipp hvordan vi arbeider. Lise Marie er en dyktig modell som gjør jobben med å fotografere enklere.

Bildene vi tok av henne vil bli anvendt i en brosjyre vi nå utarbeider til våre kunder om undervannsfotografering. I den kommende brosjyren vil kundene få tips om hvordan de bør forberede seg i forkant av fotograferingen under vann.

Lise Marie har vært modell for oss tidligere i vårt studio. Disse bildene kan du se her.

Det er mye som skal treffe med undervannsfotografering. Vi legger mye vekt på at lyset skal treffe riktig, samtidig skal hender, føtter og positur stemme. Det er ikke like lett å få til når man beveger seg under vann.

Det er endel som skal stemme med undervannsfotografering. Vi legger mye vekt på at lyset skal treffe riktig, samtidig skal hender, føtter og positur stemme. Det er ikke like lett å få til når man beveger seg under vann. Bildet ble premiert under Laugskonkurransen i Østfold Fotograflaug.

Et undervannsbilde av en gravid kvinne. Bildet ble lagt på glassplate her i vårt verksted i dag. Det er en omstendig prosess fra bildeopptak til ferdig produkt.