fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Soli Brug

Noen kilometer fra vårt fotostudio finner man Soli Brug Galleri.  Soli Brug er et velholdt eldre bruk bestående av flere bygninger. I de fleste av bygningen er det gamle preget behold, og her blir kunstverk stilt ut. Galleriet veksler på utstillere innen maleri, tegning, grafikk og skulptur. Bruket har også en koselig restaurant som byr på lunsj, kaker og kaffe. Stedet ligger idyllisk til langs Ågårdselva og har en sagbrukshistorie som strekker seg flere hundre år tilbake.

Åpningstider og utstillere i galleriet finner du på nettsidene til Soli Brug Galleri.

(Saken fortsetter under bildene)

Det er flere restaurerte hus fra det gamle «Sanne og Soli Brug» på dagens Soli Brug. I dag drives atelier, galleri, restaurant og rammeverksted av familien Dørje Berg som både eier og bor på bruket.
Bildet til venstre: Kafeen med hovedhuset i bakgrunn. Bildet til høyre: En rekonstruksjon av det gamle vannhjulet på «Sanne og Soli Brug». Dette står nede ved elven der sagbruket en gang lå. Ellers er det bare ruiner igjen av selve sagbruket.

Vi som bor i bygda Haslien har gjennom generasjoner hatt et forhold til Soli Brug. I nyere tid er det galleriet som har tiltrukket seg vår interesse, med utstillere som; H. M. Dronning Sonja, Pushwagner, Ari Bhen, Håkon Gullvåg, Kjell Nupen, Kenneth Blom og Magne Furuholmen, for å nevne noen. Her er det masse inspirasjon å hente i galleriet og i de naturskjønne omgivelsene.

(Saken fortsetter under bildene.)

Vi i Haslien Fotografene har her tatt oss fri fra fotoproduksjon for en lunsj og dessert på Soli Brug. Vi er rett som det er på besøk for å se utstillinger.
Alle byggene er restaurert tilbake til gammel stil.
Fra ett av utstillingslokalene på Soli Brug Galleri.

Gallerivirksomheten har sin historie tilbake til 70-tallet, men stedet var Nord-Europas største sagbruk i tidligere tider og het den gang «Sanne og Soli Brug». Både i tilknytning til gården og sagbruket var det mange i vårt distrikt som fant seg jobb her. Som vi har skrevet i et tidligere innlegg om «Eidet tømmertunell», var tømmerfløtingen en viktig arbeidsplass for mange som bodde langs elven i nedre Glomma regionen.

Historie og naturopplevelser

Det har vært antydet at det første sagbruket på Soli ble etablert på slutten av 1500-tallet. Fra 1850 og frem til 1860-årene ble det foretatt utvidelser og en «nyvinning» som sirkelsagen satte fart på produksjonen.

Heldigvis finnes det historiske foto som gjør det enklere å forstå dimensjonene på det gamle bruket.

I dag kan man med undring se tilbake på aktiviteten som har vært langs elven, det er nesten vanskelig å forestille seg hvor stort det var. En periode skal bruket ha vært Skandinavias største sagbruk med 600 arbeidere. Heldigvis finnes det historiske foto som gjør det enklere å forstå dimensjonene på det gamle bruket. Det historiske bildet under, som vi har kjøpt bruksretten til, viser noe av sagbruket. Bildet er tatt i 1882 fra andre siden av elven.

(Saken fortsetter under bildet.)

Det var et åpent landskap i 1882. Litt til venstre for midten på bildet kan man se den gamle hovedbygningen på Soli som står der den dag i dag. Det gjør også vannhjulet som står inne i det lille bygget helt til venstre i fotografiet fra 1882. Fotograf ukjent/ Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.1979-00084

I dag er plassen der bildet ble tatt fra, gjengrodd av trær, noe som det gjør det umulig å gjenskape et tilsvarende landskapsfoto på nytt i dag. Men med hjelp av drone har vi kunne gå opp over tærne å ta bilde over elven slik det ble gjort i det gamle fotografiet. Som man ser i bildet under, er det lite igjen av det som en gang var et stort sagbruk. Den siste stokken ble for øvrig kappet i 1925.

(Saken fortsetter under bildet.)

Nederst til venstre kan man se et overbygg som har et vannhjul under seg. Bygget er en rekonstruksjon av det opprinnelige bygget som stod her. Selve vannhjulet har vært bevart på en låve siden sagbruket ble lagt ned på begynnelsen av 1900-tallet og flyttet tilbake på 90-tallet.

Foruten om vannhjulet er det bare noen steinruiner igjen på Soli fra selve sagbruket, mens byggene i tilknytning til administrasjonen er restaurert og rekonstruert. Det er her man finner galleriet. Det store vannhjulet dro stokkene, som kom fløtende nedover elven, frem til sagene på bruket. På det meste drev elva i alt 32 vannhjul av forskjellig størrelse. Vannhjulet som står her i dag, fikk eierne av dagens Soli Brug rekonstruert på 90-tallet. Hjulet stod mange år plassert i en låve på Eidet tømmerlense bare noen hundre meter fra vårt studio.

(Saken fortsetter under kartet.)

Ågårdselva er 5,6 kilometer lang, men er samtidig en del av Glomma som er Norges lengste elv. Det er mulig å gå langs elva fra det det store vannhjulet og oppover. Elva er også kjent for å være en god lakseelv og i tiden 1. juni til 31. august er det laksefiskere her.

En tur til Soli Brug byr på god atmosfære, gamle restaurerte bygginger, utstillinger, mat, historie og vakker natur. Vi anbefaler å ta et besøk her når man først er i vårt fotostudio i Sarpsborg.

NB! Våre nettsider fri for sponsing av tredjeparts produkter. Våre anbefalinger er derfor våre egne subjektive oppfatninger. Når vi omtaler produkter eller tjenesteytere, skjer det ut fra samme prinsipp om selvstendig råderett og vurderinger uten motytelser. Les mer her.

Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne nyhetsbrev både for studiofotografer og for private som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.