fbpx
Haslien Fotografene logo

Faglighet & kvalitet

Testing av nytt fotopapir

I dag har vi vært hos Profildata i Oslo og sett på nytt fotopapir. Her studerer  Per Arnfinn Pedersen hos Profildata bildene.

I dag har vi vært hos Profildata i Oslo og sett på prøveprint av nytt fotopapir. Her studerer Per Arnfinn Pedersen hos Profildata bildene.

I dag har vi vært ute å fotografert to presseoppdrag i Oslo. I tillegg har vi benyttet anledningen til et lyn-besøk hos Profildata.

Det er Jeanett som reiste til Oslo i dag for å ta pressefoto, selv har jeg arbeidet på kontoret. Det har hopet seg opp med en del arbeid fra uken vi var i El Salvador. Det er ikke alt som kan ordnes på en laptop fra utlandet, så da blir det å gyve løs på disse oppgavene før vi reiser til Strömstad for landsmøte i Norges Fotografforbund.

I uken som har gått har vi også avlagt Trondheim et besøk i pressens tjeneste. Hit sendte vi Lovise som tidligere har vært utplassert hos Haslien Fotografene. (Lovise håper vi å ta inn som lærling til høsten her hos oss.)

Jeanett avla også Profildata et besøk i dag. De er distributør av Epson-printere til proffmarkedet i Norge. De har fått inn et nytt papir som de vil teste på våre bilder. I dag var vi inne og kikket på prøve-printen.

Det ble mange ulike prøveprint før vi klarte å finne frem til et godt resultat. Det er jo interessant å se at også en av Norges ledende distributør av fotoprintere trenger å finjustere printen igjen og igjen før man kan si seg fornøyd.

Det er nok noen som liker å tro at print bare handler om å ta bilder og sende til print. Så enkelt er det ikke – og spesielt ikke dersom man arbeider med print av aktfoto. Her er det ørsmå nyanser som utgjør forskjellen på resultatet. Da må ulike prøveprint gjøres før man finner den printen man ønsker. Det er dette man kan kalle Fine-art-print.

Hos Haslien Fotografene har vi gjennom flere år vektlagt at foto handler om å presentere en helhet, der fysiske produkter er en del av den endelige pakken man får hos en fotograf. «Levende, fysiske» papirbilder står seg sterkere enn på mange år. Det merker vi i alle fall her hos oss – aldri før har vi levert flere foto enn det vi har gjort i år.  Bare de tre siste månedene har vi hatt en omsetningsøkning på over 40 % i forhold til samme periode i fjor. Det har vært særdeles hektisk her i januar, februar og mars.

I en tid der stadig flere fotografer satser på kun leveranse av digitale foto, holder vi på håndverkstradisjonen med å levere et helt produkt; album, innramminger og forstørrelser. Samtidig ser vi at det kommer stadig mer klager fra kunder som anvender fotografer som kun har basert seg på å levere digitale filer.

Kanskje fordi det ikke krever så mye å ha et kamera og kalle seg fotograf. Mer utfordrende blir det når man skal levere produkter som krever et visst nivå på fotofilene. Bilder kan se bra ut på skjerm, men være uegnet til fotoprint. (Spesielt store forstørrelser er mer krevende.)

I år har vi blant annet bidratt til å fotografere et bryllup på nytt, etter at brudeparet fikk digitale filer av en «digitalfotograf». Bildene deres var umulig å bruke – les om dette her. Vi har fått flere henvendelser fra nybakte foreldre som har vært dypt fortvilet over nyfødtfotografering. Her kan man selvsagt ikke ta bildene på nytt etter flere uker.

Vår anbefaling til folk som kommer hit for å «redde» jpg-filer, er at de ber fotografen om RAW-filen. RAW-filen er vår tids negativer og det er disse som vi profesjonelle fotografer bruker til fotoprint. Da finnes det i det minste en mulighet til å unngå overarbeidede jpg-filer.  (Les om det her.)

Det er mange dyktige fotografer rundt om i Østfold og Norge – og vi anbefaler deg å søke etter fotograf hos Norges Fotografforbunds medlemmer. Her finner du fotografer som er profesjonelle.

Sørg i det minste for å se om din fotograf har eget studio og forsikre deg om at de forstår seg på fotoprint. Be om å få se på deres produkter, en blankpolert nettside er ikke nok. Tilbyr fotografen kun jpg-filer bør det ringe noen varsel-bjeller.

Husk at bildene fra bryllupet er noe du skal bære med deg gjennom hele livet – til sammenligning er middagen du fortærer i bryllupet trolig glemt etter noen måneder. Vårt råd er derfor å satse på en profesjonell fotograf …og for all del, ikke spar penger på maten. Det var bare ment som en sammenligning 🙂

NB! Jakter du bryllupsfotograf bør du besøke vår side med bryllupsfoto.

Ha en riktig god helg!