Tips til modeller

Trenger dere modeller for fotografering? Ja, dette spørsmålet får vi i Haslien Fotografene ofte. Svaret er at vi trenger modeller av og til, men det er ikke ofte. Det er gjerne i sammenheng der vi har nye prosjekter som skal testes vi anvender modeller. Eller det kan være at vår fotograflærling ønsker modeller til TFP-fotografering.

Bildene vi har lagt ut på fotobloggen i dag er et eksempel på det. Den flotte modellen heter Marte og det er vår fotograflærling Lovise som har tatt TFP-bildene. TFP betyr at modellen får bilder for å stille for fotografen.

Skal man være modell er det noen ting man bør være klar over i forholdet til fotografen. I dagens blogginnlegg kommer vi med noen tips om dette forholdet mellom deg (modellen) og fotografen. Dette er ikke særegne regler som vi i Haslien Fotografene forholder oss til, men regler som profesjonelle fotografer generelt anvender.

En profesjonell fotograf pleier alltid å lage en kontrakt med modeller som fotograferes. I denne kontrakten må du blant annet signere på at fotografen får bruke bildene av deg på sine nettsider og i sosiale medier. Det er viktig at du også husker at alle fotografier er beskyttet i lov om opphavsrett. Det betyr at fotografiene er fotografens eiendom selv om det er du som er avbildet på fotografiene.

Det er kanskje ikke like enkelt å forstå. At bildene som er tatt av deg skal være fotografens eiendom og at du ikke kan gjøre hva du vil med bildene. Men slik er det – dette er nedskrevet i åndsverkloven. Skal man være riktig streng har du heller ikke lov til å snitte eller kappe i bildene til fotografen uten tillatelse. (Fotografer ser at dette skjer hele tiden, men de liker altså ikke at det skjer.)

Den samme rettigheten har du i forhold til dine egne bilder som du for eksempel tar med din mobil. Så det er altså ikke bare vi profesjonelle som har disse rettighetene. Så husk; fotografiene du har tatt selv, er dine selv om det er andre som er avbildet i fotografiet! 🙂

Samtidig kan ikke fotografen publisere bilder uten tillatelse fra de som er avbildet. Derfor må vi altså lage kontrakt med de vi fotograferer før vi publiserer. For å unngå misforståelser lages derfor kontrakter som må signeres.

Du er kanskje nysgjerrig på hva som skjer dersom bildene havner på Facebook? Du har heller ikke lov til å publisere fotografens fotografier på Facebook uten tillatelse. Men du kan dele fotografens blogginnlegg på Facebook, slik at man må gå fra Facebook til fotografens hjemmeside for å se bildene i sin fulle størrelse. Samme praksis som det er med en nettavis; du har ikke lov til å kopiere hele teksten, men du kan linke til teksten.

Når fotografen selv legger selve bildet ut på Facebook – ja, så er bildene «fritt vilt for deling på Facebook» innenfor Facebook-samfunnet. Men i det øyeblikket bildene tas ut av Facebook er du igjen tilbake på fotografens rettigheter 🙂

De bildene du får av fotografen etter en TFP-fotografering kan vanligvis brukes fritt på sosiale medier og på din hjemmeside. Men de får ikke brukes til kommersielle formål. Dersom du er usikker er det bare å spørre fotografen. Fotografene setter alltid pris på å få slike forespørsler.

Å ta TFP-bilder hos en profesjonell fotograf kan være veien å gå dersom du har lyst til å satse i modellyrket. Et godt utgangspunkt for en slik karrière er å respektere fotografenes rettigheter. Modeller som opptrer profesjonelt i forhold til fotografens rettigheter blir ofte kontaktet igjen for å stille som modeller.

Her oppsummerer vi noen viktige punkter:

  • Husk at fotografens navn alltid skal følge bildet der du publiserer
  • Det er ikke tillat å snitte, redigere, legge på effekter osv. på bildene selv. Spør heller fotografen dersom du har spesielle ønsker.
  • Spør fotografen dersom tredjepart skal bruke bildene
  • Bilder som skal brukes kommersielt skal alltid avklares med fotografen

Her er en bra artikkel om åndsverksloven som kan være fin å lese:

Her kan du lese en artikkel vi har laget for de som ønsker å være modell:

Takk for at du følger vår fotoblogg…..og god helg!

Marte har lånt klær fra Bik Bok og sko fra Eurosko.

fotograf mote motefotograf modell sarpsborg

Alle foto: Marte. Fotograf Lovise Myrnes Steinrud, Haslien Fotografene

fotograf mote motefotograf modell sarpsborg

fotograf mote motefotograf modell sarpsborg

fotograf mote motefotograf modell sarpsborg

fotograf mote motefotograf modell sarpsborg

fotograf mote motefotograf modell sarpsborg

fotograf mote motefotograf modell sarpsborg

fotograf mote motefotograf modell sarpsborg

fotograf mote motefotograf modell sarpsborg

Alle foto: Marte. Fotograf Lovise Myrnes Steinrud, Haslien Fotografene

    Menu