Selvsagt kan du ta bilder selv

Vil du som profesjonell fotograf virkelig anbefale folk å ta egne bilder selv, spør du kanskje? Ja, selvsagt kan man ta bilder selv. Folk flest er kjempeflinke til å ta bilder.

Det å gå til en profesjonell fotograf er noe man velger å gjøre ved helt spesielle anledninger; som gravidfotografering, nyfødt-, baby-, konfirmasjon- eller bryllupsfotografering.

Akkurat som vi gjør med maten til festlige anledninger. Alle kan lage maten selv, men ved helt spesielle anledninger går vi kanskje til en gourmetrestaurant. Da overlater man hele jobben til kokken. Ingen løper ut på kjøkkenet og ber om å få være med å lage noe av maten selv.

Slik er det også når du går til en profesjonell studiofotograf. Fotografen arbeider omtrent akkurat som en kokk: Fra råvarer (fotografier) til servering (Leveranse av ferdige album og innrammede bilder.) Det handler om smakssammensetninger og komponering. Det er denne helheten du betaler for når du går til en studiofotograf/gourmetrestaurant.

Så kommer vi til poenget: Hvor godt smaker ikke grillpølsene når man har vært ute ved havet en hel dag. En mild sommerkveld der solen går ned over havet og man kjenner på sulten. Grillen tennes og duften fra godsakene brer om seg. Solen speiler seg i havet og kjæresten sitter ved siden av. I slike stunder kjenner man på en stor lykkefølelse.

Du er selv kokken og kanskje du også bør tre inn i rollen som fotograf. Vi vet at minner fra slike sommerkvelder bare må bevares for ettertiden. Kanskje du kun har et mobilkamera? Ja, så anvender dette!

I de hjerteligste hverdagsstunder har du ingen profesjonell fotograf tilgjengelig som tar bildene for deg. La ikke det ta frimodigheten bort fra å ta bilder. Tro meg; disse bildene vil bety like mye for deg senere i livet som bildene du får hos en profesjonell fotograf. Det er hverdagsbilder der barna leker, der dere er på en spesiell reise eller det være seg et hyggelig måltid med venner hjemme.

Føler du deg ikke helt trygg på å ta bilder selv i en litt mer spesiell setting, kan du jo også hyre inn en fotograf som kan ta bilder digitalt for deg. Det er mange fotografer som baserer seg på kun leveranse av digitale filer, her kan du ordne bildene i en fotobok selv. Dersom du senere ønsker å få laget deg et mer profesjonelt album ut av disse bildene, bør du også be fotografen om å få tilgang på RAW-filen. (Les mer om RAW-filens egenskap her)

Så kommer neste tips som er helt avgjørende: Sørg for at bildene dine blir tilgjengelig for ettertiden. Erfaringer tilsier at bilder har en tendens til å bli borte eller forbli på en harddisk. Tenk etter selv; hvor er bildene du tok med mobilen for noen år siden? Eller bildene du tok med kameraet i bursdagsselskapet til et av dine barn for tre-fire år siden?

Digiale filer har dessverre en tendens til å bli liggende på en harddisk og glemt. Og jo lenger du venter med å få gjort noe med dem, jo større sjanse er det for at de aldri blir sett igjen. Ta deg derfor tid til å få printet de ut og få de inn i et album. Det er masse fotobutikker som gjør denne jobben rimelig for deg dersom du ikke har en printer selv.

Selv om kvaliteten kan være så som så, holder det i lange baner til et uhøytidelig privat album. Det er heldigvis ingen likes-knapp i ditt private familiealbum. Om bildene ikke er perfekt rent teknisk, er de like mye til glede når du senere i livet skal se tilbake på hyggelige opplevelser.

Tips! Anvender du Instagram kan du enkelt lage deg en fotobok av dine bilder. Dersom du går til Jeanetts blogg, kan du se hvordan hun løste dette. Dette viser at vi som fotografer også lager oss album ut av hverdagsbilder tatt med et enkelt mobilkamera. Privat orker vi ikke å dra rundt på et stort og dyrt profesjonelt kamera, med dertil utstyr. Og jeg lover, vi er minst like glad i disse bildene som de vi tar mer profesjonelt!

Selv vi som fotografer tar bilder med mobilkamera privat. Her har vår fotograf Jeanett laget seg en fotobok printet hos blurb. Det blir jo ikke helt som et profesjonelt album, men det holder i lange baner til et uhøytidelig privat album. Albumet inneholder små hverdagshendelser fra hennes Instagram-konto.

Selv vi som er fotografer tar bilder med mobilkamera privat. Her har vår fotograf Jeanett laget seg en fotobok printet hos blurb. Det blir jo ikke helt som et profesjonelt album, men det holder i lange baner til et uhøytidelig privat album. Albumet inneholder små hverdagshendelser fra hennes Instagram-konto.

    Menu