Vi publiserer her lenker til flere artikler som vi har skrevet om retusj. Leser man artiklene vil det gi et godt grunnlag for å skjønne hvordan vi arbeider med retusj og de etiske vurderinger som legges til grunn for retusj.
Når kunden kommer til visningstime hos oss er det alltid uredigerte prøvebilder kunden får se. Det er først etter at kunden har valgt bilder vi går i gang med eventuell retusj. Det henger blant annet sammen med det ville bli en kostbar affære dersom vi skulle redigere alle bilder som blir tatt i en fotografering før kunden får se bildene.
Et eksempel: Det kan bli flere hundre bilder etter en fotografering og kunden velger eksempelvis 10 bilder i visningstime som de vil kjøpe. Da er det de ti bildene vi justerer og eventuelt redigerer i tråd med de avtaler vi gjør med kunden.
Dessuten ønsker vi at kunden skal være delaktig i våre etiske retningslinjer rundt retusj, før vi eventuelt går i gang med retusj. Derfor tar vi opp spørsmål om retusj i våre brosjyrer og kundene gjøres oppmerksom på at vi har etiske refleksjoner rundt dette.
Retusjering av bilder er et stort tema med nyanser som ikke er helt enkelt å ordlegge, fordi retusj er abstrakt og blir gjenstand for en subjektiv betraktning.
Justeringer av bilder gjøres hele tiden fra vi laster inn bildene i datamaskinen hvor de konverteres fra RAW-format til -PSD og til JPEG-fil for minnepinne. (RAW-filen er vår tids negativer)
Vi skiller mellom justeringer og retusj, likevel kan justeringer som gjøres i et bilde oppfattes som retusj.
LES OGSÅ: RAW-filen er vår tids negativer.
Hos Haslien Fotografene omformer vi ikke hode eller kropp under retusj. Vi ønsker at denne standarden skal følge våre fotografier uansett om bildene skal brukes i privat regi eller i reklame. Dette må alle kunder forholde seg til.
Vi kan redigere bort en kvise/rifter/merke som du for eksempel fikk dagen du kom til time, slik at du slipper å sette opp ny time senere når dette er borte. Men vær oppmerksom på at disse bildene skal merkes tydelig med “retusjert reklame” dersom du er blogger, influenser eller skal anvende bildene i reklamesammenheng . Du er selv ansvarlig i forhold til bilder du publiserer. Vårt ansvar som fotograf ligger i forhold til at vi opplyser deg om bildene er redigert eller ikke. Som nevnt over er retusj noe vi tar opp rundt visningstimen.
(Saken fortsette runder bildet.)
Vi i Haslien Fotografene har flere ganger delt noen etiske refleksjoner rundt retusj av foto, blant annet i november 2014 i bloggposten «Manipulering i fotografi». Vi har også skrevet bloggposten «ærlige og vakre aktfoto» og «Ekte nakenhet». Leser man disse tre bloggpostene vil man langt på vei forstå hvor vi står i spørsmål rundt retusjering av foto.
Selv om vi tillater retusj i bilder for kunder, vil alle bilder som publiseres på Haslien Fotografenes nettsider eller SoME etter 1. juli 2022 følge de nye retningslinjene som myndighetene har bestemt.
Vi jobber internt i Haslien Fotografene for å lage noen standarder for retusj, selv om retusj i utgangspunktet er et ganske abstrakt tema. Vi har en kontinuerlig bevisstgjøring internt på lik linje med for eksempel HMS og GDPR. Her er det et kontinuerlig arbeid i å evaluere. En av våre artikler (pr. januar 2020) har noen tanker rundt dette arbeidet. Her stiller vi igjen spørsmålet: “Retusj – hva er OK?”
Januar 2023 går Haslien Fotografene med i felleskapet “Content Authenticity Initiative” som arbeider mot desinformasjon i fotografi og video. Les mer på vår nettside om teknologien som vi alle snart vil bli kjent med.
Både Adobe og Google jobber med verktøy som skal kunne påvise bilder som er retusjerte. Det betyr at dine bilder i fremtiden kan sjekkes opp mot retusj. Vi tror at verktøyet på sikt vil gjøre noe med folks oppfatning av retusj og at langt flere vil være delaktige i spørsmål om retusj.