Som fotografbedrift ønsker vi å utgjøre en positiv forskjell for miljøet og fremtiden til våre barn. Derfor er rutiner for gode miljøtiltak noe vi jobber kontinuerlig med i Haslien Fotografene.
Miljøtiltak er ikke noe man gjør kun en gang og er ferdig med det, det er en pågående prosess hvor man stadig ser nye område som kan forbedres. I en liten bedrift kan det faktisk være krevende å få tid til å oppdatere seg og stadig tenke nye miljøtiltak. Det henger sammen med at man selv sitter med regnskap, spørreskjemaer, opprettholder rutiner for GDPR, HMS i tillegg til alt arbeid som gjøres i et fotostudio. Det er begrenset hvor mye man rekker i løpet av en arbeidsuke.
Men det er likevel de små justeringene som gjøres underveis i de daglige rutinene som kan utgjøre en forskjell. Det er flere år siden vi byttet ut plastposer med papirposer, det skjedde etter at vi hørte om hvalen som spiste plast og døde. Det er et enkelt tiltak som kun handler om å endre innkjøpsrutiner.
(Saken fortsetter under Instagram-innlegget)
Vi sorterer plast, papir og glass, slik mange andre gjør. Batterier blir spart som spesialavfall. Vi tenkte først at det ikke kunne bli så mye batterier, men det samler seg fort opp mengder.
Selv fikk jeg reise rundt på Norsk Gjenvinnings ulike avfallsmottak i Norge og Sverige som fotograf for noen år siden. Haslien Fotografene leverte foto til deres bildebank og fikk nærmere bekjentskap med hvordan avfall håndteres. Her fikk vi se at sortering er et viktig bidrag til å gjøre avfall til en resurs. Alt avfall ble her tatt hånd om på en sikker og bærekraftig måte – noe som imponerte og ga oss motivasjon til å sortere i bedriften.
(Saken fortsetter under bildet.)
Produktkvalitet sparer miljøet
Det er mange ledd som kan gjøres miljøvennlig i en bedrift. Et eksempel på det er at vi ikke sender produktproduksjon ut av våre lokaler, noe som sparer oss for mye unødig frakt. Vi har eget verksted hvor alle produkter blir håndlaget. Vi er også opptatt av at våre kunder skal få et varig produkt, et produkt som kan følge kunden i mange år. Vi merker at kundene våre er opptatt av holdbarhet, noe også trendundersøkelser viser at folk er opptatt av. «Nå er det stort søkelys på materialvalg, det skal være holdbart, høy kvalitet og miljøvennlig», sa trendekspert Stefan Nilsson i et foredrag vi deltok på i Oslo Design Fair i 2018.
«Nå er det stort søkelys på materialvalg, det skal være holdbart, høy kvalitet og miljøvennlig»,
Vi vet at utforming og materialvalg er viktig for holdbarhet og anvendelsesverdi. Eksempelvis bruker vi glass i stedet for akrylplast på våre bilder på fotoplater. Holdbarhet er et tema vi tar opp med våre kunder i tillegg til farge, estetikk, skjønnhet og balanse. Som en kunst- og håndverksbedrift ønsker vi å engasjere våre kunder både før og etter fotografering. Gjennom egne brosjyrer gir vi kundene våre inspirasjon til å tenke gjennom anvendelsesområde. Vi vet at dette bidrar til at kundene får et mer tilpasset produkt, som igjen bidrar til mindre “bruk og kast”.
Vi anvender en del blomster i vår fotografering og bruker nesten aldri plastblomster. Her har vi en lokal blomsterleverandør av ekte blomster, en leverandør som igjen er opptatt av å bruke lokale produkter. I tillegg bruker vi blomster fra eget drivhus og naturen i sommerhalvåret. Vi forsøker også å bruke de samme blomstene på flere fotograferinger slik at de kan anvendes maksimalt føre de visner. Les mer om dette på side 69 i vår brosjyre. Også ved dyrkingen av egne blomster prøver vi tenke miljøvennlig. Selv om det tar ekstra tid velger vi å resirkulere brukt blomsterjord slik at det kan anvendes igjen og igjen.
Vi har nedfelt i vår visjon at «vi ønsker å bruke kortreiste produkter så langt det lar seg gjøre. Her prioriterer vi norske produkter og lokale underleverandører.» Når vi gjør nye investeringer i Haslien Fotografene, tenker vi på hva nyanskaffelser gjør med miljøet.
Gjenbruk
Vi kaster sjelden emballasje som følger med produkter fra våre underleverandører. I stedet blir denne emballasjen anvendt igjen når vi selv pakker og sender våre produkter videre til kunden. En stund hadde vi for mye oppspart emballasje, og i stedet for å kaste den, tok vi kontakt med vår største leverandør om de kan ta retur av overskudds-emballasjen. Emballasjen som blir til overs blir nå pent åpnet og brettet sammen til en flat pakke og klargjort til retur. Det gjør at vi slipper å kaste papp og det sparer leverandøren for innkjøp av nye esker. Vi samler opp bestilling av vareleveranse fra leverandøren til en dag i uken, slik at man slipper flere turer i løpet av en uke. Når vareleveringen skjer her hos oss, så sender vi pappesker i retur med samme varebil.
(Saken fortsetter under bildet)
Ett av våre siste miljøtiltak kom med de høye strømprisene. Til vår store overraskelse har vi klart å senke strømforbruket med ca. 40% fra september til oktober i vårt fotostudio. Det er enkle grep som å senke temperatur i helger og slå av ting som bruker strøm når vi ikke anvender det. Dumt vi ikke har gjort noe med dette tidligere for her er det mye penger å spare. Vi ønsker nå å se på nye tiltak for å senke strømforbruket ytterligere.
Vi har i flere år hatt et ønske om å gå veien til å bli Miljøfyrtårn og påbegynte dette arbeidet i 2013. Vi fullførte den gang kurs i HMS for alle våre ansatte og veien videre skulle gå mot sertifisering som Miljøfyrtårn. Vår gode konsulent ble dessverre alvorlig syk og gikk bort, siden da stoppet arbeidet opp. Men vi føler tiden igjen er moden for å ta opp miljøsertifisering.
Visste du at vi sender ut egne nyhetsbrev? Vi har egne nyhetsbrev både for studiofotografer og for private som vil følge med på hva vi jobber med. Gå hit for å melde deg på.