Sjarmerende Korsika

I dette innlegget blir det litt «hummer og kanari» selv om det er en viss sammenheng. Her deler jeg fra min tur til Korsika hvor jeg har fått påfyll av inspirasjon. Det skal også handle om at vi tar nytt grep i vårt HMS arbeid og at hele familien snart reiser ut på ny tur.

Som jeg har delt på fotobloggen flere ganger tidligere finner jeg heller inspirasjon i naturen enn på Pintrest, Instagram og Facebook. Derfor har naturskjønne Korsika lenge vært et sted jeg har ønsket å besøke. Korsika tilhører Frankrike og ligger i Middelhavet vest for Italia. Hit reiste jeg og mannen min for å bruke tid sammen i forbindelse med min 50-årsdag i september. Det ble noen late dager ved stranden, men også en dagstur i fjellet.

LES OGSÅ: Hvor henter vi inspirasjon

Korsika er kjent for å ha fostret Napoléon som var militær- og politisk leder i Frankrike, men øya er også kjent for sine strender, frodige natur, små romantiske landsbyer og høye fjell. Fjellet Monte Cinto ligger 2706 m.o.h, noe som altså er høyere enn våre norske fjell med Galdhøpiggen som ligger 2469 m.o.h.

I denne bungalowen bodde vi i en uke. Her kunne vi nyte stillheten med utsikt til Middelhavet. Om kvelden satt vi ute å spiste middag i solnedgang.

Vi hyret en bungalow med en fantastisk panoramautsikt til Middelhavet. Bungalowen ligger avsides omtrent 45 minutters kjøring fra havnebyen Ajaccio. Her satt vi ute og spise middag til fantastiske solnedganger. En god opplevelse som ikke er så enkel å beskrive med noen få ord!

Turistsesongen er over for i år på Korsika, noe som gjorde at vi også kunne nyte stillheten på både stranden og i fjellet. Vi hadde flaks med sol hver dag og temperaturer opp mot 26 grader. 

Turistsesongen var over da vi besøkte Korsika. De mange strendene hadde nesten ikke besøk på tross av varme opp mot 26 grader.
Turister på vei til fjellandskapet Pont de Tortetto som også var vårt mål for denne turen.
Etter litt klatring i bratte fjellsider kom vi frem til Pont de Tortetto. Ikke de helt avskrekkende fjellskråningene, men man kjente pulsen slå i motbakkene.

De siste årene har vi besøkt Frankrikes hovedstad, men også mange små landsbyer og fjellområder. Frankrike er på mange måter fascinerende med sin mat-kultur og sans for design og mote. Men Frankrike er mer enn design og blankpolerte butikkfasader, det er også mye elendig vedlikeholdt på bygningene her. Men midt i forfallet klarer franskmennene å gjøre det koselig. Det er noe jeg har lagt merke til på flere av de turene vi har hatt i Frankrike.

Citadel av Corte. Borgen i Corte har kallenavnet ørnerede og troner øverst i gamlebyen. Borgen ble påbegynt en gang på 1400-tallet. Byen må være et yndet sted å kunne ta bryllupsfoto. Går du med bryllupsplaner blir vi gjerne med deg hit 🙂

Fjellbyen Corte på Korsika med sine 7000 innbyggere er et eksempel på at det kan være koselig midt oppe i mangel på vedlikehold. «Gamlebyen» på Corte kan på ingen måte sammenlignes med «Gamlebyen» i Oslo eller Fredrikstad hvor bygg er velholdt selv om de er gamle. Likevel er det både reint og koselig i forfallet. Man kan trekke lærdom av at det faktisk går an å skape god atmosfære selv om ikke alt er på stell. Noe jeg ofte tenker på når det er ting jeg gjerne skulle ha utbedret hjemme 🙂

Den korsianske offiseren François Gaffori står på et av de små torgene på Corte. Som man ser på byggningen bak kunne den trenge vedlikehold. (T.h) Klesvasken henger ute på fasaden foran vinduene slik man kan se i mange franske filmer.
Intrykk fra byen Corte. (t.v) En enkel løsning for å integrere avløp til kloakken ved å legge rørene på utsiden av bygget. Her er det bare å åpne vinduet og ta kloakkbøtta og helle i utslagsvasken. (Midten) Frukten vi har kjøpt skylles under en vannkran på et av de små torgene. (t.h) Et typisk bygg i Corte, mangel på vedlikehold, men likevel er byen full av sjarme.
Frihetsymbol malt på veggen. Korsika har vært preget av mange konflikter opp gjennom årene. Fortsatt lever ønske om frihet fra Frankrike blant deler av befolkningen. Men siden 2002 har Korsika hatt indre selvstyre, og kravet om selvstendighet står svakere. Fortsatt er befolkningen opptatt av sin korsikanske identitet, og bruker aktivt nasjonalistiske symboler.
Kontraster. Midt i bybildet finner man hus som står sterkt i kontrast til bebyggelsen rundt.

Selv om jeg er på ferie, er jobben aldri langt unna. Stadig ringer telefonen og det er mailer som skal besvares. En av kveldene ble det også tid til å svare på noen spørsmål fra et fagtidsskrift som lager reportasje om hvordan vi fotograferer med blomster. Hjemme har Martin, Markus og Mathias holdt bedriften i gang med produksjon og sørget for vareutlevering til kunder.

Det har vært en særdeles hektisk tid i Haslien Fotografene i høst. Det begynte allerede i sommer etter at Jeanett, min datter og medarbeider, gikk ut i fødselspermisjon. Det ble jobbet 14 dager inn i den planlagte ferien i juli og det har blitt lange arbeidsdager i hele høst. I helgene har det vært bryllupsfotograferinger. Sist helg ble det en nyfødtfotografering og et fotooppdrag i Askim. Så disse fridagene er velfortjente, det sier jeg til meg selv for å feie bort skyldfølelsen ved å reise når det er mye å gjøre i bedriften 😊

Det blir ikke mindre hektisk utover høsten, vi booker nå fotograferinger for januar og februar fordi det nå fylles opp i kalenderen før jul, men vi tar fortsatt imot hasteoppdrag som nyfødte og gravidfotograferinger. Jeg trives med å jobbe mye, men det er viktig å ha noen fridager en gang iblant hvor vi kan gjøre noe helt annet.

Denne arbeidsrytmen hadde ikke blitt godkjent av Arbeidstilsynet, men så er jeg heller ikke underlagt deres arbeidstidsbestemmelser som selvstendig næringsdrivende. Ellers forholder vi oss til arbeidstidsbestemmelser som alle andre.

Sist i oktober sender vi minstemann på HMS kurs. Både jeg og Jeanett har gjennomført HMS kurs for ledere, men det skal innrømmes at dette ikke står øverst på lista i en hektisk hverdag som fotograf. Derfor vil Mathias nå få oppgaven med å jobbe systematisk med HMS i vår bedrift. Det handler ikke bare om arbeidsmiljøet, men også om å jobbe bevisst med sikring for å unngå uhell for de som besøker oss.

Koselige hus på Korsika.

Kravet til systematisk HMS-arbeid er det samme for alle virksomheter, også for små bedrifter der man arbeider alene. Vi fotografer skal ha risikovurdering rundt arbeidsplassen der vi tar imot kunder. Har man for eksempel gode rutiner for å unngå uhell ved bruk av fotoutstyr? Det kan være sikring av rekvisitter, fotolamper som kan tippe eller eksploderer, slik vi har fått oppleve et par ganger. Heldigvis hadde vi sikkerhetsglass som tok imot glass-splinter. Du kan lese mer om dette her.

Allerede neste uke blir det en ny utenlandstur på oss, da reiser hele familien med barn og barnebarn for å hygge oss i anledning min 50-årsdag. Men også på denne turen blir det bedriftrelaterte oppgaver. Vi skal se på fotoprops til studio og knytte kontakt med noen som kan hjelpe oss med produksjon av fotoprops. Det gleder også klær som vi låner ut under fotografering i vårt fotostudio.

Nå som regjeringen ønsker å øke tollfritaket for klær vil det bli mer attraktivt for oss å importere klær til bruk i bedriften. Vi har flere ganger kjøpt klær i utlandet som vi har til utlån til våre kunder under fotografering, men tollen skaper merarbeid og ekstrautgifter. Nå blir det både rimeligere og enklere dersom regjeringen får gjennomslag for forslaget i statsbudsjettet om tollfritak for klær inntil 3000 kr.

Takk for at du leser vår fotoblogg!

NB! Visste du at vi sender ut to ulike typer nyhetsbrev? Ett for alle som vil følge med på hva som skjer hos oss og et eget nyhetsbrev kun for studiofotografer.  Abonner på nyhetsbrev fra Haslien Fotografene her.

    Menu